Leikkaa ja kastele nurmikko oikein

Kuinka usein nurmikkoa pitää leikata ja kuinka paljon kerrallaan? Syksyllä nurmikko talvehtii hiukan pidempänä paremmin kuin aivan lyhyeksi trimmattuna. Lue nurmikkoammattilaisten hoitovinkit!

Nurmikon leikkuukorkeus vaihtelee kesän vaiheen ja sään mukaan. Kuivalla säällä nurmikko saa olla pidempi. Myös ruohonleikkurin ajosuuntaa kannattaa vaihdella silloin tällöin.

  • Nurmikon normaali leikkuukorkeus kesällä on noin 4–5 cm, kuivana aikana jopa 7 cm. Leikkaa korren pituudesta enintään 1/3 kerralla.
  • Vaihda leikkuusuuntaa eri kerroilla, jotta korret eivät painautuisi aina samaan suuntaan.
  • Nurmikko kannattaa leikata mahdollisimman kuivana, usein paras aika on iltapäivällä tai alkuillasta.
  • Kerää leikkuujäte pois, jos sitä jää suuria kasoja peittämään kasvavaa nurmikkoa.

Hiukan pidempi nurmikko talvehtii paremmin

Tiesitkö, että nurmikko kasvaa päivän valoisuuden perusteella? Nurmikon kasvu vähenee päivän lyhetessä. Elokuussa nurmikko pidetään vielä 4 cm mittaisena, mutta syyskuussa puolivälissä terän saa säätää hieman ylemmäs.

Nurmikko alkaa päivän lyhetessä varastoida yhteyttämistuotteita juuristoon ja lyhyestä korresta ei jää lehtivihreää juuriin siirrettäväksi. Hiukan pidempi nurmikko (6–8 cm) talvehtii paremmin kuin aivan lyhyt.

Hoida myös ruohonleikkuria

Huolla ruohonleikkuri syksyllä ja tarkista myös terien kunto. Tylsä terä repii nurmikkoa, jolloin leikkausraja ruskettuu ikävästi.

Osan puiden putoavista lehdistä voit jättää nurmikolle tai silputa ruoholeikkurilla ravinteiksi. Joidenkin puiden lehdet kannattaa viedä pois: esimerkiksi tammen, siipipähkinän ja vaahteran lehdet muodostavan peiton, jonka alla nurmikko voi tukahtua ja sienitaudit lisääntyä.

Nurmikon kasteleminen

  • Kastele nurmikkoa tarvittaessa.
  • Paras aika kastella nurmikkoa on ilta, koska silloin päivän lämpö ei heti haihduta vettä pois.
  • Kun kastelet, kastele kerralla reilusti, eli 10–20 mm/m2. Niin paljon, että maa kastuu pintaa syvemmälle.

Kunnon kastelu kerran viikossa on parempi kuin vähän joka ilta.