Vanhan nurmikon hoitaminen

Nurmikon ylläpitäminen on helppoa, kun perustukset ovat kunnossa. Toisaalta voit parantaa hiukan ravistunuttakin nurmikkoa varsin yksinkertaisilla asioilla: sammalen kuivattaminen, nurmikon lannoittaminen sekä kalkitseminen ovat nopeita ja helppoja toimenpiteitä.

Elvytä vanha nurmikko

Voiko nurmikko huonosti? Syitä voi olla monia. Kun hoidat yhden asian kuntoon, muutkin vaivat alkavat helpottaa. Jos hoidat kaikki, saat helposti loistavan nurmikentän.

Syynä voi olla huono salaojitus, ravinteiden ja kalkin puute vanhassa kasvualustassa tai sammal, joka ei anna ruoholle tilaa kasvaa. Kaikki nämä liittyvät oikeastaan toisiinsa.

Kalkitse nurmikko vuosittain

Kalkitse ja lannoita nurmikkoa säännöllisesti, koska haluat nurmikon pysyvän kauniina vuosien ajan samassa kasvupaikassa. Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi. Miksi ja milloin nurmikko tarvitsee kalkkia?

 • Suomalainen kasvualusta on luonnostaan hapan ja kasvien, myös nurmikon kasvu hapattaa maata vähitellen luontaisesti. Jos maa on liian hapan, nurmikkosi kasvaa huonosti eikä pysty hyödyntämään lannoitteiden ravinteita.  Muista sen vuoksi sekä kalkitseminen että lannoittaminen. 
 • Kalkita voit milloin vaan. Puutarhasesongin aikana pihalla on paljon tekemistä, joten voit kalkita ennen ruuhkaa ja kasvukauden alkua levittämällä kalkin suoraan lumen päälle. Kalkki alkaa imeytyä heti lumen sulaessa.

Pienirakeinen GreenCare Rakeinen Nurmikkokalkki on kaksitehoinen tuote. Se sisältää

 • nopeasti liukenevaa aitoa, rakeista dolomiittikalkkia, joka vähentää maan happamuutta.
 • Siinä on myös Grobiootti -hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat nurmikon leikkuujätteen hajoamista luonnolliseen kiertoon. Nopea hajoaminen vähentää myös kasvuston päälle leikatessa muodostuvaa kuollutta ja nurmea tukahduttavaa kuitukerrosta. 
Rakeinen Nurmikkokalkki

Rakeinen Nurmikkokalkki

Pienirakeinen, Grobiootti -hyötymikrobeja sisältävä, kaksivaikutteinen erikoiskalkki nurmikoille. Vähentää nurmikon sammaloitumista, kun käytät yhdessä Nurmikon…

Lannoita nurmikkoa

Nurmikko tarvitsee hoitamista ja ravinteita samoin kuin muutkin puutarhakasvit. Ravinteiden puute on yksi tärkeimmistä syistä nurmikon huonoon kuntoon, ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella. 

Parhaan tuloksen saa antamalla nurmikolle ravinteita kerran kuukaudessa toukokuusta elokuuhun. Lannoita nurmikkoa vähintään kerran keväällä ja toisen kerran ennen juhannusta.

Riittoisa GreenCaren Nurmikon Kevät ja Kesä Plus™ on erikoislannoite nurmikolle. Se toimii kahdella tavalla:

 • Ensinnäkin se sisältää kasviperäisiä raaka-aineita, jotka hoitavat maaperää ja parantavat mullassa luontaisesti toimivien hyvien mikrobien toimintaa. Ne parantavat maan rakennetta. 
 • Toiseksi lannoite sisältää kaikki nurmikon kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet.  Minirakeet liukenevat nopeasti ja levittyvät tasaisesti. Ne eivät pölyä ja nurmikon käyttöä voi jatkaa normaalisti.
Nurmikon Kevät & Kesä PLUS™ nurmikkolannoite

Nurmikon Kevät & Kesä PLUS™ nurmikkolannoite

Nurmikon Kevät & Kesä PLUS nurmikkolannoite tekee nurmikostasi kauniimman ja vihreämmän. Sen luonnollinen koostumus hoitaa sekä nurmikkoa että kasvualustaa.

