6 asiaa joulutähden istuttamisesta, jotka sinun pitää tietää!

Upea joulutähti on edelleen suomalaisten suosituin joulukukka. Suosi kotimaisia, kestäviä joulutähtiä. Joulutähti on herkkä kasvi, joka saattaa vaurioitua kuljetuksessa, joten suojaa se pakkaselta.

1. Monilatvaiset joulutähdet ovat komeita, yhdellä kasvilla saa isoonkiin ruukkuun näyttävyyttä. Kasvien lisäksi tarvitset istuttamiseen Greencaren Luomu Kukkamultaa, ja Ruukkusoraa. lstutusastioiksi kannattaa valita halkaisijaltaan 15-20 cm ruukut.

2. Huolellinen istuttaminen kannattaa, koska se parantaa selvästi joulutähden kestävyyttä. Käsittele juuripaakkua hellävaraisesti ja kastele se heti istutuksen jälkeen huoneenlämpöisellä vedellä. Älä upota joulutähden paakkua liian syvään, ettei kasvin tyvi peity mullalla, koska silloin se mätänee. Multapinnan voi peittää simpukoilla, kanelitangoilla tai vaikka sammalella.

3. Joulutähti haluaa vedottoman, lämpimän paikan ja mahdollisimman paljon valoa pitääkseen lehtensä. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti ravinnevedellä ja sen annetaan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Liiallinen kastelu kuihduttaa joulutähden. Pahasti kuivumaan päässyt joulutähti taas pudottaa alimpia lehtiään ja muuttaa ulkonäkönsä rankamaiseksi.

4. Joulutähden ‘kukka’ on oikeammin lyhyen päivän käsittelyssä värittynyt lehtiruusuke. Varsinaiset kukat ovat mitättömät ja harva allerginenkaan saa niistä siitepölyallergiaa. Nykyään on saatavilla myös lajikkeita, joissa näitä kukkia ei oikeastaan ole. Maitiaisneste saattaa herkistää arimmat allergikot, kosketuksesta.

5. Joulutähden värin valinnalla voit muuttaa kotisi tunnelmaa mielesi mukaan. Valkoinen on kauniin klassinen ja se on helppo yhdistää kotona oleviin muihin valkoisiin joulukukkiin. Punainen joulutähti on syvän punainen, oikein aidosti joulun värinen. Joulutähdestä on tullut kauppoihin monenlaisia uusia väriyhdistelmiä, vaaleanpunaisia, vihreitä, oransseja, kanelinvärisiä sekä kiharareunaisia ja kirjavia versioita. Yleensä hyvä taimi on tuuhea ja matala, toisaalta rungollinen, korkea joulutähti on hyvin näyttävä.

Upea joulutähti ei juuri koristelua kaipaa. Vanhoista ruukuista saa tuunattua näyttävämmät erilaisin nauhoin. Nauhavalinnalla luot lopullisen tyylin. Kuvassa modernia, romanttista, perinteistä ja rustiikkista vaihtoehtoa ruukkuihin ja nauhavalintoihin. Rusetin saa näppärästi kiinni koristeellisella neulalla.

6. Tasainen kastelu ja riittävä valonsaanti saattaa pitää joulutähden hengissä pitkäänkin. Joskus siitä jää kotiin näyttävä viherkasvi, joka vaatii joulun jälkeen kastelulannoitetta. Tähtösen  ravinteiden saannista voi huolehtia kätevästi Puutarhan Kesä -kastelulannoitteella.