Istuta hyasintti ilman multaa

Talven sipulikasvit on kätevää istuttaa lasiastiaan pelkkään veteen. Hyasinttien ja amaryllisten kastelu on paljon helpompaa, kun näet vedenpinnan laskusta, miten paljon vettä pitää lisätä. Lisäksi sipulikukat kasvavat kauniimmin ja kukkivat tasaisemmin. Kokeile vaikka!

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka voit istuttaa sipulikukat hyasinttilasiin veteen, jotta ne kukkivat kauniisti. Niksinä on juurten huolellinen pesu, silloin vesi pysyy kristallinkirkkaana. Kaupoissa on hyasinttilaseja ja isompia maljakoita amarylliksille, mutta voit käyttää mitä tahansa lasia, jossa on sen kokoinen suu, ettei sipuli putoa veteen.

Opi sipulikukkien istuttaminen veteen

1. Yön yli liottaminen irrottaa mullan helposti
Aloita liottamalla kukka ruukkuineen yön yli vedessä. Vettä saa olla reilusti, mutta älä liota sipulia, vain multaa sen alla. Tämä kostuttaa mullan kunnolla ja se pehmentyy helposti irtoavaksi. Multa saa olla täysin märkää ennen seuraavaa vaihetta.

Kaksi hyasinttia on hyödetty samassa astiassa. Multa alkaa irrota helposti märästä paakusta.

2. Multapaakun puhdistaminen: valmistele hyasinttilasin käyttö
Seuraavaksi irrota sipulit toistaan, jos ostit hyasinttiryhmän. Karistele isoimmat mullat pois paakusta hellästi esimerkiksi haarukan avulla ja varovasti vetämällä juuria irti toisistaan. Vaikka joitakin juuria katkeaisi, se ei haittaa. Tässä vaiheessa on tärkeää erottaa sipulit toisistaan , koska lasiin sopii parhaiten kukkimaan yksi sipuli.

Yksi hyasintin multainen sipuli
Juuria voi katkeilla, mutta se ei haittaa istuttamista. Ole kuitenkin hellävarainen, jos haarukoit sitä irti paakusta. Voit ravistella paakkua varovasti.
Hyasintin juurakon puhdistus mullasta
Näin paljon multaa saat irti helposti. Tarkista, ettei sipulin pohjaan juurten keskelle jää vettä likaavaa multapaakkua.

3. Juurten huolellinen puhdistaminen
”Pese” paakku matalassa vesivadissa tai kulhossa ja irrota samalla kaikki kuihtuneet juuret. Sipulin pohjaan keskelle jää helposti ikävä multapaakku, joka voi liata veden ja se alkaa haista pahalta. Tämä vaihe on kriittinen, jotta vesi pysyy kauniin kirkkaana.

Vesikulhossa on helppo puhdistaa mullat hyasintista
Uita juuria vesiastiassa, pyörittele ja rapsuttele loput mullat pois varovasti. Älä upota koko sipulia, jos sisään menee paljon vettä, kukka voi alkaa mädäntyä tyvestä Onneksi sipulikukat ovat kestäviä..

4. Juurten viimeistely juoksevassa vedessä
Viimeistele juurten puhdistus valuvan veden alla. Tarkista, että juuret ovat kauniin vaaleita ja elinvoimaisia.

Viimeistele juurten puhdistus juoksevalla vedellä

5. Valitse sopiva maljakko sipulillesi

Varmista, että sipuli ei voi pudota aukosta veteen. Pyöritä juuria maljakon suulla ja auta ne vesisäiliön puolelle varovasti haarukalla tukien.

Hyasintti kasvaa vedessä hyasinttilasissa
Hyasintille tehdään omia maljakkoja, mutta mikään ei estä käyttämästä sopivan kokoisia purkkeja tai pulloja, joihin juuret mahtuvat sisälle, kunhan sipuli pysyy veden pinnan yläpuolella.

Jos istutat lasiin amarylliksen (hippeastrum), voit käyttää puutarhasoraa lasin pohjalla estääksesi lasimaljakon kaatumisen. Saatat myös tarvita kukkakepin, koska amaryllisten varret venähtävät pitkiksi, jos valoa on vähän. Raskas kukinto voi kaatua, jollei sitä tue pystyyn.

Amaryllis (hippeastrum) istutetaan veteen lasimaljakossa
Jos istutat isoksi kasvavan amarylliksen, pese maljakon pohjalle painoksi kauniita kiviä tai puutarhasoraa. Silloin kukka pysyy paremmin pystyssä. Tukikepistä on hyötyä, jos varret venyvät oikein pitkiksi.

Miten hyasinttilasimaljakkoa kastellaan?

Lasiin istutettu sipulikukka kasvaa kauniin tasaisesti ja kaikki kaikki 2-3 vanaa pääsevät vuorollaan kukkimaan, kunhan tarkistat vedenpinnan korkeuden parin päivän välein. Oikea veden korkeus on noin 1 cm sipulin alapuolella. Sipulin pohjaa tai sisusta ei kannata kastella, vaan valuta vesi sipulin ohi vesisäiliöön, sieltä juuret hyödyntävät veden tarpeen mukaan.