Näin aloitat laatikkoviljelyn eli perustat ja hoidat lavatarhaa

Olipa mukava aloittaa viikko viereiseltä taimistolta ja tutustua sen tarjontaan perheen kanssa. Kotipaikkaani lähellä oleva Frosteruksen puutarha oli täynnä upeita ja hyväkuntoisia ruokakasvien taimia. Mukaan tarttui pitkä lista hyötykasveja, joiden kasvattaminen lasitetulla terassilla voi alkaa jo nyt.

Olenkin kirjoittanut aiemmin kasvien istutuksesta lasitetulle terassille. Olen tehnyt myös suunnitelman siitä, mitä kasveja istutan viljelylaatikoihin. Viljelylaatikoita kutsutaan muuten monesti myös istutus- tai kasvatuslaatikoiksi. Omani olen hankkinut vuosi sitten K-raudasta noin parillakymmenellä eurolla. Nämä laatikot sopivat lasitetun terassin lisäksi loistavasti myös parvekkeelle. Yöviileyden vuoksi en kuitenkaan tohtinut istuttaa kaikkia hankkimaani taimia ennen viikonloppua.

Viljelylaatikon pohja on helppo tehdä itse

Porasin viljelylaatikoiden pohjaan reiät, jotta kasvualusta hengittää varmasti. Pohjalle laitan katekangasta. Toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa laatikoiden pohjalle ruukkusoraa, jolla kasvualusta saataisiin hengittäväksi. On tärkeää muistaa, että liika kosteus vaurioittaa kasvia.

 

taimia-kasvihuoneessa
Kasvien taimia Frosteruksen puutarhan kasvihuoneessa. Eivätkö olekin upeita?

Älä unohda kasvien mullanvaihtoa

Viime kaudella viljelylaatikoissamme oli ruokakasveja hyvällä menestyksellä, ja perheemme sai kasveista satoa pitkin kesää ja alkusyksyä. Nyt oli aika vaihtaa vanhat mullat uusiin. Korvasin aikaisemmat kasvusäkit GreenCaren uudella luomuruokamullalla. Minun olisi tehnyt mieli lannoittaa multa saman tien, mutta tuore multa sisältää ravinteet ensimmäiseksi kuukaudeksi. Kuukauden kasvun jälkeen mullan ja kasvien sekaan on hyvä laittaa ohjeen mukaisesti lisäravintoa, jolla voimistetaan kasvua.

Nuori apuri istuttamassa kasvin taimea istutuslaatikkoon.
Nuori apuri istuttamassa kasvin taimea istutuslaatikkoon.

Muista kumppanuuskasvit eli kasvit, jotka sopivat hyvin yhteen

Mullanvaihdon jälkeen oli aika miettiä, miten kasvit sijoitetaan terassille. Sijoittelussa on tärkeää miettiä, mitkä kasvit tulevat toimeen naapureina eli kumppanuuskasveina samassa kasvulaatikossa ja vahvistavat toistensa kasvua. Vastaavasti on tärkeää tietää, mitkä kasvit ovat riitaisia, eli eivät sovi samaan laatikkoon.

Päätin tällä kerralla istuttaa kaksi laatikkoa yhdessä lasten kanssa. Toiseen laitoin vierekkäin ruohosipulin ja maissin taimia. Ruohosipuli on helppohoitoinen ja hyväsatoinen, joten uskalsin laittaa useamman taimen samaan laatikkoon kahden maissin taimen kanssa. Maissin taimia on hyvä olla useampi, koska Suomen oloissa maissi ei ole kaikkein satoisimpia kasveja.

Tomaatintaimien valinta, istutus ja hoito

Frosteruksen taimistolla oli hyvä valikoima tomaatintaimia. Valitsimme taimistolta mukaan useampia taimia: perinteisiä, aikaisen lajikkeen eli Tanskan viennin tomaatintaimia sekä muutaman tämän kauden uutuuden eli Delisher-tomaatintaimen. Delisher on helppo kypsyttää ihan kypsäksi asti, koska tomaatti ei halkea.

Istutin kaikki tomaatintaimet hieman riskillä samaan laatikkoon, ja virittelin jo valmiiksi vanhan kastelujärjestelmän. Järjestelmä ei ole vielä käytössä, mutta kun saan istutettua muut taimet paikoilleen, viritän sen toimintaan.

Terassin istutuslaatikossa tomaatintaimia, ruohosipulia ja maissia.
Terassin istutuslaatikossa tomaatintaimia, ruohosipulia ja maissia.

Kastelujärjestelmän avulla uskallan olla viikonlopun poissa taimitarhan luota. Kastelujärjestelmän veteen on myös helppo lisätä kastelulannoitetta, jonka avulla varmistetaan oikea kasvu ja makoisa sato. Nyt seuraamme sadon etenemistä koko perheen kanssa ja istutamme lisää taimia terassille.

