Porin asuntomessut!

7.8.2018

Porin mainiot asuntomessut ovat vuodelta 2018 takanapäin. Minulla oli mahdollisuus päästä  tapahtumaan, messutaloihin ja pihoihin.  Messutalot olivat pääsääntöisesti suoralinjaisia, vaalean sävyisiä, isoilla oleskelutiloilla ja terasseilla toteutettuja.

Uutena suuntauksena havaittavissa, että sisäisen oleskelu -ja ruokailutilan ja terassi on mahdollista haluttaessa yhdistää yhtenäiseksi tilaksi, jolloin aurinkosäteet pääsevät mukavasti kohtaamaan asunnon sisätilan. Tilat yhdistetään ja rajataan toisistaan isoilla lasisilla liukuovilla, jotka on helppo siirtää siivuun. Terassit ja parvekkeet oli sisustettu kuten sisätilat, persoonallisilla kalusteratkaisulla, grilleillä ja allasratkaisuilla.

Terasseilla ja parvekkeilla satunnaisesti kukkaistutuksia, mikäli parveke tai terassi sisälsivät istutuksia, ne olivat yksinkertaisia kasvien osalta ja monesti kasvien mullan/maanpeitteenä oli värillistä puutarhakatetta.

Värillinen puutarhakate on moderni vaihtoehto.

Messutalojen pihoja katsellessa havaitsi, miten tärkeää kastelu on kuluvana kesänä ollut. Paahteisesta ilmasta huolimatta osa messutaloista oli säilyttänyt kauniin vihreyden nurmessa ja puut, pensaat ja istutukset olivat terveen näköisiä. Kastelun lisäksi on erityisen tärkeä huolehtia myös kasvun edistämisestä lannoituksen avulla. Pihoilla näkyi jonkin verran automatiikkaa kastelussa ja ruohonleikkuussa, nämä apuvälineet helpottavat ja nopeuttavat arkea.

Messutalojen pihoilla yhdistyivät nurmi, kiveys ja istutusalueet yhtenäiseksi pihakokonaisuudeksi. Pihoilla kasvi -ja istutusalueet oli usein rajattu ja korotettu pihakivin istutuskehikoksi, joka nostaa kasvit maanpintaa korkeammalle. Se antaa näyttävyyttä kasveille. Yleisenä trendinä voidaan pitää pihakivistä rakennettua istutusaluetta pihakasveille.

Pihakivillä rajattu istutusalue ja maanpeitteenä värillistä puutarhakatetta.

Kasvien juuristojen päälle oli lähes poikkeuksetta siroteltu värikästä puutarhakatetta, joka tekee kasvialueesta viimeistellyn ja helppohoitoisemman. Katteen alapuolella voi olla hyvin veden ja ravinteiden läpäisevää katekangas, joka pitää rikkakasvit poissa. Katekankaan päälle tulisi levittää vähintään 3cm kerros katetta, suositeltava määrä on 3-5cm.

Taimia ja värillistä puutarhakatetta

Kotimatkalla pohdin, mitä haluaisin oppia asuntomessupihoilta ja siirtää omalle kotipihalle?

  • Helppohoitoisuus: automaattikastelu, ruohonleikkuurobotti.
  • Istutuksissa näyttävät pihakivillä maanpinnasta nostetut ja rajatut kasvutilat.
  • Kiven ja katteen käyttäminen istutusalueilla.
  • Valaistuksen merkitys pihasuunnittelussa.
  • Pidä pihasta huolta, huolehdi kastelusta ja lannoittamisesta – pidä piha terveenä ja viihtyisänä.

Terkuin, Jussi