Yhdistä huvi ja hyöty puutarhasuunnitelmaan

Puutarhasuunnitelman tekeminen alkaa aina toiveiden kartoituksella, riippumatta siitä, tekeekö suunnitelman itse vai antaako sen puutarhurille tehtäväksi. Toteutukseen vaikuttaa se, sopivatko unelmien kasvit olosuhteisiin ja kuinka paljon aikaa on hoitamiseen ja ylläpitoon. Vastaukset löytyvät kirjoista ja internetistä tai sitten toiveet voi antaa suunnittelijan punnittavaksi. Esimerkiksi kala-allas edellyttää runsaasti hoitoa.

Uuden puutarhurin suunnitelma

Puutarhasuunnitelman voi räätälöidä monenlaiselle puutarhaansa hoitavalle. Entä jos puutarha on uusi tai henkilö haluaa aloittaa uuden harrastuksen? Innokkaalle kokemattomalle luodaan pohja, jossa kokee varmoja onnistumisia. Aloitetaan harrastus runsaudella, jotta puutarhurilla on valinnanvaraa tykätä valituista kasveista tai olla tykkäämättä. Oman mielen mukainen puutarha rakentuu kokeilujen perusteella useamman vuoden kuluessa.

Kitkeminen on OUT

Pihan perustaja haluaa nykyään pihansa valmiiksi suunniteltuna ja jopa valmiiksi tehtynä. Kohtuullinen hoitaminen on ok, esimerkiksi kastelu selkeillä ja rajatuilla alueilla. Kitkeminen on tänä päivänä täysin out, sitä ei toivo kukaan.

Puutarhanhoitaja oppii vähitellen, että kitkeminen on välttämätöntä. Rikkaruohot ovat oikeastaan vain yli-innokkaita kasveja, jotka viihtyvät liian hyvin ja ne poistetaan, jotta muillekin kasveille jää tilaa.

Lähiruokaa omasta pihasta

Omien hedelmien ja vihannesten kasvattaminen on tullut jäädäkseen ja Suomen oloissa kasvihuone on varmin tapa saada kurkku- ja tomaattisatoa.

Myös kompostointi on itsestään selvää uusissa puutarhoissa. Puutarhajäte muuttuu ravinteikkaaksi kasvualustaksi omalla pihalla kompostoituna. Puutarhajätteen pois kuljettaminen on sitä paitsi kallista.

Kastelu ja valaistus kuuluu suunnitteluun

Kiireinen ihminen tarvitsee kaiken myös kastelujärjestelmän. Puutarhassa voi olla paljon iloa esimerkiksi auton lämmittimen tapaan ajastettavasta, monihaaraisesta tippukasteluletkusta. Jokaiseen lavaan ja kasvihuoneen Kasvupussiin tulee oma pikku pilli, joka kastelee tiettyyn aikaan päivästä muun muassa tomaatteja ja kurkkuja.

Kesällä on valoisaa, mutta puutarhassa halutaan viihtyä myös elokuun kuutamossa. Sähkömies voi tehdä ulkoseinään pistokkeen, johon liitetään muuntaja. Puutarhaan peitellään 80-100 metriä heikkovirtakaapelia, johon voi mielensä mukaan liittää siirrettäviä energiapihejä led-valoja, pylväitä ja valokiviä. Juhlatunnelma on valmis!

Voisiko banaania kasvattaa omalla pihalla?