Jaren pienestä parvekkeesta tuli vihreä keidas!

Miklun ja Minnan puutarhakesä 2018

Rap-artisti Mikael Gabriel ja puutarhuri Minna Toivanen toteuttivat kesällä 2018 GreenCaren tuotteilla neljä puutarhakohdetta, kaksi parveketta, terassin ja kasvimaan vihreyttä ympärilleen toivoville ihmisille. Iloiset istutusvideot ovat YouTubessa. Jokaiseen tarinaan liittyvät unelmat ja suunnitelmat kerättiin yhteen ja julkaisemme  taustamateriaalit nyt ensimmäistä kertaa. GreenCare toivoo, että ne inspiroivat ja innostavat oman kohteesi suunnittelemista ensi kesäksi!

Katso Miklun ja Minnan puutarhakesän ensimmäinen osa: JVG:n Jaren parveke. Kesto 5min 30s.

Jakso 1. Jaren parveke

Helsinkiläinen räppäri Jare tunnetaan JVG:stä eli Jare &villeGalle -duosta. Heidän huippusuosittuja kappaleitaan ”Häissä” ja ”Voitolla yöhön” on kuullut varmasti jokainen.

Jarella on melko pieni kattoparveke, josta Jare toivoi itselleen ja kavereille sopivaa käyttökelpoista vihreää oleskeluhuonetta, jossa voisi grillailla ja viihtyä.

Pieni parveke täyttyi toiveista

Tiivis tila tarvittiin hyötykäyttöön. Jare toivoi runsasta vihreyttä, isolehtisiä kausikasveja ja viherkasvien tuomaa keidastunnelmaa. Pienen kattoparvekkeen jokainen neliö haluttiin hyödyntää mahdollisimman käyttökelpoiseksi mutta samalla viihtyisäksi. Minna lähti suunnittelemaan kompromissia, jossa oleskelualuetta ei tukkiudu ahtaaksi liialla kasvillisuudella ja kalustuksella.

Kokeilumielessä parvekkeelle suunniteltiin myös hiukan hyötykasvillisuutta, jonka satoa voi käyttää kesäkokkailun antimena.

Mustavalkoinen parvekekuva
Jaren parveke ennen Miiklua ja MInnaa
Jaren parveke valmiina
Jaren parveke valmiina. Vihreä matto, istutukset ja grilli kutsuvat viihtymään.

Kattoparvekkeen suunnitelma

Jarelle tehdyssä suunnitelmassa huomioitiin ensisijaisesti kasvillisuuden sijoittamisen siten, että se ei vie liikaa tilaa lattiapinnasta.

Kasveja ajateltiin parvekelaatikoihin, parvekkeen vinojen päätyjen laidoille rakennettujen vaneriseinäkkeiden taakse (katso videolta kohta xx:xx) sekä kahteen korkeaan ja kapeaan ruukkuun, jotka sijoitettiin näyttäväksi pariksi oleskeluryhmään.

Grilli sopi mukavasti parvekkeen toiseen päätyyn ja sen taustalle istutettiin runsas yrttiviljelmä käteviin GreenCare 10L Kasvupusseihin.

Parvekkeen toinen iso istutus tehtiin myös ylös: vinon päädyn yläosaan rakennettiin vaneriseinä pitämään multasäkit paikallaan. Säkkeihin istutettiin herkullisia kirsikkatomaatteja, auringossa viihtyviä bataatteja ja kukkivaksi kasviksi kiinanjasmiinia.

Parvekelaatikoihin valikoitui kotoisia valkoisia pelargoneja, tuoksuköynnös, tuonenkielo, trendikkääksi heinäksi sininata sekä japaninsara. Yhdistelmänä niissä on keveyttä, kauniit valkoiset kukinnot, upea tuoksu ja isoja vihreitä lehtiä.

Isoihin ruukkuihin istutettiin vain yksi näyttävän kokoinen kasvi kumpaankin. Toiseen alokaasia ja toiseen kolibrikukka eli strelizia. Molemmat ovat näyttäviä viherkasveja, joita voi kasvattaa kesän parvekkeella ja siirtää syksyn tullen sisäkasviksi.

Jaren parvekkeen suunnitelma, josta näkyy GreenCare-tuotteiden menekki ja kasviluettelo. Oikealle ja vasemmalle reunalle laitetut kasvusäkit ja -pussit istutettiin lisäksi täyteen syötävää: paikkansa saivat kirsikkatomaatti, salvia ja basilika, timjami ja rosmariini, sinappi ja mitzuna, mustakaali ja ruohosipuli

Multasormet Mikael Gabriel ja Minna auttoivat Jarea

Minna Toivanen ei suinkaan tehnyt terassia yksin vaan mukana oli aktiivisesti myös rap-artistina paremmin tunnettu Mikael Gabriel eli Miklu. Minna Toivanen suunnitteli kesällä 2017 Mikael Gabrielin taloon puutarhan GreenCaren puutarhatuotteilla ja Miklu on siitä lähtien ollut innostunut puutarhaharrastaja. Jare ja Miklu ovat ystäviä ja Minna kertoo, että Miklu paljastui puutarha-asioiden suhteen myös luontevaksi suunnittelijapariksi. –Hänellä on valtavasti upeita ideoita ja yhdessä suunnitellaan ne toteuttamiskelpoiseen muotoon, kertoo Minna.

