Palmuvehkan hoito talvella

Huonekasvien hoito talvella: Vinkkejä vihreän ystäväsi iloksi

Talvi tuo mukanaan omat haasteensa huonekasvien ystäville. Lyhyet päivät ja vähäinen valomäärä muuttavat kasvien tarpeita ja ne vaativat erilaista huolenpitoa kuin kesällä. Tässä artikkelissa opastamme, kuinka pitää huonekasvit elinvoimaisina talven läpi.

Talvi voi olla haastavaa aikaa huonekasvien ystäville. Päivät lyhenevät, valon määrä vähenee ja huoneilma kuivuu. Huonekasvin hoitaminen talvella vaatii erityistä huomiota, jotta vihreä lemmikkisi voi hyvin koko kylmän kauden ajan. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka pidät huonekasvisi elinvoimaisena myös talvikuukausina.

Paljonko kasvit tarvitsevat valoa talvella?

Se on yleisin kysymys, jota kasviharrastajat kysyvät talven lähestyessä. Kasvit tarvitsevat valoa yhteyttämiseen, mutta valon määrä voi hiukan vaihdella. Esimerkiksi palmuvehka eli zamioculcas on helppohoitoinen kasvi ja siksi suosittu monissa kodeissa. Sitä ei turhaan kutsuta komerokukaksi, palmuvehkan hoito talvella sujuu melkoisen hämärässä.

Yksi selitys kestävyydelle on se, että sillä on hyvin pitkäikäiset lehdet. Ne pystyvät varastoimaan paljon vettä ja kestävät jopa 6 kuukautta. Siksi palmuvehkan kasteluväli voi olla talvella 3 viikkoa tai enemmänkin.

Pitääkö huonekasveja lannoittaa talvella?

Lannoittaminen talvella on toinen tärkeä huomioon otettava seikka. Vaikka kasvien kasvu hidastuu, ne tarvitsevat edelleen ravinteita. Valitse mieto lannoite, kuten merileväjauhe tai sumute ja käytä sitä ohjeen mukaan. GreenCare Merileväsumute on huonekasvien tuki ja turva talvella. Se on myös ensiaputuote, jos näet, että kasvi kärsii, vaikkei siinä näy ötököitä. Suihkuttele kasvia esimerkiksi kylpyhuoneessa ja näet jopa muutamassa tunnissa, onko se vielä pelastettavissa.

Melkein kaikki muut kasvit kuin palmuvehka tarvitsevat hoidoksi talvella lisävaloa voidakseen hyvin. Led-lamppu kuluttaa vähän energiaa, mutta se voi olla ratkaiseva tekijä huonekasveille talvella. Lamppu kytketään ajastimeen, jonka avulla kasveja valaistaan noin 12 tuntia vuorokaudessa. Palmuvehka selviää 6 tunnin päivittäisellä valaistuksellakin hyvin kevääseen. Kastelun ja valon suhde on erityisen tärkeä. Kun kasvu hidastuu talven aikana, kasteluakin pitää vähentää.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että huonekasvien hoitaminen talvella vaatii erityistä huomioita. Oikealla valaistuksella, kastelulla ja lannoituksella voit kuitenkin varmistaa, että viherystäväsi voivat hyvin ja tuovat kotiisi viihtyisyyttä myös kylmimpinä kuukausina.