Miten Olympiastadionin nurmi valmistautuu maaotteluun?

Miten Olympiastadionin GreenCare -nurmea on hoidettu ennen jalkapallon jännittävää maaottelua kesäkuun 4. 2021? Lue lisää

Millaista hoitoa stadionin nurmelle tehtiin maaliskuun 2021 MM-karsintaottelun jälkeen?

Maaliskuun jälkeen kentän lämmitys sammutettiin, kun ei ollut tiedossa vielä milloin seuraava tapahtuma nurmikolla on. Kentän lämmitys laitettiin päälle takaisin 23.4 Suomen Cup -finaalia varten. Kenttä on ilmastettu joka viikko vähintään yhden kerran. Nurmelle on myös levitetty 25t katehiekkaa.

GreenCaren Tomi Lanamäki kertoo lisäksi, että katehiekalla on tarkoitus tasoittaa pelipintaa ja hallita kuitukerrosta. Yleensä katehiekkaa levitetään ilmastointien jälkeen jotta saadaan ilmastetut reiät täytettyä mahdollisimman hyvin.

Kotona ei nurmikolle tarvitse katehiekkaa levittää. Toisaalta, jos on esim. kuollut nurmi johon tekee uudiskylvön, niin voi laittaa ihan hiukan katehiekkaa suojaksi että siemen lähtee itämään, sanoo GreenCaren Tomi.

Miten stadionin nurmi on valmistautui perjantain 4.6. jalkapallon maaotteluun?

Koko Stadionin kentälle on tehty kylvö, noin 200kg omaa stadion nurmiseosta ja lisäksi paikkokylvöä on tehty käsin. Kenttää pääsääntöisesti lannoitettu nestemäisillä, ympäristöystävällisillä lannoitteilla. Leikkaaminen tapahtuu joka päivä pitkittäin ja poikittain.  Lähempänä peliä kenttä jyrätään tasaiseksi.

Olympiastadionin nurmi: katsomo, nurmi ja torni
Olympiastadionin nurmikko leikataan arkisin. Ottelua edeltävinä 10 päivänä nurmi leikataan joka päivä. Ottelun alussa nurmi on huippukunnossa: tuuhea ja tasan 22 mm korkuinen.

– Jyrääminen on tärkeää, jotta pelipinnasta saadaan mahdollisimman tasainen. Pallon pyörii silloin, niin kuin sen pitääkin, ilman virhepomppuja, täydentää Tomi.

Mitä Bernerin tuotteita on kevään aikana käytetty Stadionilla ja mitä tullaan alkukesän aikana käyttämään?

Ammattipuolen lannoitteita Greencare 8 ja Ryder-pigmenttiä, joka auttaa nurmikkoa saamaan kaiken tehon valosta. Bernerin siemenet on osa kylvöä ja stadionin omaa nurmiseosta (niittynurmikka yvette).

Jos kasvukausi alkaa kunnolla ennen peliä, niin muitakin ammattilaistuotteita käytetään, kuten GreenCare 9 organic-lannoitetta.

Tomin mielestä tämä jälkimmäinen lannoite, GreenCare 9 muistuttaa koostumukseltaan hyvin paljon kotipuutarhurien nurmikkolannoitetta GreenCare KevätKesä Plussaa. Sopii siis stadionfaneille!

Miten hoitosuunnitelma on edennyt kohti jalkapallon maaottelua 4.6.?

Ennen huuhkajia lisätään taas katehiekka 25 t ja tehdään kylvöjä. Kentän harjaus keräävällä harjalla, joka sananmukaisesti kerää leikkuujätteen pois.  Ilmastus 1-2 krt viikossa. Lannoituksia. Nurmikkoa leikataan jokaisena arkipäivänä, paitsi ottelua edeltävinä 10 päivänä nurmikko leikataan joka päivä.

Nurmen leikkuukorkeus on pelipäivänä täsmälleen 22mm.