10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Tuijat tarvitsevat Tuijamultaa! Kartio- ja timanttituijista saa hyvällä hoidolla tuuhean aidakkeen. GreenCare puutarhuri neuvoo, kuinka saat tuijasi kukoistamaan.

1. Tuijat tarvitsevat Tuijamultaa

Tuijat ovat alun perin metsäkasveja ja tarvitsevat Tuijamultaa ja runsaasti vettä lähteäkseen kasvuun. Älä kalkitse tuijien kasvualustaa. Tuijat ovat puutarhan väliinputoajia, koska ne viihtyvät parhaiten muita puutarhakasveja metsäisemmässä mullassa.

Käytä istutukseen mieluiten Tuijamultaa. Erikoiskasvualusta on hiukan hapan ja sisältää kastelukiteitä*, jotka auttavat multaa pysymään tasaisen kosteana. Se auttaa taimiasi vahvistumaan ja pysymään terveinä.

Tuijamulta

Tuijamulta

Erikoismulta tuijien hoitoon. Helpottaa tuija-aitojen hoitoa, kasvattaa tasaisesti ja antaa tuijille tasaisen vihreän värin. Sopii myös ruukkuistutuksiin.

*GreenCaren kastelukiteet eivät sisällä muovia

2. Muista kastella tuijia runsaasti

Taimi tarvitsee PALJON vettä. Ryhdy valmistelemaan taimien istutusta heti kotiin tultuasi, etteivät juuret pääse kuivumaan. Anna taimien vetäytyä saavissa vähintään vartti, jopa yön yli ennen istutusta. Istutuksen jälkeen tarkista vesitilanne päivittäin. Juuristo voi tarvita kastelua useamman kerran viikossa, joten laita puhelimeen muistutus. Ensimmäisen kesän ajan anna 5–10 litraa vettä/taimi/kastelukerta. Älä tee taimelle kohopenkkiä, koska silloin kasteluvesi valuu pois. Lisää mieluummin Tuijamultaa juurelle tarpeen mukaan.

Tuijan taimet tarvitsevat paljon vettä, erityisesti ensimmäisenä kesänä
Tuijan taimet tarvitsevat paljon vettä, erityisesti ensimmäisenä kesänä taimi tarvitsee 5-10 l vettä joka kastelukerralla. Kastelua helpottaa, jos penkki peitetään katteella, koska se hidastaa veden haihtumista. Tuijat voi istuttaa myös syyskesällä, kun sää on kosteampi.

(Kuva)  Hyvin perustettu ja hoidettu tuija-aidanne.

3. Istutuskuopan koko

Tuijalle sopiva istutuskuoppa on noin 50 cm syvä ja leveä. Katso, että paakku mahtuu hyvin kuoppaan ja ympärille jää 30 cm vapaata kasvutilaa.

Aidaketaimien istutusväli on 80 cm, jos taimien korkeus on 80 cm. Istutusväli on 1 metri, jos taimet ovat 150 cm korkeita.

Taimen ympärille lisätään joka puolelle istutusvaiheessa GreenCaren Tuijamultaa. Se on sopivan hapanta, älä lisää kalkkia! Oikeanlainen taimia ympäröivä multa on tärkeä sijoitus.

Tuijan ämpäritaimia myymälässä
Tuija-aidan istutusväli vaihtelee sen perusteella, kuinka isoja taimia hankitaan. Kuoppa tehdään reilusti juuripaakkua isommaksi, jotta taimella on tilaa juurtua.

4. Lannoitus

Kun istutat tuijat keväällä, lannoita tuijan taimia 1–2 kk istutuksen jälkeen Tuijalannoitteella. Miksi? Jos nurmikkoa on kalkittu tai lannoitettu tuijien vieressä, niin se nostaa helposti valuma-alueella tuijienkin kasvualustan pH:ta liian korkeaksi. Korjaa kasvualusta metsäiseksi Tuijalannoksella. Jatka lannoittamista vuosittain.

Tuijalannos

Tuijalannos

Erikoislannoite tuijille, edistää juurtumista ja vahvistaa kasvien vihreää väriä. Kaikille eri tuijille sopiva lannoite.

