Elonkorjuun tuntua

Nyt on hetki, jolloin pääsee ihastelemaan loppukesän kukkaloistoa sekä maistelemaan oman pihan satoa.

Kun heinäkuu taittuu hetken päästä elokuuksi, pihan sadon elokorjuu voi alkaa. Olen itse päässyt maistelemaan pihalta ensimmäisiä kirsikoita, tomaatteja ja perunoita. Täytyy sanoa, että aina se on yhtä onnistunut tunne päästä maistamaan oman pihamaan perunoita yhdistettynä kesäiseen ruokaan. Oman pihan terassilla kasvaneet mansikat ja tomaatit ovat suussa sulavan makeita ja maukkaita.

Tomaatit siirtyvät hiljalleen kohti ruokapöytää.

Miten edistän viimeisten kasvuviikkojen aikana oman sadon kasvua sekä varmistan, että kukkaloisto perennapenkissä säilyy mahdollisimman pian? Tällä hetkellä on menossa helteinen jakso ja päivittäinen kastelu on tarpeen. Veden saanti kasvien kasvulle on ehdoton. Paahteisessa ja kuumassa paikassa pitää huolehtia kastelusta. Kasvatan hyötykasveja kasvumaa kasvusäkeissä, jotka ovat aseteltu istutuslaatikoihin.

Gardena kastelujärjestelmän ohjausyksikkö

Olemme aina jonkin verran kesälomareissussa, jonka johdosta olen varustellut nämä mansikoita, tomaatteja ja yrttejä sisältävät istutuslaatikot automaattikastelulla. Automaattikastelu on ketjutettu kuhunkin laatikkoon ja kasteluveden kastelujärjestelmä ottaa isosta saavista. Kasteluveden joukkoon on hyvä lisätä aitoa alkuperäistä vaaleanpunaista kastelulannoitetta (GreenCare Puutarhan Kesä), jonka riittoisuus on kätevä 1tl tuotetta / 10L vettä. Nopeasti laskettuna noin 1kg lannoitetta saadaan 2000L kasteluvettä eli hyvinkin riittoisa lannoite.

Omenat kasvavat kovaa vauhtia

Perennapenkin ylläpitolannoitukseen kesäkaudella ja kukkaloiston pidentämiseen olen hyödyntänyt mullan päälle ripoteltavaa ympäristön ystävä lannoitetta. Kastelu lannoitteen ripottelun jälkeen on selkeästi edistänyt lannoitteen liukenemista maaperään ja antaen ravinteita kasvien juuristoille.

Heti, kun perennat ovat kukkineet, ja marjat sekä omenat on kerätty, onkin Puutarhan Syksy -lannoitteen vuoro. Kasvit pystyvät hyödyntämään sen lopulla kasvukaudellaan ja syyslannoite auttaa niitä varautumaan talveen.

Perennapenkin väriloistoa

Toisinaan olen myös kastellut kasvialueita kastelukannun avulla, jolloin kasteluveden sekaan olen ripotellut annosteluohjeen mukaan puutarhan kesää.

Leppoisia kesäpäiviä toivotellen,
Jussi* Heinäkuussa 2018

*Jussi on GreenCaren tuoteryhmävastaava ja ahkera kotipuutarhuri, joka tekee GreenCarelle silloin tällöin blogeja omasta puutarhastaan. Lue lisää Jussin blogeja vuosilta 2018-2020.