Mikale Gabriel ja Jare ja Minna Toivanen parvekkeella
Rap-artistit Mikael Gabriel ja JVG:n Jare juttelevat yrteistä puutarhuri Minna Toivasen kanssa

– Joo, kyllä mä tiedän tasan tarkkaan, mitä tälle Jaren partsille tehdään, sanoi Mikael Gabriel projektin alussa. – Tällaiset parvekkeet ja kattoterassit pitää ehdottomasti laittaa kuntoon ja vihreyttä paljon. Ihmiset voi hyvin ja kasvien istuttaminen on myös parvekkeen omistajalta ekoteko.

Parvekkeen lattia haluttiin myös vihertämään.  -Visio on selkee. Ja nurtsii pitää olla myös!, sanoi Miklu. Parvekkeen lattialla tehtiin kompromissi, koska aitoa nurmikkoa siinä ei voi viljellä. Lattialle leikattiin sopivan kokoinen pala sateenkestävää mattoa, joka kävellessä nurmikolta. Miklun mielestä matto korosti muuta kasvillisuutta hyvin.

– Nurtsilta toi kaikki muu aito kasvillisuus vaan näyttää niin sairaan makeelta, sanoi Miklu.

Miklu myös oppi valitsemaan oikeat tuotteet erilaisiin istutuksiin ja hän toteutti Jarelle helppohoitoisia istutuksia. Helppo hoito tarkoittaa, että koko kesän lannoittamisesta on huolehdittu istutusvaiheessa varastolannoituksella (linkki) ja kesän yli pärjää pelkällä kastelulla.

– Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite on siitä hyvä, ettei pihalle tai parvekkeelle tarvii tuoda mitään eläimen lantaa!

GreenCaren Ympäristön Ystävä on tehokkaan ekopuutarhurin valinta. Se luovuttaa kasveille heti ravinteita mineraaliosuudesta ja kasviperäiset orgaaniset ravinteet auttavat sitomaan hiiltä takaisin maahan.

Istuta pari näyttävää kasvia heti alussa

Parvekkeen kasvit ovat alussa hyvin pieniä ja varsinainen runsaus tulee esiin joskus vasta loppukesää lähestyttäessä. Jaren parvekkeelle tehtiin heti muutama näyttävä ruukkuistutus, jotta puutarhassa olisi heti näkyvää katseen vangitseva kasvi.

– Kohteessa istutettiin isoon ruukkuun näyttävä viherkasvi, Strelizia nicolai eli valkokolibrikukka, kertoo parvekkeen istutukset GreenCare-tuotteilla suunnitellut ja toteuttanut Minna Toivanen.

Alokaasiaa istuttamassa
Jaren parvekkeelle istutettiin ruukkuihin alokaasia (kuvassa) ja kolibrinkukka.

Strelitzia sopii parvekkeelle

Strelitzia viihtyy valossa, mutta se ei siedä keskipäivän kuuminta paahdetta. Suora paahde aiheuttaa lehtivioituksia. Altakasteluruukku on hyvä valinta, koska streliziat vaativat runsaasti vettä ja tasaisen kosteuden läpi vuoden. Streliziat käyttää runsaasti ravinteita ja se hoituu helposti asettamalla istutusvaiheessa GreenCare Puutarhan Kesä Lannoitepalloja mullan alle.

Syksyllä kasvin voi siirtää sisälle ja se viihtyy parhaiten itä- tai länsi-ikkunalla.

  • Talven yli kasvia hoidetaan huolehtimalla kastelusta ja keväällä multaan painetaan uudet GreenCare Puutarhan Kesä Lannoitepallot, kertalannoitus riittää koko kasvukauden ravinteiksi. Streliziat ovat nopeakasvuisia ja voimakasjuurisia kasveja, joten ruukunvaihtoon kannattaa varautua usein, sanoo Minna.
  • Tekeminen oli siistii ja lopputulos huikeen hieno. Ja mitä meitsi sanoi? totesi Miklu urakan valmistuttua.
Strelitzia Jaren parvekkeella
Jare rentoutuu valmiilla parvekkeella…Ruukussa kukoistaa strelitzia eli valkokolibrikukka

Tee itse Jaren strelitzia-istutus!

Tässä lista tarvikkeista yhtä isoa ruukkuistutusta varten. Videolta näet, millainen siitä tuli Jaren parvekkeella.

Tarvikkeet:

  1. Näyttävä korkea altakasteluruukku, halkaisija 40 cm, korkeus 75 cm. (94 litraa).
  2. GreenCare Ruukkusoraa 20 L
  3. GreenCare Kesäkukkamultaa 2 x30 L
  4. GreenCare Kesäkukka Lannoitepalloja, 1 pss, josta riittää useaan

kasvukauteen! Istutusvaiheen annos 3-6 palloa.

  1. Yksi iso viherkasvi, kuvassa Strelizia nicolai, paakun tilavuus n. 15 L.