6 asiaa joulutähden istuttamisesta, jotka sinun pitää tietää!

Upea joulutähti on edelleen suomalaisten suosituin joulukukka. Suosi kotimaisia, kestäviä joulutähtiä. Joulutähti on herkkä kasvi, joka saattaa vaurioitua kuljetuksessa, joten suojaa se pakkaselta.

1. Monilatvaiset joulutähdet ovat komeita. Yhdellä kasvilla saa isoonkiin ruukkuun näyttävyyttä. Kasvien lisäksi tarvitset istuttamiseen Greencaren Luomu Kukkamultaa, ja Ruukkusoraa. lstutusastioiksi kannattaa valita halkaisijaltaan 15-20 cm ruukut.

jouluinen kuva kynttiloita ja joulutahti

2. Huolellinen istuttaminen kannattaa, koska se parantaa selvästi joulutähden viihtymistä. Kaupasta ostettu pikkuruukku on usein valmiiksi täynnä juuria. Anna juurille vähän lisää multatilaa, niin kasvi kestää pidempään. Voit avata juuria pohjasta ennen istutusta, jos ne ovat kasvaneet ihan kieppiin. Tasainen kastelukin on helpompaa isommassa astiassa.

Käsittele juuripaakkua hellävaraisesti ja kastele se heti istutuksen jälkeen huoneenlämpöisellä vedellä. Älä upota joulutähden paakkua liian syvään, ettei kasvin tyvi peity mullalla, koska silloin se mätänee. Multapinnan voi peittää simpukoilla, kanelitangoilla tai vaikka sammalella.

3. Joulutähti haluaa vedottoman, lämpimän paikan ja mahdollisimman paljon valoa pitääkseen lehtensä. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti ravinnevedellä ja sen annetaan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Liiallinen kastelu kuihduttaa joulutähden. Pahasti kuivumaan päässyt joulutähti taas pudottaa alimpia lehtiään ja muuttaa ulkonäkönsä rankamaiseksi.

4. Joulutähden ’kukka’ on oikeammin lyhyen päivän käsittelyssä värittynyt lehtiruusuke. Varsinaiset kukat ovat mitättömät ja harva allerginenkaan saa niistä siitepölyallergiaa. Nykyään on saatavilla myös lajikkeita, joissa näitä pienen pieniä kukkia ei oikeastaan ole. Maitiaisneste saattaa kosketuksesta herkistää arimmat allergikot.

5. Joulutähden värin valinnalla voit muuttaa kotisi tunnelmaa mielesi mukaan. Valkoinen on kauniin klassinen ja tämän joulun trendiväri. Se on helppo yhdistää muihin valkoisiin joulukukkiin.

Punainen joulutähti on syvän punainen, oikein aidosti joulun värinen. Joulutähdestä on tullut kauppoihin monenlaisia uusia väriyhdistelmiä, vaaleanpunaisia, vihreitä, oransseja, kanelinvärisiä sekä kiharareunaisia ja kirjavia versioita. Hyvä perustaimi on tuuhea ja matala (kuva). Toisaalta myös rungollinen, korkea joulutähti on hyvin näyttävä.

Upea joulutähti ei juuri koristelua kaipaa. Vanhoista ruukuista saa tuunattua näyttävämmät erilaisin nauhoin. Nauhavalinnalla luot lopullisen tyylin. Kuvassa modernia, romanttista, perinteistä ja rustiikkista vaihtoehtoa ruukkuihin ja nauhavalintoihin. Rusetin saa näppärästi kiinni koristeellisella neulalla.

6. Tasainen kastelu ja riittävä valo pitää joulutähden hengissä pitkään. Joskus siitä jää kotiin näyttävä viherkasvi. Lannoita joulutähteä joulun jälkeen kastelulannoitteella. Tähtösen ravinteiden saannista voi huolehtia kätevästi Puutarhan Kesä -kastelulannoitteella.