Tomaatintaimien esikasvatus maaliskuussa

Vuonna 2017 autoimme laulaja- ja rap-artisti Mikael Gabrielia puutarhan perustamisessa. Hänellä oli hyvin perustettu kasvihuone valmiina, mutta miten uusi harrastus aloitetaan? Kylvimme tomaatin taimet yhdessä Mikaelin kanssa.

Mikael Gabriel halusi kasvattaa tomaatteja itse ja puutarhuri Minna laati Mikael Gabrielille ohjeet siementen kylvämiseen. Kasvualustaksi Minna valitsi Grobiootti Taimimullan, jonka hyötymikrobit auttavat siemeniä kehittymään vahvoiksi taimiksi.

Moikka Mikael,
Tässä ohjeet ykkösvaiheeseen tomaatin kylvön suhteen!
Palataan koulimiseen, kun olet saanut siemenet heräämään henkiin.
Mä laitoin myös omani tänään itämään, joten kisa päälle!

Minna

1. Tässä sinulle tomaatin siemeniä, Kasvupusseja ja Taimimultaa. Kasvupussit voit laittaa odottamaan toistaiseksi, koska siementen kylvö tehdään Taimimultaan.

Kuvassa näkyy Kasvupussin käyttötapa ja niitä pääset käyttämään, kun pienet taimet on aika koulia istutusastiaan. Ensin kylvämään!

2. Kippaa Taimimultaa 5-10 cm kerros johonkin laakeaan astiaan. Kuvassa mulla iso lasiastia, mutta hommaan käy yhtälailla vaikka jokin keittiöstäsi löytyvä laakea uunivuoka.

Voit myös asettaa Taimimulta-pussin suoraan tuollaiseen vuokaan ja leikata siitä muovikalvon pois yläpinnasta, niin että koko laakea osuus mullasta tulee esiin. Kylvät sitten suoraan multapussin sisältöön!

Kylvä saamasi kaksi lajiketta eri astioihin ja merkitse ne vaikka teippaamalla tyhjä siemenpussi astian kylkeen. Kuvan astia on halkaisijaltaan 20 cm. Kylvin siihen 20-30 siementä. Tämä avuksi astian kokoa arvioidessasi.

3. Tomaatin siemenet peitellään kylvön jälkeen, koska ne itävät pimeässä mullan alla. Kun kaikki siemenet on kylvetty, peittäminen käy helposti ripottelemalla Taimimultaa sentin kerros siementen päälle. Kevyesti niin, että juuri ja juuri katoavat näkymästä.

4. Sitten kastele ja tarkista, että siemenet pysyvät piilossa. Jos tulevat taas esiin, lisää vielä pikkuisen multaa päälle. Kastele niin, että multa kastuu kauttaaltaan, mutta vettä ei jää astian pohjaan lillumaan. Käytä haaleaa vettä.

5. Lopuksi kietaisen itse kelmua astian ylle ja puhkaisen siihen saksilla muutaman pienen reiän. Näin kosteus pysyy astiassa, mutta pieni ilmanvaihto estää kylvöksen homehtumisen. Koko komeus lämpimään paikkaan tarkkailun alle. Ikkunaa ei vielä kaivata, koska tomaatti itää PIMEÄSSÄ!  Kylvöksen pitäisi nyt pysyä tasaisen kosteana, joten saat päivittäin kurkata, tarvitaanko lisää vettä. Märkää multaa ei kastella varmuuden vuoksi, mutta kuivumaan sitä ei myöskään kannata päästää. Taiteilua siis! Muutamassa päivässä alkaa nousta ensimmäisiä vihreitä merkkejä keväästä ja sitten astiat siirretään ikkunalle valoon.


Lisäys 26.4.:

Tässä kuvassa tomaatintaimet ovat kuukauden ikäisiä! Nyt on kiire koulia ne, jotta kaikki saavat lisätilaa juurille.