Syyskukkien valinta ja hoitaminen

Syksyllä sisustetaan ulkonakin

Kesäkukkien tilalle tekee mieli istuttaa ihastuttavia syyskasveja. Ulkosohva saa ylleen pehmeitä koristetyynyjä ja lämpöisiä taljoja. Tunnelma ei ole turhan tarkka, vaan kotoisan lämpöinen ja läheinen.

Kesän mentyä kodin sisustaminen tuntuu mukavalta puuhalta. Ulkona puutarhan kukkaruukut siirretään lähemmäs sisäänkäyntiä ja suojaisia oleskeluryhmiä. Valoa haetaan lyhdyillä ja ulkovalosarjoin.

Ohjeet istuttamiseen ja hoitoon

Myös syksyn kasvit kaipaavat hyvän perustuksen ja hoitoa. Kukkien syysistutuksessa noudatetaan aivan samaa ohjetta kuin kesälläkin ruukkuistutusta tehdessä. Pohjalle reilu kerros Ruukkusoraa ja kasveille hyvää uutta Kalkittua ja lannoitettua puutarhamultaa, kastelua unohtamatta.

Syyskasvit päätyvät ruukuissa useasti katoksen alle, jolloin kastelu on kokonaan puutarhurin vastuulla, vaikka taivasalla sataa ja on kosteaa. Osa syyskasveista kukkii pitkälle syksyyn, jolloin ne myös hyötyvät pienestä ravinnelisästä kasteluveden seassa.

Puutahan KESÄ toimii syyskukkien lannoituksessa hyvin, annosteltuna aivan kuten kesälläkin teelusikallinen 10 litraan vettä. Puutarhasta saattaa löytyä vielä Kesäkukkamultaa tai Puutarhamultaa säkissä ja ne kannattaa hyödyntää syysistutuksiin. Puutarhamyymälä pelastaa sinut syystarjouksillaan, mullan suurkuluttajan.

Mitä ihania kukkia syysistutuksiin

Trendi on edelleen hyvin luonnollinen ja eri kasvilajeja sekoittava. Väreissä korostuu sinivihreän eri sävyt, kukissa lumen valkoinen, suklaanruskea, burgundin punainen, oranssin murretut sävyt persikasta kaneliin ja mukaan vielä ripaus jäänsinistä.

Erilaiset heinät kuuluvat kasvilajina syksyiseen istutukseen ja ovat kestäviä, keijunkukkien persikanpunaiset lehtivärit istahtavat trendiin upeasti, kummituspensaan hopeisena kieppuvat kippuraiset versot kutsuvat mukaansa verenpunaisen syklaamin tai tummanpuhuvan krysanteemin. Valkoisen löydät marjakanervasta ja sinisen syysasuunsa muuntuneesta jalohortensiasta.

Kun oikein innostuu syysistutuksesta ja antaa inspiraation viedä, näitä syntyy ryhmäksi asti, joka sisältää vaikkapa pienen istuskeluryhmän ja pöytäsommitelman. Sen äärelle on kumisaappaissaan taapertavan puutarhurin letkeä istahtaa syksyisenä puutarhapäivänä.