10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Kartio- ja timanttituijista saa hyvällä hoidolla tuuhean aidakkeen. GreenCare puutarhuri neuvoo, kuinka saat tuijasi kukoistamaan.

1. Tuijille suunniteltu Tuijamulta

Tuijat tarvitsevat hyvää multaa ja runsaasti vettä lähteäkseen reippaaseen kasvuun. Tuijamulta on käyttövalmis kasvualusta tuijille. Erikoiskasvualusta on sisältää kastelukiteitä*, jotka auttavat multaa pysymään tasaisen kosteana. Se auttaa taimiasi vahvistumaan ja pysymään terveinä. Tuija poikkeaa havukasveista maan happamuuden suhteen. Se menestyy korkeammassa pH:ssa, mikä on Tuijamullassa huomioitu.

Tuijamulta

Tuijamulta

Erikoismulta tuijien hoitoon. Helpottaa tuija-aitojen hoitoa, kasvattaa tasaisesti ja antaa tuijille tasaisen vihreän värin. Sopii myös ruukkuistutuksiin.

*GreenCaren kastelukiteet eivät sisällä muovia

2. Muista kastella tuijia runsaasti

Taimi tarvitsee PALJON vettä. Ryhdy valmistelemaan taimien istutusta heti kotiin tultuasi, etteivät juuret pääse kuivumaan. Anna taimien vetäytyä saavissa vähintään vartti, jopa yön yli ennen istutusta. Istutuksen jälkeen tarkista vesitilanne päivittäin. Juuristo voi tarvita kastelua useamman kerran viikossa, joten laita puhelimeen muistutus. Ensimmäisen kesän ajan anna 5–10 litraa vettä/taimi/kastelukerta. Älä tee taimelle kohopenkkiä, koska silloin kasteluvesi valuu pois. Lisää mieluummin Tuijamultaa juurelle tarpeen mukaan, huomioi istutussyvyys mullanlisäyksessä.

Tuijan taimet tarvitsevat paljon vettä, erityisesti ensimmäisenä kesänä
Tuijan taimet tarvitsevat paljon vettä, erityisesti ensimmäisenä kesänä taimi tarvitsee 5-10 l vettä joka kastelukerralla. Kastelua helpottaa, jos penkki peitetään katteella, koska se hidastaa veden haihtumista. Tuijat voi istuttaa myös syyskesällä, kun sää on kosteampi.

(Kuva)  Hyvin perustettu ja hoidettu tuija-aidanne.

3. Istutuskuopan koko

Tuijalle sopiva istutuskuoppa vaihtelee taimen koon mukaan. Katso, että paakku mahtuu hyvin kuoppaan ja ympärille jää vähintään 30 cm vapaata kasvutilaa. Poista tai avaa juuria ympäröivä astia, verkko tai kangas, jotta juuret pääsevät kasvamaan. Huomioi istutussyvyys. Taimen juurenniska (rungon ja juurten yhtymäkohta, usein hieman paksumpi) on jäätävä mullan yläpuolelle. Joskus se on jo taimistoissa haudattu liian syvälle. Liian syvä istutus haittaa kasvua ja saattaa olla kohtalokas koko taimelle. Poista silloin multaa taimen tyveltä istutusvaiheessa.

Aidaketaimien istutusväli on 80 cm, jos taimien korkeus on 80 cm. Istutusväli on 1 metri, jos taimet ovat 150 cm korkeita.

Taimen ympärille lisätään istutusvaiheessa GreenCaren Tuijamultaa. Se on käyttövalmista sellaisenaan! Oikeanlainen taimia ympäröivä multa on tärkeä sijoitus.

Tuijan ämpäritaimia myymälässä
Tuija-aidan istutusväli vaihtelee sen perusteella, kuinka isoja taimia hankitaan. Kuoppa tehdään reilusti juuripaakkua isommaksi, jotta taimella on tilaa juurtua.

4. Lannoitus

Tuijalannos helpottaa taimien alkuhoitoa, parantaa maan rakennetta ja edistää juurtumista. Se sisältää runsaasti magnesiumia, mikä on merkittävä tekijä kasvien yhteyttämistoiminnassa ja antaa kasveille vahvan vihreän värin.

Tuijalannos

Tuijalannos

Erikoislannoite tuijille, edistää juurtumista ja vahvistaa kasvien vihreää väriä. Kaikille eri tuijille sopiva lannoite.