Uusimman tiedon mukaan nurmikkoa lannoitetaan myös syksyllä, mutta maltillisesti. Nurmikko kasvaa vihreänä niin kauan kuin lämpöä ja valoa riittää, joten se poikkeaa muista monivuotisista puutarhakasveista: nurmikko tarvitsee syksylläkin hieman typpeä ja tasapainoisesti muitakin ravinteita. 

Puolita nurmikon lannoiteannos syksyllä. Puolikas annos Nurmikon Kevät&Kesä Plus -ravinnetta riittää pitämään nurmikon vihreänä syksyllä ja samalla se edistää talveen valmistautumista.  Kätevät pienet rakeet on helppo levittää nurmelle. 

Miksi nurmikolle kasvaa sammalta?

Jos nurmikkosi voi hyvin, sammal pysyy poissa. Sammal valtaa paikkoja, joissa nurmikko ei viihdy. Sammal on kaunis ja tunnelmallinen lisä paikoissa, joissa ei kuljeta. Sammal ei kuitenkaan kestä pelaamista ja leikkimistä ja upottaa märkänä ja pölyää kuivana. Torju tavallisimmat syyt sammalen liikakasvuun:

 • Syy voi olla se, että maa on liian tiivistä.
 • Piha voi olla myös liian märkä ja silloin salaojitus on puutteellinen.
 • Sammal viihtyy happamassa, joten muista nurmikon kalkitseminen vähintään joka toinen vuosi.
 • Sammaloitumista edistää myös ravinteiden puute ja siihen auttaa Nurmikon Kevät ja Kesä Plus-lannoite. 
 • GreenCarella on tuote nimeltä Sammal Pois, jolla voit tehokkaasti torjua sammalta. GreenCaren Sammal Pois sirotellaan sammalkasvuston päälle ja huomaat nopeasti, kuinka sammal katoaa ja ruohonkorret alkavat vahvistua entisen sammalmättään paikalla.

Nurmikko valtaa nopeasti tilansa takaisin sammalelta, jos sille annetaan mahdollisuus. 

Miten paikkaan aukon nurmikossa?

Jos nurmikko on paikoitellen kokonaan hävinnyt:

 • Poista kuollut nurmikko haravalla tai lapiolla niin, että maan pinta näkyy.
 • Tasoita paikattavaan kohtaan GreenCare Puutarhamultaa ympäröivän maan tasalle. 
 • Tiivistä kasvualusta kevyesti tallaamalla tai nurmikkojyrällä (ei verkko).
Puutarhamulta

Puutarhamulta

Korkealaatuinen ja kestävä multa kaikille puutarhan kasveille.

 • Kylvä paikattava kohta Nurmikon paikkausseoksella, joka on monipuolinen seos kaikkien nurmikoiden paikkaamiseen.  Voit luonnollisesti myös käyttää samaa siemenseosta, jolla nurmikko on perustettu. 
 • Lisää lopuksi ohut kerros multaa ja kastele niin, että uusi, lisätty multa kastuu läpi.
 • Tarkkaile mullan kosteutta päivittäin ja kastele tarvittaessa niin kauan, että uusi ruoho on vähintään 3 cm korkea.
 • Leikkaa paikkausnurmikko ensimmäisen kerran, kun ruoho on 6–10 cm korkeaa.
 • Jos sinulla on kiire, kokeile Nurmikon Pikakunnostusseosta. Se itää viileässäkin!
Nurmikon Pikakunnostusseos

Nurmikon Pikakunnostusseos

Nopeasti nurmikko kuntoon. Kunnostaa vanhan ja harvan nurmikon tiheäksi ja elinvoimaiseksi ravinnepinnoitteen voimalla. Sopii kaikenlaisten nurmikoiden kunnostamiseen.

Nurmikko pitää leikkaamisesta, joten tee sitä usein. Toisaalta robottileikkurien suosio kasvaa koko ajan, joten leikkaaminenkaan ei ole enää ongelma, vaan voit keskittyä nurmikosta nauttimiseen.