Kurkuntaimet kylvetään huhtikuussa – taimimulta suojelee kasvavia juuria

Kurkku on herkullinen ja helppo kasvatettava myös uudelle harrastajalle. Kurkuntaimet itävät ja kasvavat helposti GreenCare Grobioottimullassa, joka sisältää taimen kasvua turvaavia hyötymikrobeja.

Huhtikuun viimeiset viikot ovat hyvää aikaa kylvää kasvihuonekurkut. Kylvä avomaankurkut vasta toukokuun puolella. Silloin taimi saa hyvän alun kasvulle sisätiloissa parin viikon ajan ja pääsee nopeasti lopulliseen kasvupaikkaansa ulkona. Pieni, parin kolmen viikon ikäinen taimi lähtee reippaammin kasvuun kuin ikkunalla pitkään virunut hontelo taimi.

Kylvä vain yksi siemen joka pottiin, koska kurkku itää melkein sataprosenttisesti. Idättäminen onnistuu Grobiootti Taimimullassa, jonka hyötymikrobit auttavat itävän siemenen juuria vahvistumaan. Pikkuinen kurkuntaimi tarvitsee runsaasti valoa, lämpöä ja erityisesti tasaista kosteutta kasvuun. Hyötymikrobit elävät kurkun juuren pinnalla ja kasvavat yhdessä juuriston kanssa estäen kasvitautien pääsyä juuriston kimppuun. Samalla hyötymikrobit helpottavat kurkuntaimen ravinteiden saantia.

Kun taimi kasvaa suuremmaksi, se kannattaa istuttaa 50 litran vetoiseen Luomu Grobiootti Kasvumaasäkkiin, johon mahtuu esimerkiksi kaksi tai kolme kurkkua ja reunalle pienempiä yrttejä. Säkkiin tehdään istutuskohtaan ristiviilto, jonka kautta taimen saa helposti säkin sisälle.

Kasvumaasäkki kastellaan huolellisesti ja sivuille tehdään muutamia reikiä ylimääräisen veden poistumisaukoiksi. Kurkuntaimet kasvavat koko kesän samassa säkissä. Kätevää istutussäkkiä voi sellaisenaan käyttää kasvualustana sekä hyöty- että koristekasveille. luonnonmukainen lannoitus antaa kasvuvoimaa pitkään ja sen jälkeen lannoitukseen sopii esimerkiksi Puutarhan Kesä -kastelulannoite. Se soveltuu erittäin hyvin terasseille ja parvekkeille ja on yhteensopiva mm. Hozelokin kastelualtaan kanssa

Kasvihuonekurkun sadonkorjuu
Kasvihuonekurkun kasvutapa on pysty ja korkeampi kuin avomaankurkun.

Siemenestä kasvatettavat kurkkulajikkeet ovat yleensä partenokarppisia eli itsepölyttyviä. GreenCaren asiantuntijan mukaan sellaiset kasvit sopivat erityisen hyvin lasitetuille parvekkeille ja kasvihuoneeseen, koska pölyttäjien ei tarvitse päästä sinne.

GreenCaren suositus on kasvihuonekurkku ’Picolino F1′, joka on herkullinen minikurkku ja toiseksi lajikkeeksi amppelikurkku ’Hopeline F1’, joka sopii kasvatettavaksi lasitetulla parvekkeella.