Puutarhakatteen käyttö viimeistelee puutarhan

Puutarhan istutusalueita viimeistellään nykyään erilaisin katemateriaalein. Tutuimpia näistä ovat puiset hakkeet, joita käytetään puiden ja pensaiden alla. GreenCarella on kaksi erilaista katetta, Puutarhakate ja Puunkuorikate.

Puutarhakate on tyylikäs tapa viimeistellä puutarha

Puutarhakate on tasakokoista ja sitä on kolmea eri väriä: tiilenpunaista, suklaanruskeaa ja mullanmustaa. Kaikki on tehty kuusen sydänpuusta ja värjätty turvallisesti rautaoksideilla. Tiilenpunaisella katteella saat väriä puutarhapintoihin, suklaanruskea on kodikkaan pähkinäinen ja mullanmustalla viimeistelet upeasti modernin pihan ja se on hieno tausta vihreälle.

Puunkuorikate luonnolliseen puutarhaan

Luonnollista puutarhailmettä toteuttavalle on vaihtoehtona GreenCare Puunkuorikate, joka on siistiä, murskattua männynkuorta. MTV3 Piha ja Parveke -sarjassa puutarhuri Kati Jukarainen käyttää monessa puistoon tai metsään rajautuvassa puutarhassa Puunkuorikatetta luonnollisen näköisenä viimeistelypintana. Puunkuorikate sopii suomalaiseen pihaan erittäin kauniisti ja tuoksukin on kuin metsä sateen jälkeen.

Kuinka puutarhakatetta käytetään?

Katteen käyttöön puutarhassa on rajana vain mielikuvitus. Voit viimeistellä katteella kukkaruukun pinnan yhtälailla kuin ison maisemoitavan rinteen ja kaikkea siltä väliltä.

Muutama perussääntö auttaa saamaan katteesta parhaan hyödyn puutarhassasi:

  • Katekerroksen paksuus on hyvä olla tarpeeksi paksu, ainakin 5-10 cm, jotta se estää lämpimänä vuodenaikana kosteuden haihtumisen kasvien ulottumattomiin.
  • Siemenrikkakasvien kasvun hillitseminen onnistuu, kun katekerros on riittävän paksu.
  • Monivuotisten kestorikkakasvien läpikasvun voi estää vain käyttämällä maisemointikangasta mullan ja katteen välissä.
  • Katteella voi tehdä myös käytäväpintoja, jolloin katekerroksen on hyvä olla vähintään 10 cm. Sitä paksumpi katekerros, mitä enemmän alueella kävellään.

Puutarhakate selkeyttää puutarhaa

Uusia istutuksia perustettaessa kannattaa miettiä lopputuloksen helppohoitoisuutta ja näyttävyyttä. Puutarhakatteet tulevat upeasti esiin isompina pintoina. Samalla tavalla kasvitkin istutetaan näyttäviksi, yhtenäisiksi ryhmiksi eikä sirotella yksittäin pitkin pihamaata.

Vanhassa pihassa voit miettiä saisiko kokonaisuuksia syntymään poistamalla yksittäisten kasvien väleistä nurmikkoa, lisäämällä multaa ja istuttamalla uusia kasveja aukkopaikkoihin. Uudet ja vanhat kasvit voit viimeistellä kauniiksi GreenCare Puutarhakatepinnalla, joka nivoo vanhojen ja uudet kasvien kokonaisuuden kauniisti yhteen.

Puutarhakatteen siisti rajaaminen

Katealue pysyy siistinä vuosikausia, kun rajaat sen jollain reunalistalla tai kivillä. Jos kate rajautuu nurmikkoon, pidät alueet jatkossa helposti erillään, kun näet alussa pikkuisen enemmän vaivaa ja nakuttelet kuminuijalla esimerkiksi metallisen rajausreunan alueiden väliin.

Katealue on upea juuri levitettynä. Ylläpitoon kannattaa panostaa lisäämällä aika ajoin tuore kerros vanhan katepinnan päälle. Voiko puutarhanhoito olla helpompaa?