Kotoisa MTV3 2021 Merellinen piha Kirkkonummella

Meren lähellä sijaitsevaan kahden yrittäjän kotiin haluttiin hotellin loungen tunnelmaa ja helppohoitoisuutta. Talo on sisäpuolelta viimeisen päälle valmis ja pihalle halutaan yhtä korkealaatuista viimeistelyä. Toteutuksen ydin on hiekassa, heinissä ja kivissä ja lopputulos on tyylikäs ja kodikas.

Meren lähellä sijaitsevaan kahden yrittäjän kotiin haluttiin hotellin loungen tunnelmaa ja helppohoitoisuutta. Talo on sisäpuolelta viimeisen päälle valmis ja pihalle haluttiin yhtä korkealaatuista viimeistelyä.

Hiekkaa, heinää ja kiviä

Meren lähellä sijaitsevaan kahden yrittäjän kotiin haluttiin hotellin loungen tunnelmaa ja helppohoitoisuutta. Talo on sisäpuolelta viimeisen päälle valmis ja pihalle halutaan yhtä korkealaatuista viimeistelyä.

Piha oli ruohottunut ennen MTV3 Kotoisan tuomaa muutosta.

Luonto sai jatkua pihalle asti. Luonteva ratkaisu metsän tuomiseen löytyikin pian. Piha oli alussa ruohottunut, joten kallion esiin kuoriminen korosti sopivasti pohjoismaista rantamaisemaa ja upeaa pihapiirin mäntymetsää. Perhe halusi helppohoitoisen pihan, jossa ei olisi nurmikkoa ja kasvualusta oli kallion päällä ohut, joten joitakin puita kaadettiin pois tieltä, kun kallio kuorittiin esiin. Ne korvattiin hiekalla ja kivillä.

Etupiha-IG-Kotoisa-MTV3
Piha selkeytyi muutoksessa. Merelliseen maisemaan huolellisesti sijoitetut kasvit antavat vihreyttä.

Minimalistinen merellinen puutarha

Talon eteen rakennettiin muurilaatikko jäsentämään etupihan tilaa ja terassille rakennettiin korotettuja istutuslaatikoita. Korotetun muurilaatikon avulla tuotiin pääsisäänkäynti paremmin esiin. Terassin korotetut istutuslaatikot taas muodostavat erilaisia oleskelutiloja luomaan toivottua lounge fiilistä. 

Kirkkonummi-KotoisaMTV3-etupiha-jalkeen
Pääsisäänkäynnille johtaa kivistä ladottu istutuslaatikko, jossa on myös valaisimia.

Kallioiselle pihalle rakennettiin tukimuuri saamaan suoraa alustaa trampoliinille. Piha jäsennettiin erilaisilla ”huoneilla” joissa on eri toimintoja avotulipaikasta riippumatossa löhöilemiseen.

Pihan avotulihuoneessa on pyöreitä lempeästi valoa antavia palloja.

Isolla pihalla on hyvä muistaa mittasuhteet myös ruukuissa, muistuttaa Helga. – Pienet ruukut uppoavat pihalle eikä tuo toivottua wow-efektiä. Mustat ruukut sulautuvat hyvin maastoon eikä erotu liikaa metsäisessä maisemassa.

Tarpeeksi suurissa ruukuissa kasvien juuristolla on myös enemmän tilaa kehittyä ja kastelu on helpompaa.

Kesäkukkien ruukkuistuksiin parasta multaa

GreenCaren kesäkukkamulta sopii erityisen hyvin ruukkuistutuksiin ja lämpimiin paikkoihin, koska siinä on kasveja suojaavia hyötymikrobeja eli grobiootteja,sekä kastelukiteitä, jotka auttavat mullan kosteuden säilyttämisessä lämpiminä päivinä.

Helga-Andersson-Kotoisa-MTV3-kirkkonummi
Kesäkukkaistutukset on tietysti tehty Kesäkukkamultaan ja lannoitettu puutarhan Kesä Palloilla. Yksi lannoituskerta riittää koko kesäksi.
Grobiootti™ Kesäkukkamulta

Grobiootti™ Kesäkukkamulta

Kesäkukkamulta on erikoismulta kesäkukille. Sisältää muovittomia kastelukiteitä. Hyötymikrobit parantavat juuriston vastustuskykyä ja edistävät kasvien…

Koska perhe arvostaa helppoutta, Istutukset lannoitettiin kerralla koko kesäksi: Puutarhan Kesä Palloja sijoitettiin mullan joukkoon 1pallo/10 cm jokaista ruukun halkaisijan mittaa kohti. Sen jälkeen riittää kastelu vedellä tarpeen mukaan.

Puutarhan KESÄ™ Pallo -lannoite

Puutarhan KESÄ™ Pallo -lannoite

Helppokäyttöinen kestolannoite, josta ravinteet liukenevat kasvin käyttöön koko kasvukauden ajan. Pallot sopivat koriste- ja hyötykasveille.

Perhe haluaa asua luonnon helmassa, muttei kuitenkaan metsän keskellä pimeässä, joten suunnittelussa tuodaan runsaaasti valoa pihapiiriin. Myös upeita mäntyjä korostettiin alhaaltapäin valaisevilla kohdevalaisimilla.

Upean pyöreä mukulakiviheitoke

Pihan viimeistely tehtiin mukulakiviheitokkeella. Heitoke kootiin erikokoisista pyöreistä kivistä antamaan luonnollista tuntumaa, kertoo Helga.

Yhdessä rentojen rantaheinien ja muiden metsäisten istutusten kanssa pihassa korostuu kauniisti kallion ja rannan läheisyys.