                       GreenCare Tuijamulta ja Tuijalannos sopivat kaikille tuijalajikkeille.

5. Puutarhakatetta tuijien ympärille

Taimen ympärille kannattaa lisätä katekerros. Huomioi tässäkin istutussyvyys ja jätä taimen tyvi vapaaksi. Katteella suojaat kasvualustaa ja taimen juuristoa kuivumiselta ja rajaat helposti tuijat nurmikosta tai muista istutuksista. GreenCaren Puunkuorikate on värjäämätöntä männynkuorta ja se antaa luonnollisen huolitellun vaikutelman. Jos puutarhassa on väriteema, kuusen ydinpuusta tehty tasakokoinen Puutarhakate tekee penkistä hyvin viimeistellyn. GreenCaren Puutarhakate on värjätty luonnon väriaineilla tiilenpunaiseksi, suklaanruskeaksi tai mullanmustaksi. Kaikki GreenCare katteet ovat peräisin PFCE-sertifioiduista metsistä.

Tuijaistutus on siistitty GreenCaren suklaanruskealla koristekatteella. Kate hidastaa veden haistumista lämpimällä säällä ja helpottaa kastelua.

6. Tuijan leikkaaminen

Leikkaa tarpeen mukaan keväällä ennen kasvukautta. Tuijantaimen leikkaamisella rajoitetaan kasvin kasvua leveys -ja korkeussuunnassa – leikkaus suositellaan tehtäväksi samaan aikaan omenapuiden kanssa. ’Brabant’ eli kartiotuija (aidaketuijat) kestävät hyvin leikkaamista kesälläkin, ’Smaragd’ eli timanttituija on pidemmälle jalostettu lajike, jossa leikkauksen jäljet näkyvät pidempään.

Tuijia voi leikata silloin kun kasvu ei ole kiihkeimmillään, eli kevättalvella ja heinäkuusta eteenpäin. Tuuheus lisääntyy vähitellen, kun lyhentää vuosikasvua varovasti keväällä.

Paksuimmat kohdat eivät verso kovin tehokkaasti, mutta oksat, joissa ei ole enää lainkaan vihreää, kannattaa leikata kokonaan pois. Latvaa leikataan vasta kun tuija on halutun korkuinen.

Tuijaa leikataan lyhentämällä vuosikasvua
Tuijaa leikataan lyhentämällä hiukan vuosikasvua. Tuija tuuhentuu vähitellen, kun sitä leikataan.

7. Miksi tuijat peitetään?

Kastelu on erityisen tärkeätä istutuksen jälkeisenä keväänä. Taimen suojaaminen kuitukankaalla tai muulla hengittävällä materiaalilla, kuten juuttikankaalla, helpottaa tuijan oloa kevätauringossa. Suojaa taimet kevätauringolta. Jos oksisto haihduttaa vettä auringossa, mutta jäässä oleva maa ei vielä luovuta vettä, taimi kuivuu helposti. Ensimmäisinä elinvuosina suojaaminen on erityisen tärkeää. Koko aidan voi suojata peittämällä. Peittäminen pitää kuitenkin tehdä ilmavasti, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja lämpötila suojan alla ei nouse.

tuijat peitetään kevatauringolta
Kevätaurinko haihduttaa vettä latvustosta, mutta maa on vielä jäässä eikä luovuta kosteutta kasveille. Tujien kuivumista voi ehkäistä peittämällä ne kevättalvella.

8. Tuijien keväthuolto

Tee keväthuolto joka vuosi. Lisää Tuijamultaa tarvittaessa sekä Tuijalannosta. Haravoi ensin kate sivuun, hoidon jälkeen takaisin ja siisti uudella katteella. Kate vähentää veden haihtumista tuijan juurelta ja se vähentää kastelun tarvetta. Huomioi, että et vuosien aikana hautaa tuijaa liian syvälle.

9. Älä unohda hoitaa tuijia

Vanhempi tuija-aita tarvitsee myös hoitoa. Lannoita tuijat samalla kun hoidat ikivihreät, havut ja rodot.

10. Tuijat ja pihan kunnostustyöt

Muista tuijat, kun puutarhassa tehdään muutoksia. Jos pihalla tehdään muutostöitä, esimerkiksi salaojia, suurikin tuija tai aidake saattaa kuivua, ellet huolehdi veden saannista. Sama pätee pihan muihinkin, kookkaampiin kasveihin kuten alppiruusut