Retiisi on suomalainen superfood

Retiisi on huolettoman helppo ja nopeakasvuinen vihannes, jota voi kylvää koko kesän. Kun alat kylvää retiisiä kasvimaallesi, jätä tilaa myös tulevien viikkojen kylvöksille. Ennen juhannusta kylvetystä retiisistä ehtii kehittyä juureksiksi, joten kylvä juhannukseen asti viikon välein pidentääksesi satoaikaa. Kaikki ihanat punaiset pallerot eivät valmistu yhtä aikaa, vaan pystyt korjaamaan satoa tasaisesti kesän herkkuihin. Juhannuksen jälkeen retiisiä kylvetään herkullisen voimakkaaksi salaatiksi.

Ylhäältä: salaatti, villirucola ja retiisi.

Retiisin siemeniä voi kylvää tiheästi ja kun pienet taimet nousevat pintaan, harvenna suoraan penkistä salaattien aineksiksi. Muutaman sentin välein jätetyt taimet mahtuvat kasvamaan vieri viereen. Kylvös on hyvä peitellä kasvatusharsolla, joka nopeuttaa itämistä ja kasvuun lähtöä sekä estää tuhohyönteisten pääsyn apajille.

Nopeimmat lajit kasvavat kylvöstä satoon jopa kolmessa viikossa. Retiisilajikkeita on useita, niihin voi lähes hurahtaa. Ihanat täydellisen pyöreät punaiset pallerot vai pitkänpuikeat punavalkoiset rapeat retiisit … joko sinulla on oma lempilajikkeesi?

Juhannuksen jälkeen retiisiä kylvetään minileaves -salaattikäyttöön, koska päivän pituuden vuoksi retiisi virittyy kukkimaan eikä tuota juureksia vaan ainoastaan siemeniä. Retiisin lehdet ovat aivan täydellistä superfoodia salaatteihin, joten kylvä loput siemenet kesän mittaan. Retiisin kirpeän raikkaat lehdet maistuvat myös grilliruokien kanssa, ne ovat makupaletin vastapaino rasvaisellekin lihalle..