Juuri nyt on oikea aika tehdä puutarhan kevättyöt

Kevätaurinko lämmittää juuri nyt ihanasti, ja sen myötä lumet sulavat puutarhasta kovaa vauhtia. Säätiedotus lupaa seuraaville päiville jopa kymmenen asteen lämpötiloja. Juuri nyt onkin siis oikea aika suunnitella ja toteuttaa oman puutarhan kevättyöt.

Keväisen pihan siistiminen sekä nurmikon ja puutarhan kalkitus ja lannoittaminen ovat tärkeitä toimia, jotka palkitsevat kauden edetessä. Kalkki pihalla on välttämätöntä ja varmistaa, että maaperä on vastaanottavainen lannoitteelle ja kasvua edistäville ravinteille. Kalkin voi levittää vaikka lumen päälle, mutta lannoitteen levittäminen odottaa siihen asti, että maa on sulaa.

Näiden lisäksi omalla pihallani on tärkeää tehdä ainakin seuraavat asiat: pensasaidan siistiminen eli marja-aronian leikkaus, perennapenkin keväthoito ja oman sadon edistäminen istutuslaatikoissa.

Marja-aronian leikkaus ja siistiminen

Viime keväänä aloittamani marja-aronia-pensasaidan siistiminen on vielä kesken. Pensaiden juuristolle tulisi antaa lisää kasvutilaa nurmelta, ja pensasaidan kasvun sekä tuuheuden edistämiseksi pensaita tulisi leikata istutusvuodesta alkaen ainakin kerran vuodessa.

Muotoon leikattua aronia-aitaa voidaan leikata 5–15 senttiä riippuen siitä, minkä korkuiseksi pensasaita halutaan. Marja-aronian leikkaan maalis-huhtikuussa ennen lehtien puhkeamista. Aroniapensaan leikkaaminen edistää kasvin tuuheutta ja lisää aidan tai aidakkeen kauneutta.

Miten sitten huolehditaan siitä, että kasvit saavat hyvinvointia edistäviä ravinteita? Puutarhan kevätlannoite on Suomen suosituin puutarhalannoite ja samalla äärimmäisen hyvä yleislannoite kaikille puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja edistää kasvua Suomen haastavissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Annosteluohje lannoitteen levittämiseen löytyy lannoitesäkin kääntöpuolelta. Pensaille hyvä annostelu on noin 0,5 desiä yhtä pensasta kohden. Lannoite levitetään maahan pensaan juurien ympärille. Kastelun ja sateen ansiosta ravinteen imeytyvät maahan ja juuriston kautta pensaaseen.

Marja-aronia valmiina leikkausta ja siistimistä varten.
Marja-aroniat valmiina leikkausta ja siistimistä varten.

Perennapenkin hoito elinvoimaiseksi

Onnistunut perennapenkki on heti keväästä talven tuloon asti kukkiva ja rehevä, ja se vain tuuhenee ja kaunistuu vuosi vuodelta. Mutta mitä perennat oikein ovat? Perennat ovat monivuotisia kasveja, joiden maanpäälliset osat menehtyvät talveksi. Kasvit talvehtivat juurakkonsa avulla. Oma perennapenkkini on jo useamman vuoden vanha. Keväällä on tärkeää varmistaa, että perennapenkin kuolleet maanpäälliset osat tulee siistittyä ja multamäärä tarkastettua.

Ennen aloittamista perennapenkin kohentamisesta kannattaa tehdä hyvä suunnitelma. Perennapenkissä tulee olla multaa muutamasta sentistä paksuhkoon multakerrokseen. Määrä riippuu perennalajista, sillä eri perennat tarvitsevat erilaisen kasvutilan. Mullaksi soveltuu hyvin GreenCare Puutarhamulta, joka on korkealaatuinen yleismulta kaikille pihan ja puutarhan kasveille.

Lisään uutta multaa osalle perennapenkistä ja lisäksi edistän kasvua perennapenkissä Puutarhan Kevät -lannoitteella, jota levitän keväällä noin 0,75 desiä neliölle. Puutarhan Kevät -lannoite on siis hyvin riittoisaa. Lannoittamista Puutarhan Kevät -lannoitteella suosittelen vähintään kaksi kertaa vuodessa alkukeväästä ja kesällä. Lannoitteen avulla upeasta perennapenkistä päästään nauttimaan koko kasvukauden ajan.

Perennapenkki odottaa siistimistä ja multamäärän tarkastamista.
Perennapenkki odottaa siistimistä ja multamäärän tarkastamista.

Oman sadon kasvatus terassin istutuslaatikoissa

Tonttini on aurinkoinen rinnetontti, ja alapihan lasitettu terassi sijaitsee etelän puolella. Lämmin terassi on oivallinen kasvupaikka kasvattaa omaa satoa ruokapöytään. Terassilla sijaitsee viisi istutuslaatikkoa, jotka olivat käytössä ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tälle vuodelle vaihdan laatikoihin kasvualustaksi uuden luomuruokamullan, jossa ei ole lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Kasvatan siinä ravintoa, joka sopii myös vegaanisille ystävilleni. Luomuruokamulta sisältää parhaat ravinteet ruoankasvatukseen. Kuukauden kasvatusajan jälkeen mullan joukkoon kannattaa lisätä kasvua edistävä luomuravinne.

Hyvien kokemusten innostamana haluan edistää yrttien, mansikoiden ja tomaattien kasvattamista hyödyntää kasvattamisessa Gardenan helppoa kastelujärjestelmää, jonka ketjutan. Paahteinen kasvupaikka on äärimmäisen ankara kastelun ja ravinteiden kannalta. Puutarhan Kesä -kastelulannoite on hyvä sekoittaa kastelujärjestelmään ja näin varmistaa kasvien ravinteiden saanti läpi kasvukauden.

Istutuslaatikot ovat valmiina terassilla.
Istutuslaatikot ovat valmiina terassilla.

Istutussuunnitelmalla järjestelmällisyyttä kotiviljelyyn

Terassiviljelyyn tein istutussuunnitelman, jonka avulla on helppo varmistua taimien esikasvatuksesta sekä tarvittaessa oikeiden taimien hankinnasta ja istutusjärjestyksestä.

Istutussuunnitelman malli terassin istutuslaatikoille
Istutussuunnitelman malli terassin istutuslaatikoille

Vinkkilista kevätpihan hoitoon:

  • Ennen kuin aloitat, tee hyvä suunnitelma puutarhasi kevättöistä.
  • Lisää kalkkia ja lannoitetta nurmikolle sekä puutarhaan.
  • Leikkaa pensasaita kerran vuodessa, jotta sen kasvu paranee.
  • Siisti perennapenkki poistamalla maanpäälliset osat sekä lisäämällä multaa ja lannoitetta.
  • Jos kasvatat ruokaa istutuslaatikoissa, tee viljelystä tarkka suunnitelma.

Jussin käyttämät tuotteet:

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Hajuton, erittäin riittoisa…

Puutarhamulta

Puutarhamulta

Korkealaatuinen ja kestävä multa kaikille puutarhan kasveille.

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Pieni lusikallinen 10 litran vesikannuun riittää! Puutarhan Kesä on riittoisa ja tasapainoitettu kastelulannoite. Kastele sillä ainakin kerran viikossa kesäkukkia ja…