Avaa valikko
Avaa valikko Sulje valikko

Lannoittaminen eri vuodenaikoina

0140

Puutarhakasvien kalenterivuosi jakaantuu lannoittamisen osalta kolmeen jaksoon: kevät, kesä ja syksy.

Kevät

Keväällä, kun kasvit heräävät eloon ja kasvavat kiivaasti, ne tarvitsevat runsaasti typpeä. Kevätlannoitteet on suunniteltu juuri tähän tarpeeseen eli ne antavat kasveille voimaa ja vauhtia pitkää kasvukautta silmällä pitäen. Lannoite on hyvä antaa kasveille toukokuun alkupuolella, kun maassa on luonnostaan kosteutta ja lannoite liukenee kasvien käyttöön nopeasti.

Kesä

Kevätlannoitteet kasvattavat vihermassaa ja siksi kesän koittaessa on hyvä siirtyä kesälannoitteeseen. Se ylläpitää tasaisena hyvin alkuun lähtenyttä kasvua ja pitää kasvit elinvoimaisina. Muista lannoittaa kesäkukkien ja kasvimaan ohella myös ruukkukasvit! Kesälannoitteet edistävät kasvien juuriston ja mukuloiden kehittymistä, lisäävät

kukintaa ja siten myös sadon muodostumista. Kesäravinteiden avulla kasvit pysyvät terveinä ja kestävät paremmin kuivuutta sekä tauteja ja tuholaisia.

Syksy

Elokuussa, sadonkorjuun jälkeen, on oikea aika antaa kasveille syyslannoite. Sen tarkoituksena on hidastaa kasvua ja siten valmistella kasvit kohtaamaan tulevan talven haasteet. Liian myöhään annettu syyslannoite ei ehdi vaikuttamaan kasveihin toivotulla tavalla. Puutarhakasvien syyslannoitteessa ei ole lainkaan typpeä vaan kaliumin ja fosforin avulla kasvit vaipuvat kohti lepokautta muodostaen sitä ennen runsaasti kukka-aiheita seuraavalle kasvukaudelle.