Perennapenkin äärellä

Tervehdys!

Sateesta huolimatta kevät saa syttymään puutarhassa. Oli ohjelmassa risujen ja perinteisten pihan siistimistoimien lisäksi istutuksien talviherätystä. Huomasin, että perennapenkkini oli syksyllä jäänyt heitteille, puutarhahanskoille ja puutarhasaksille on käyttöä. Siistin perennapenkistä saksien ja hanskojen avulla kaikki ylimääräiset kukkien varret ja kuivat lehdenjätteet ja kasasin ne penkin vierellä olevaan kottikärryyn. Kottikärryllä varret ja lehdenjätteet on helppo kuljettaa kompostointia varten.

Perennapenkin herätys keväteloon

Siistimällä perennapenkistä edellisen vuoden varret ja lehdenjätteet saadaan perennapenkin näyttämään siistiltä heti keväällä. Toinen vaihtoehto on rusentaa ne maahan pieniksi osiksi kasvien juurille, näin voidaan myös tehdä rikkakasveille kitkemisen jälkeen. Samassa yhteydessä voidaan pohtia, onko perennapenkissä tarpeeksi multaa, pienet perennakasvit vaativat kasvualustalta 20cm maa-ainesta ja isot perennat, jopa 40cm. Mullan lisäys on tarpeen keväällä, jos kasvualusta ei ole tarpeeksi runsas, lisäämällä lisää kasvutilaa voit onnistua perennapenkin kanssa paremmin, kun edellisenä vuotena.

 Seuraavaksi on vuorossa perennapenkin rikkakasvien kitkeminen, mullan lisäys ja lannoittaminen. Näillä varmistat kauniin kukkaloiston kesällä sekä edistät rikkakasvien pysymistä loitolla. Kuori -tai koristekatetta voidaan käyttää perennapenkin koristeluun, mutta katteen kerros ei saa olla liian suuri estääkseen perennoiden kasvua.

GreenCare sivustolta on hyvä oppimäärä kevätlannoitukseen.

Vappuisin puutarhaterveisin,
Jussi