2021 MTV3 Kotoisa – Paahteinen piha

Kotoisa MTV3 Paahteisen pihan ratkaisut - Mitä tehdä, kun perhe toivoo sekä hiekkalaatikkoa, rantameininkiä että varjoista kuntoilutilaa? Suunnittelija jakoi pihan näyttävästi alueisiin. Piha vaikuttaa jopa suuremmalta, kun siellä on kauniisti rajattuja toimivia alueita.

MTV3 Kotoisan kahdeksas jakso kertoo aurinkoisesta pihasta. Monelle se on toiveiden täyttymys. Toisaalta auringolta pitää päästä myös suojaan ja siihen Kotoisan pihasuunnittelija Helga Andersson keksi monta hyvää ideaa.

Suunnittelija jakoi pihan erilaisiin alueisiin. Piha vaikuttaa jopa suuremmalta, kun siellä on kauniisti rajattuja alueita, joilla on erilaisia tehtäviä.

Beachitunnelmaa paahteisella pihalla

Pihassa hyödynnettiin sen sijaintia monella tavalla. aurinkoisella pihalla lasten hiekkalaatikko upotettiin aikuisten auringonottopaikalle. Sinne sijoitettiin myös mukavat lepotuolit ja avogrilli iltaa odottamaan. Lapset saavat isomman tilan hiekkaleikeille ja aikuiset voivat käyttää samaa tilaa toiseen tarkoitukseen. Eihän sitä tiedä, vaikka vanhemmat innostuisivat auttamaan ison hiekkalinnan rakentamisessa!

Kotoisa MTV3 kausi 4 jakso 8 2021 paahteinen piha rantatunnelma
Aurinkoisena päivänä voi valita, haluaako oleskella markisin alla terassilla vai rantatuolissa pihaan rakennetulla biitsillä.

Nopeasti näyttävä siirtonurmikko

Myös kasvivalinnoissa otettiin aurinko huomioon. Rehevät, isolehtiset kasvit haihduttavat paljon vettä, joten niitä ei valittu mukaan.

Puutarhamyymälän kasveissa on lappu, joka auttaa istutuspaikan valinnassa. Katettua terassia ympäröivissä istutuslaatikoissa on muun muassa heiniä pohjalla ja niitä aurinko ei haittaa, päinvastoin.

Kotoisa MTV3 kausi 4 pihasuunnittelija Helga Andersson
Pihan suunnitteli Kotoisa tiimin Helga Andersson.

Kulunnutta nurmikkoa piristettiin siirtonurmella, joka on heti kaunis. Nurmikko tarvitsee vähimmillään 20 cm puutarhamultaa kasvualustaksi. Siirtonurmikkoa kastellaan runsaasti, jotta se juurtuu paikalleen hyvin. Kastelu tehdään mielellään iltaisin, koska silloin kosteus ei haidu yhtä nopeasti kuin auringonpaisteessa.

Jussi petäjä, Berner Oy,GreenCare tuoteryhmäpäällikkö
Jussi Petäjä

Siirtonurmikkoa lannoitetaan jo ensimmäisenä kesänä kerran tai pari GreenCaren Kevät&Kesä Plussalla, kertoo GreenCaren Jussi Petäjä. -Se sopii yhtä hyvin siirtonurmikolle kuin paikalla kasvaneellekin. Vielä elokuussa nurmikolle annetaan puolikas annos Kevät&Kesä Plussaa, koska nurmi kasvaa vihreänä pakkasen tuloon asti, sanoo Jussi.

Puutarhakate suojaa kasveja auringolta

Terassia ympäröivät istutuslaatikot suojattiin mustalla puutarhakatteella, koska se auttaa säilyttämään maanpinnan kosteampana. Naapurien rajalle istutettiin korkeiksi kasvavia tuijia GreenCaren Tuijamultaan.

Puutarhakate Mullanmusta

Puutarhakate Mullanmusta

Puhdasta, luonnollista ja tasakokoista kuusihaketta kuusen sydänpuusta puutarhan viimeistelyyn.

Tuijen juurelle tuli paksu kerros luonnollisen väristä kuorikatetta suojaksi. Myös kaunis nouseva rinne toisella seinustalla rajattiin ja haketettiin suojaan auringonpaahteelta.

Puunkuorikate luonnolliseen viimeistelyyn

Puunkuorikate luonnolliseen viimeistelyyn

Puhdas männystä valmistettu puunkuorikate auttaa puutarhanhoitoa estämällä rikkakasvien kasvua ja veden haihtumista. Puhdas, murskattu männynkuori viimeistelee…

Tänä kesänä puutarhaan tehdään kivetystä ja rajauksia

Rajaus on tämän kesän suuri trendi. Paahteisella pihalla erotettiin hiekka-alue nurmikosta ja muusta pohjamateriaalista kauniilla kiveysratkaisuilla, jotka auttavat pitämään alueet erossa toisistaan. Nurmikkoa ei haittaa pieni hiekanhuiskaisu, mutta piha pysyy huolitellun näköisenä ja reunakivet on helpo puhdistaa ja pitää näkyvillä. Nurmikkoa reunustavan noppakiven päältä voi ajaa ruohonleikkurillakin.

Kotoisa MTV3 kausi 4 jakso 8 2021 pihakiveys noppakivi

Puutarhan osien rajaaminen selkeiksi alueiksi on kasvava trendi. Nurmikkoa reunustavat noppakivet eivät haittaa ruohonleikkuria. Terassin puinen reuna nousee hieman ylemmäs ja hiekka-aluetta ja kuvioitua betonilaatoitusta erottaa toisenlainen betonilaatoista tehty reunus.

Sporttiselle perheelle tehtiin myös ulkokuntoilualue, jonka vieressä on hyvä paikka lasten trampoliinille. Hyvin suunnitellussa pihassa rajatuilla alueilla voivat eri-ikäiset perheenjäsenet viihtyä yhdessä.

Katettu terassi kruunaa pihan

Aikaisemmin ruokailuryhmä oli auringon armoilla, mutta Kotoisan tiimi viimeisteli terassin paahteelta suojaavalla markiisikatoksella ja ruukkuistutuksilla, joissa on sekä kastelulannoitteella kukoistavia kesäkukkia että hyvin läpäisevään yrttimultaan istutettuja yrttejä yhteisiä ruokahetkiä varten. Tuotteet on lannoitettu Ympäristön Ystävä-lannoitteella. Lannoitteen valmistukseen käytetään luontoystävällisiä kiertotaloustuotteita.

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Luonnonvaroja säästävä Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite hyödyntää muun muassa viljojen sivujakeita, härkäpaputuotannon kuituja ja sokerituotannon…

Kotoisa-some-s4-j8-pysty

Valmiilla pihalla voi toiveittensa mukaan urheilla, ottaa aurinkoa tai ruokailla markiisin alla varjossa. Mitäpä muuta pihalta voisi toivoa?