Puutarhan hoito syksyllä

Puutarhan hoito syksyllä on mukavaa! Syyslannoitus annetaan heti sadonkorjuun jälkeen, sillä huolehditaan ensi kesän kukinnasta. Aika on hyvä myös kalkitsemiselle. Katso, miten myös sisäkasvit valmistellaan pimeän vuodenajan alkuun.

Miten valmistaudun talven tuloon puutarhassa?

  • Valmista kasvit talven tuloon sirottelemalla elokuussa sadonkorjuun aikaan kaikille pihamaan kasveille Puutarhan Syksy kasviravinnetta. Se ei sisällä yhtään typpeä.

Kasvit yhteyttävät vielä ja pystyvät samalla hyödyntämään talvehtimista edistäviä ravinteita. Puutarhan Syksy sopii myös happaman maan kasveille kuten alppiruusuille, havuille ja pensasmustikalle. Se auttaa monivuotisia kesäkukkia, puita ja pensaitakin pysymään elinvoimaisina ja jaksamaan ankaran talven yli.

Puutarhan hoito syksyllä on mukavaa ja paras syyslannoitus annetaan heti sadonkorjuun jälkeen.
Puutarhan Syksyä käytetään elokuussa, kun kasvit vielä hyödyntävät ravinteita.

Nurmikko jatkaa kasvua syksylläkin

  • Muista myös nurmikon syyslannoitus, sillä nurmikko tarvitsee ravinteita niin kauan kuin valoa riittää.

Mitä paremmassa kunnossa nurmikko kohtaa talven, sen elinvoimaisempana se herää keväällä. Kostea syksy luo toisaalta sammaleille erinomaiset olosuhteet kasvuun.

Antamalla nurmikolle syksyllä puoli annosta Nurmikon Kevät &Kesä PLUS-lannoitetta se pystyy taistelemaan kasvutilasta kosteammissakin olosuhteissa.

Sisäkasvien hoito syksyllä

  • Älä lannoita huonekasveja pimeimmän syksyn ja talven aikana.
  • Vähennä kastelua. koska lepovaiheessa kasvit eivät tarvitse yhtä paljon vettä kuin kesällä. Liika kastelu on tavallisin syy siihen, että sisäkasvit kuolevat talven aikana.

Tuo kesän ulkona viettäneet viherkasvit sisään ennen pakkasia.

Monet sisäkasvit tarvitsevat keinovaloa pimeimpinä vuodenaikoina. LED-valot ovat taloudellisia sähkönkulutuksen kannalta. Laita ne päälle ajastimella esimerkiksi säännöllisesti 12 tunniksi päivittäin.

Alkusyksy puutarhassa
(syyskuu-lokakuun alku)

  • Istuta puutarhaan monivuotisia kasveja syksyllä. Kaikkia ruukuissa myytäviä puutarhakasvien taimia voi istuttaa ennen kuin maa jäätyy. Kun istutat syksyn kosteudessa, pääset vähemmällä kastelulla.
  • Kukkasipulit kannattaa istuttaa syyskuussa.
Puutarhan hoito syksyllä on mukavaa, kun ketterät talitintit syövät auringonkukansiemeniä suoraan kukasta.
Syyskesällä talitintit syövät auringonkukansiemeniä suoraan kukkavarsista.

Jatka kukkivien kesäkukkien lannoittamista Puutarhan Kesällä, mutta tarkkaile kastelua. Ilmojen viilentyessä kastelua tarvitaan vähemmän.

Syyskukat, havut ja heinät korvaavat kesän kukkaloiston talven pakkasissa. Valitse laadukkaita syyskukkia, niiden väriloistosta saat nauttia kevääseen saakka.

Kalkitse syksyllä, kun maa on kosteaa

  • Paranna hapanta suomalaista maaperää kasveille paremmaksi. Happamassa maassa kasvien on vaikeampi saada ravinteita käyttöönsä, eivätkä pieneliötkään viihdy.

Rakeinen Puutarhakalkki vähentää maan happamuutta ja parantaa sen mururakennetta.  Hyvä mururakenne on muun muassa ilmava, jolloin kasvien juuret pääsevät levittäytymään ja suotuisat mikrobit vahvistuvat.

Voit kalkita mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kalkki hajoaa nopeimmin, kun maa on kosteaa, eli keväällä tai syksyllä. Vuosittainen kalkitseminen pitää maan olosuhteet sopivina pieneliöstölle.  

Nauti sadosta ja kompostoi syksyllä

  • Valmistaudu talveen huoltamalla, puhdistamalla ja suojaamalla puutarhatyökalut talviteloille.
  • Siivoa myös kasvihuone talvikuntoon: kompostoi, tyhjennä vesiastiat ja kumoa multaruukut kasvimaalle.
Puutarhanhoito syksyllä on mukavaa. Pensasmustikoille annetaan syyslannoitetta.
Myös metsäisessä maassa viihtyvät kasvit, kuten pensasmustikat, hyödyntävät syyslannoitetta

Nauti sadosta. Siirrä yrtit viileälle kuistille, niin voit nauttia sadosta pidempään. Kerää talviomenat vasta hallojen uhatessa. Poimi vihreät tomaatit talteen, ne punertuvat myös sisällä. Pakasta tai kuivaa ylimääräiset tillit ja persiljat.

PuuCee- ja kompostikuivike

PuuCee- ja kompostikuivike

Ilmava ja imukykyinen perinteinen kuivike, joka tasaa kompostin kosteutta ja poistaa hajuja. 50L

Jos komposti vaikuttaa liian märältä, lisää reilusti Puucee ja kompostikuiviketta tai uutta Puucee- ja kompostikuivike Plussaa, joka sisältää luonnonmukaista, hajoamista nopeuttavaa kompostikiihdytintä. ja sekoita komposti hyvin. GreenCarella on hyvät kompostointituotteet pitämään kompostin toiminta vauhdissa ja puucee tehokkaasti hajuttomana ja toimivana.