                       GreenCare Tuijamulta ja Tuijalannos sopivat kaikille tuijalajikkeille.

5. Puutarhakatetta tuijien ympärille

Taimen ympärille kannattaa lisätä katekerros. Katteella suojaat kasvualustaa ja taimen juuristoa kuivumiselta ja rajaat helposti tuijien alueen nurmikosta tai muista istutuksista. GreenCaren Puunkuorikate on värjäämätöntä männynkuorta ja se antaa luonnollisen huolitellun vaikutelman. Jos puutarhassa on väriteema, kuusen ydinpuusta tehty tasakokoinen Puutarhakate tekee penkistä hyvin viimeistellyn. GreenCaren Puutarhakate on värjätty luonnon väriaineilla tiilenpunaiseksi, suklaanruskeaksi tai mullanmustaksi.

Tuijaistutus on siistitty GreenCaren suklaanruskealla koristekatteella. Kate hidastaa veden haistumista lämpimällä säällä ja helpottaa kastelua.

6. Tuijan leikkaaminen

Leikkaa tarpeen mukaan keväällä ennen kasvukautta. Tuijantaimen leikkaamisella rajoitetaan kasvin kasvua leveys -ja korkeussuunnassa – leikkaus suositellaan tehtäväksi samaan aikaan omenapuiden kanssa. ’Brabant’ eli kartiotuija (aidaketuijat) kestävät hyvin leikkaamista kesälläkin, ’Smaragd’ eli timanttituija on pidemmälle jalostettu lajike, jossa leikkauksen jäljet näkyvät pidempään.

Tuijia voi leikata silloin kun kasvu ei ole kiihkeimmillään, eli kevättalvella ja heinäkuusta eteenpäin. Tuuheus lisääntyy vähitellen, kun lyhentää vuosikasvua varovasti keväällä.

Paksuimmat kohdat eivät verso kovin tehokkaasti, mutta oksat, joissa ei ole enää lainkaan vihreää, kannattaa leikata kokonaan pois. Latvaa leikataan vasta kun tuija on halutun korkuinen.

Tuijaa leikataan lyhentämällä vuosikasvua
Tuijaa leikataan lyhentämällä hiukan vuosikasvua. Tuija tuuhentuu vähitellen, kun sitä leikataan.

7. Miksi tuijat peitetään?

Kastelu on erityisen tärkeätä istutuksen jälkeisenä keväänä. Taimen suojaaminen kuitukankaalla tai muulla hengittävällä materiaalilla, kuten juuttikankaalla, helpottaa tuijan oloa kevätauringossa. Suojaa taimet kevätauringolta. Jos oksisto haihduttaa vettä auringossa, mutta jäässä oleva maa ei vielä luovuta vettä, taimi kuivuu helposti. Ensimmäisinä elinvuosina suojaaminen on erityisen tärkeää. Koko aidan voi suojata peittämällä.

tuijat peitetään kevatauringolta
Kevätaurinko haihduttaa vettä latvustosta, mutta maa on vielä jäässä eikä luovuta kosteutta kasveille. Tujien kuivumista voi ehkäistä peittämällä ne kevättalvella.

8. Tuijien keväthuolto

Tee keväthuolto joka vuosi. Lisää Tuijamultaa sekä Tuijalannosta. Haravoi ensin kate sivuun, hoidon jälkeen takaisin ja siisti uudella katteella. Kate vähentää veden haihtumista tuijan juurelta ja se vähentää kastelun tarvetta.

9. Älä unohda hoitaa tuijia

Vanhempi tuija-aita tarvitsee myös hoitoa. Lannoita tuijat samalla kun hoidat ikivihreät, havut ja rodot.

10. Tuijat ja pihan kunnostustyöt

Muista tuijat, kun puutarhassa tehdään muutoksia. Jos pihalla tehdään muutostöitä, esimerkiksi salaojia, suurikin tuija tai aidake saattaa kuivua, ellet huolehdi veden saannista. Sama pätee pihan muihinkin, kookkaampiin kasveihin kuten alppiruusut