Vinkkilista

 • Juuri nyt on oikea aika istuttaa kauden ensimmäisiä taimia lasitetulle terassille tai parvekkeelle.
 • Viljelylaatikot eli istutus- tai kasvatuslaatikot toimivat hienosti kasvien kasvatusalustoina.
 • Viljelylaatikot saadaan hengittäviksi, kun pohjaan porataan reikiä tai laitetaan laatikon pohjalle ruukkusoraa.
 • Jos käytät edellisvuoden laatikoita, vaihda vanha multa uuteen.
 • Selvitä, mitkä kasvit toimivat vierekkäin kumppanuuskasveina, ja mitä ei voi laittaa samaan laatikkoon.

 

Jussin käyttämät tuotteet:

8 kommenttia

 1. Mistä johtuu, kun itsekasvattamani tomatin-/kurpitsantaimet ovat hentovartisia. vielä 15 cm mittaisinakin?

  1. Kiitos viestistä. Kasvin näkeminen auttaisi vastauksen kanssa, mutta tässä muutama vahva epäilys asiaan mistä tämä voisi johtua:
   Taimilla ei ole tarpeeksi kasvutilaa, ravinteita tai aurinkoa. On myös mahdollista, että kastelua on liikaa tai liian vähän.
   Jos tarvitset tarkempia tietoja voit laittaa minulle myös sähköpostia: Jussi.Petaja@berner.fi

 2. Miten saan kirpat pois syömästä samaa herkkua kuin minäkin, eli rucolaa?

  1. Nopein keino on litistää ulkopuoliset tuholaiset kasveista, mutta hyvä vaihtoehto tuholaisten hävitykseen on kotitekoinen nokkosvesi puutarhan tai läheisen metsän
   nokkosista. Kastelu ja kasvien sumutuskastelu kylmällä vedeltä ennaltaehkäisevät tuholaisten syntyä.

 3. Hei
  Meillä on lasitetulla parvekkeella vähän kaikkea kylvettynä ja istutettuna ja yleisin ongelma on että jotenkin vaan kaikki kuolee. parveke on etelään päin joten saavat aurinkoa, lasituksen yhtä ikkunaa pidämme lähes koko ajan auki joten ilmastointi toimii, kastelen joka päivä kaiken muun paitsi auringonkukat. niitä 20-25 cm taimia jotka poikani itse suurella työllä siemenestä kasvatti on neuvottu kastelemaan kaksi kertaa viikossa puoli desiä kerralla. juurikin auringonkukat kuolevat nopeimmin ja ne haluaisin saada pidettyä elossa koskapa ovat äitienpäivälahjaksi pojaltani saatuja. meillä toimii myös ilmastointilaite niin että puskee sisältä lämmöt parvekkeelle. yksi auringonkukista on koppura jo ja pienen matkaa varresta tumma ihan alhaalta. voiko tuota enää pelastaa? Lisäksi parissa auringonkukka ruukussa on valkoista härmää keramiikkaruukun sisä ja ulkopuolella. onko tuo vakavaa ja pystyykö noita viimeisiä auringonkukkia pelastamaan

  1. Kiitos viestistä, epäilen, että parvekkeenne on kuuma ja tuulinen, koska ilmastointikoneen ilmavirta lisää varmasti tuletusta tilassa jonkin verran.
   Kuuma ja tuulinen ilma kuivattaa pikaisesti kasvualustan/mullan ruukuissa ja kasvutiloissa. Tällöin varmin vaihtoehto olisi kastella säännöllisesti
   kasvutilaa tarkastellen kuitenkin, että liikakastelua ei tapahdu. Kasteluveden joukkoon olisi hyvä lisätä säännöllisesti Puutarhan Kesä kastelulannoitetta, jolla
   varmistettaisiin kasvien lisäravinto ja paras kasvu. Onnea kasvatuksiin 🙂

 4. Hei! Kevätlannoitteessa mainitaan ala, jolle lannoitepurkki riittää, mutten ainakaan huomannut mainintaa siitä, kuinka usein hyötyviljelykasveja ja kesäkukkia tuli lannoittaa kasvukaudella per viikossa?

  1. Tervehdys,

   kevätlannoitetta voidaan käyttää yleislannoitukseen koko kasvukauden ajan. Suosittelen käyttämään lannoitetta 2-3 kertaa kauden aikana. Kesäkukille sopivaa kastelulannoitetta
   Puutarhan Kesää voidaan taas käyttää säännöllisesti kastelun yhteydessä

Lähetä kommentti tai kysymys

Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia kenttiä