Piha- ja puutarhaideat vuoden 2019 Asuntomessuilta

Kirjoitin vuosi sitten vierailusta Porin asuntomessuilla, ja nyt kesäloman jälkeen pääsin tutustumaan tämän vuoden messukohteisiin sekä niiden pihoihin ja puutarhoihin. Kouvolan Korialla sijaitseva asuntomessualue on rakennettu Kymijoen rannalle entiselle varuskunta-alueelle.

Alueen eteen on tehty kovasti töitä, sillä messualueen kohdalta Kymijoesta raivattiin vuosina 2003–2006 noin 25 000 kappaletta räjähteitä ja taisteluvälineitä. Ne olivat kertyneet vuosien varrella varuskunta-alueen kohdalle.

Asuntomessut esittelivät taloja, pihoja ja sisustusta. Messuilla oli väkeä mukavasti, ja haastateltu asuntomessujen henkilö vahvisti käsityksen, että asuntomessut kiinnostavat ja ihmisiä on reilusti liikenteessä. Tämän vuoden asuntomessujen teemoja ovat korjausrakentaminen, yhteisöasuminen ja ekologisuus.

Asuntomessuilla iso osa mielenkiintoa on nähdä uusia taloja sisutuksineen, piha-alueineen ja puutarhaideoineen. GreenCare on mukana asuntomessujen paritalokohteissa 16 ja 17. Minna Toivanen on suunnitellut talojen pihat, ja yhdessä piharakentajien kanssa olemme työstäneet ne GreenCaren tuotteilla.

Hyötykasvit kasvavat GreenCare-mullassa ja -lannoitteessa.

Pihasuunnittelua ja viherrakentamista GreenCaren avustuksella

Pihoilla on laajat ja vihreät GreenCare-nurmialueet Gardena-robottiruohonleikkureineen, istutusalueineen ja perinteisine aitoineen. Pihat on istutettu GreenCaren puutarhamultaan, ja kukka-alueita suojataan erilaisilla kateratkaisulla. Kannattaa käydä katsomassa, miltä näyttävät Minnan suunnittelemat pihat, jotka on rakennettu GreenCaren puutarhatuotteilla ja Tahvosten taimiston kasveilla.

Kasveja messukohteen etupihalla.

Piharakentamista vuoden 2019 malliin

Miltä Kouvolan Korian messupihat näyttivät sitten yleisesti? Pihat olivat monimuotoisia: oli maasta korotettuja penkkejä, joiden istutukset sisälsivät sulassa sovussa ikivihreitä, kukkaloistoa sekä hyötykasveja. Pihat olivat pääsääntöisesti asfaltoituja. Lisäksi monien pientalojen pihoilta löytyi vesielementti, kuten poreinen amme, jossa perheen on mukava nauttia lämpöisestä tunnelmasta.

Asuntomessujen kohteiden pihoilla oli hyvin paljon värillistä puunkatetta suojelemassa kasvien juuristoja kuivuudelta ja tuomassa ilmettä pihan istutuksiin. Myös meidän messukohteissamme on käytetty GreenCaren puunkuorikatetta sekä mullanmustaa puukatetta.

Korotettu istutusalue ja kukkapenkki vuoden 2019 asuntomessuilla

Älä unohda puutarhan kasvien kastelua helleaikana

Ja vielä loppuun katsaus omaan pihaani, jossa on riittänyt kuumia kesäpäiviä ja auringonpaistetta. Lomalla olin muutaman viikon ajan heikosti paikalla, mikä hieman kostautui helleaikaan. Huomasin, että kastelujärjestelmään tulee investoida enemmän seuraavalla kaudella.

Pihapiiriä kutsutaan aurinkorinteeksi, ja sitä se tänä kesänä on ollutkin! Ellei nurmikkoa kastellut kuumina hellepäivinä, alueita kuivui välittömästi. Lasitetun terassin hyötykasvit ovat saaneet mukavasti valoa ja kasvattaneet satoa. Suuhun on saatu maukkaita mansikoita ja makoisia tomaatteja. Maissit pääsivät hetkittäin kuivumaan, mutta säännöllinen lannoitus ja kastelu kesäloma-ajan ulkopuolella on antanut taimille lisää voimaa. Uskonkin, että pääsemme vielä tänä vuonna herkuttelemaan maissia porukalla.

Itse kasvatetut tomaatit kypsymässä
Chilin taimet kypsymässä terassilla.

Vinkkilista:

  • Asuntomessujen perusteella pihatrendinä on tällä hetkellä moninaisuus; samalla pihalla on niin maasta korotettuja penkkejä ikivihreineen, kukkaloistoineen ja hyötykasveineen.
  • Pihalle sijoitettava vesielementti, kuten poreamme, tuo iloa koko perheelle. Se toimii loistavasti niin helteisinä kuin viileämpinäkin kesäpäivinä ja myös kesäajan ulkopuolella.
  • Puunkate suojelee kasvien juuristoa kuivuudelta ja tuo ilmettä pihan istutuksiin.
  • Satsaa kastelujärjestelmään, jos olet pidempiä aikoja pois kotoa. Kuivuminen on kriittisintä helleaikana, mistä tämä kesä oli hyvä muistutus.
  • Jos esimerkiksi maissit pääsevät kuivumaan, voivat ne silti olla vielä pelastettavissa, mikäli niitä on kasteltu ja lannoitettu hyvin kesälomakauden ulkopuolella.

Jussin käyttämät tuotteet:

Puutarhamulta

Puutarhamulta

Korkealaatuinen ja kestävä multa kaikille puutarhan kasveille.

Puunkuorikate luonnolliseen viimeistelyyn

Puunkuorikate luonnolliseen viimeistelyyn

Puhdas männystä valmistettu puunkuorikate auttaa puutarhanhoitoa estämällä rikkakasvien kasvua ja veden haihtumista. Puhdas, murskattu männynkuori viimeistelee…

Puutarhakate Mullanmusta

Puutarhakate Mullanmusta

Puhdasta, luonnollista ja tasakokoista kuusihaketta kuusen sydänpuusta puutarhan viimeistelyyn.

Tiesitkö, että nyt on oikea aika huolehti puutarhan syyslannoituksesta? Tästä ensi kerralla blogissa lisää.