Nurmikon hoito loppukesällä

Loppukesällä nurmikkoon ladataan kasvuvoimaa ensi keväälle. Nurmikko kasvaa vihreänä ja sitä lannoitetaan loppukesälläkin. Lue parhaat vinkit!

Elokuussa nurmikko nurmikkoon ladataan kasvuvoimaa ensi kesää varten. Samalla autetaan talvilepoon valmistautumista. Nurmikon hoito syyskesällä koostuu kolmesta selkeästä toimenpiteestä: Kalkitse, Leikkaa ja Lannoita.

Olympiastadionin vihreä nurmikenttä on kotimainen GreenCare nurmikko.
Olypiastadionilla kasvaa aito kotimainen GreenCare nurmikko.
Kuva: Wellu Hämäläinen

Kalkitse nurmikko

Kalkita voit milloin vain. Kasvualustan kunto kohenee kalkitsemalla ja syyskalkitus vaikuttaa vahvistavasti ensi kevääseen asti, koska nurmikko pääsee hyödyntämään ravinteita heti sulamisen jälkeen. Rakeinen Nurmikkokalkki vähentää maan happamuutta ja parantaa mururakennetta.

Rakeinen Nurmikkokalkki
Tyytyväisyystakuu

Rakeinen Nurmikkokalkki

Pienirakeinen, Grobiootti -hyötymikrobeja sisältävä, kaksivaikutteinen erikoiskalkki nurmikoille. Vähentää nurmikon sammaloitumista, kun käytät yhdessä Nurmikon…

Nurmikon leikkaaminen syksyllä

Nurmikko kasvaa päivän valoisuuden perusteella ja kasvu vähenee luonnollisesti päivän lyhetessä. Elokuussa nurmikko ajetaan ruohonleikkurilla vielä 4 cm mittaiseksi, mutta syyskuussa puolivälissä terän saa säätää hieman ylemmäs, jolloin nurmikko jää pidemmäksi (4-6 cm).

  • Aja kesällä kotinurmikko 4 cm korkuiseksi
  • Kuivuuden uhatessa pidennä leikkuuvälejä
  • Syyskesällä jätä nurmikko pidemmäksi, koska se talvehtii paremmin 6-8 cm mittaisena.
  • Olympiastadionin GreenCare -nurmen mitta on pelipäivänä tasan 22 mm. Stadionin nurmea kastellaan ja lannoitetaan hyvin säännöllisesti.

Huolla ruohonleikkuri syksyllä ja tarkista myös terien kunto. Tylsä terä repii nurmikkoa, jolloin leikkausraja ruskettuu ikävästi.

Kotinurmikko alkaa loppukesällä päivän lyhetessä varastoida yhteyttämistuotteita juuristoonsa. Jos näkyvä osa eli korsi on hyvin lyhyt, ei jää lehtivihreää juuriin siirrettäväksi talteen.

Hiukan pidempi nurmikko (6-8 cm) talvehtii paremmin kuin aivan lyhyt.

Osan puiden putoavista lehdistä voit jättää nurmikolle tai silputa ruoholeikkurilla ravinteiksi. Toisalta kovat ja isot lehdet, esimerkiksi tammen, siipipähkinän ja vaahteran lehdet voivat muodostaa paksun peiton nurmikon päälle. Sen alla nurmikko ei saa ilmaa, jolloin sienitaudit saattavat lisääntyä.

Nurmikon lannoittaminen syksyllä hoitaa ja suojaa

Uusimman tiedon mukaan nurmikkoa lannoitetaan syksyllä, mutta maltillisesti. Nurmikko poikkeaa muista monivuotisista puutarhakasveista, koska se kasvaa vihreänä lumen tuloon asti. Sen vuoksi nurmikko tarvitsee syksylläkin hieman typpeä ja tasapainoisesti muitakin ravinteita.

Puolita Nurmikon Kevät&Kesä Plussan annos annos syksyllä. Puolikkaan annoksen ravinteet riittävät pitämään nurmikon vihreänä ja samalla edistävät talveen valmistautumista.

Lannoiterakeet voi sirotella sellaisenaan kuivalle nurmikolle. Kastelu hoidon jälkeen parantaa lopputulosta. Syksy on kostea vuodenaika, joten useimmiten sade hoitaa kastelun puutarhurin puolesta.

Valkoinen koira kävelee hyvin hoidetulla nurmikolla.
GreenCare tuotteilla hoidettu nurmikko on heti käyttövalmis.

Paras lopputulos nurmikolle saadaan, kun lannoitat kerran kuussa keväästä syksyyn asti. Loppukesällä annos on puolet alkukesän annoksesta. Kätevät pienet rakeet on helppo levittää nurmelle joko käsin tai työnnettävällä levitinlaitteella. Kaikki GreenCaren lannoitteet ovat turvallisia lapsille ja lemmikeille. Pienet kätevät rakeet kierivät maahan asti helposti ja nurmikko on heti käyttövalmis.