Kasvit

Suomessa on kasvatettu omenapuita 1400-luvulta lähtien. Aluksi omenat kylvettiin siemenestä, joten ensimmäiseen satoon kesti 10 vuotta. Paikallisia lajikkeita on olemassa kymmeniä ja uusia, entistä paremmin kestäviä ja maukkaita lajikkeita jalostetaan edelleen.

Omenapuusta satoa jopa 50 vuotta

Omenapuusta kannattaa huolehtia, koska se voi tuottaa satoa jopa 50 vuotta. Sato voi vaihdella voimakkaasti vuodesta toiseen. Pölytyksen onnistumiseksi ja sadon tuottamiseksi pihalle tarvitaan vähintään kaksi omenapuuta. Varhaisimpien lajikkeiden sato kypsyy elokuussa.

Miten istutan omenapuun?

Ilmaston lämpeneminen mahdollistaa monien lajikkeiden viljelyn entistä pohjoisemmassa Suomessa. Suositellun kasvuvyöhykkeen voi tarkistaa taimessa olevasta lapusta. Omenapuu istutetaan suureen kuoppaan (50-80 cm), joka täytetään erityisellä taimea suojaavalla Istutusmullalla.   Juuret pääsevät nopeasti kasvuun Grobiootti-hyötymikrobien avulla.

Pitääkö omenapuuta leikata?

Omenapuuta istutettaessa suositellaan istutusleikkausta. Omenapuuta leikataan myöhemminkin, jotta se pysyisi sopivan korkuisena ja riittävän harvana sadonkorjuuta ajatellen. Nykyään suositaan varovaista leikkaamista.

Miten lannoitan omenapuun?

Kalkitse ja lannoita maa joka kevät omenapuun koko latvuksen laajuisella alueella rungon ympärillä, koska uusin juuristo on uloimpana. Sadonkorjuun jälkeen hoida puuta syyslannoitteella, joka vahvistaa kukka-aiheiden muodostumista seuraavalle kesälle.

Lamoava, maanmyötäisesti kasvava havu. Hidaskasvuinen, eri lajikkeista löytyy jokaiselle kasvuvyöhykkeelle (I-IV) sopiva

Ruusu

Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull'