Haluan pihalle nurmikon!

Pihanurmikko on vihreä ja näkyvä osa puutarhaa, jota on vaikea korvata millään muulla. Pihanurmi kehystää puutarhaa ja yhdistää kauniisti pihan osat, kuten reunustetun terassin, kukkapenkit sekä hyötypuutarhan ja tekee niistä kutsuvan kokonaisuuden. Nurmikon huolelliset perustustyöt ja uusi kasvualusta tai vanhan mullan peruslannoitus antaa hyvän pohjan nurmikollesi. (katso video!)

Kestävän pihanurmikon perustaminen

Kasvualustan salaojitus ja hyvät tuotevalinnat helpottavat tulevia hoitotoimenpiteitä. Hoitotuotteilla saat elvytettyä myös vanhaa nurmipintaa.

GreenCaren tekemän selvityksen mukaan vastaleikatun nurmikon tuoksusta nauttiminen on käyttäjälle yksi tärkeimpiä puutarhan ilon aiheita. Nurmikolle voi istahtaa hetkeksi rentoutumaan aidon vihreyden keskelle ja nurmi sopii myös aktiiviseen toimintaan kuten peleihin.

Nurmikko antaa pihalle luonnollisuutta

Nurmikko tekee pihasta luonnollisen näköisen. Valkoapilaa voi kylvää nurmikon sekaan ja nurmikosta tulee helppohoitoinen. Se kestää paremmin kuivuutta ja on myös pölyttäjille paljon kutsuvampi kuin reunasta reunaan kivetty piha. Nurmikon alle ei mielellään laiteta muovia, jotta sadevesi pääsee virtaamaan luonnonmukaisesti maakerroksiin, ehkä suodattumaan pohjaveteen asti.

Valkoapilan siemenet
Tyytyväisyystakuu

Valkoapilan siemenet

Pölyttävien hyönteisten suosikki, valkokukkainen apila. Sietää hyvin tallaamista, kuivuutta ja leikkuuta. Apilamaton perustamiseen tai nurmikonsiemen- seoksen…

Perustamisvaiheessa kannattaa tehdä omiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja kasvualustan ja salaojituksen suhteen, koska näillä ratkaisuilla ehkäistään tulevia ongelmia, kuten nurmikolla makaavaa sadevettä.

Perustamisella voi myös ennustaa myöhempää hoitotarvetta. Siementen huolellinen valinta auttaa ennakoimaan nurmikon kestävyyden omassa käytössä.

Tee lopuksi helppo kävelytesti: nurmikon alusta on sopivan tiivis, kun saappaista jää 1 cm syvyiset jäljet.

Aloita nurmikon perustaminen salaojasta

Nurmikon perustaminen aloitetaan salaojituksella. Erityisesti viistolla pihalla vesi voi kertyä talvella ja keväällä seisomaan samaan paikkaan. Nurmikko ei ole vesikasvi eikä siis viihdy seisovassa vedessä.

Pihanurmen kasvualusta saa olla yllättävän paksu. Jopa 20–30 cm paksuinen multakerros on hyvä uutta nurmea perustettaessa, koska kasvualusta tiivistyy melkoisesti matalammaksi kastelun ja tiivistämisen aikana.

Puutarhamulta

Puutarhamulta

Korkealaatuinen ja kestävä multa kaikille puutarhan kasveille.

Millainen on hyvä nurmikon kasvualusta?

Mieti, voitko käyttää paikalla olevaa multaa, pitääkö siihen sekoittaa jotain muuta maalajia vai tilaatko uuden kasvualustan nurmikkosi alle.

Jos käytät paikalla olevaa maa-ainesta, sekoita savimaahan sekä turvetta että hiekkaa.

Hiekkaiseen kasvualustaan kannattaa lisätä turvetta.

Jos paikalle tuodaan kasvualusta, joka on valmiiksi lannoitettu, siirry suoraan siementen valintaan.

Vanhan kasvualustan peruslannoitus ja kylvövinkkejä

Peruslannoituksessa lisätään kalkkia ja ravinteita. Yksi annos oikeita tuotteita riittää ensimmäisen kasvukauden tarpeisiin.

  1. Lisää multaan GreenCare Rakeista Nurmikkokalkkia 50 kg/100 m2
  2. Sen lisäksi lisää kasvualustaan vuodenajan mukaan Puutarhan Kevät tai Puutarhan Syksy -lannoitetta 4–6 kg/100 m2.
Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Hajuton, erittäin riittoisa…

Jos kylvöala on iso, levitinkärry auttaa kylvämään siemenet tasaisesti. Samalla laitteella voi levittää myöhemmin kalkkia ja lannoitteet. Tasoita multa haravalla ja tiivistä jyräämällä. Verkkojyrä sopii hyvin tiivistämiseen. Voit vuokrata sen konevuokraamosta tai puutarhamyymälästä.