Onnistunut sato edellyttää pölyttäjiä

Pörriäisen kukkaseoksen voi kylvää nurmikolle tai puutarhan reuna-alueille. Saat onnistuneen sadon lisäämällä puutarhaan monimuotoisuutta. Lue miten se tehdään!

Tee luontoteko kotipihalla GreenCare Pörriäisen Kukkaseoksella. Kylvämällä kukan siemeniä nurmikolle ja puutarhan reunoille lisäät luonnon monimuotoisuutta.

Yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa GreenCare haluaa puolustaa luonnon ja puutarhojen monimuotoisuutta uudella Pörriäisen Kukkaseoksella. Kotipuutarhurin on nyt helppo toimia luontoystävällisesti.

Kukkalajikkeet kukkivat koko kesän ja lisäävät perhosten, kimalaisten ja muiden pölyttäjien hyvinvointia.

Pörriäiskadosta puhutaan paljon ja pölyttäjiä halutaan auttaa esimerkiksi talvehtimista edistävien hyönteishotellien rakentamisella. Pörriäisen kukkaseos tarjoaa pölyttäjille ravintoa kesän aikana.

GreenCarella olemme tunnistaneet saman haasteen ja haluamme tuoda apua pölyttäjien ruokapöytään, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä. Itse olen kotipuutarhassani huolehtinut pölyttäjistä, sulassa sovussa siistityn nurmikon kanssa on pölyttäjille maistuvia niittykasveja. Onnistunut sato puutarhassa edellyttää pölyttäjiä. Tuomalla kotipuutarhaan pölyttäjien ravintokasveja saadaan sadosta runsaampi ja puutarhasta hyvinvoivempi. Olemme riippuvaisia pölyttäjistä, niillä on oma tärkeä paikkansa ja meillä ei ole varaa menettää heitä. Siksi yhteistyö Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa on mitä mieluisin GreenCarelle, iloitsee Petäjä.  

Kaunokainen on kuin pieni päivänkakkara nurmikollasi
Kaunokainen onn kuin pieni päivänkakkara nurmikolla

Auta pölyttäjiä omassa puutarhassa

Ilmastonmuutos, tuholaismyrkyt ja elinympäristön pieneneminen ovat vaikuttaneet pölyttäjien vähenemiseen. Onneksi uusia luonnolle vähemmän haitallisia keinoja mm. tuholaistorjuntaan on pyritty löytämään. Kotipuutarhurin rooli luonnollisen monimuotoisuuden ylläpitäjänä korostuu jatkossa ja kotipihan teoilla on suuri yhteisvaikutus.

– Innostuimme kovasti tästä uudesta Pörriäisen Kukkaseoksesta, jolla on helppo lisätä luonnon monimuotoisuutta pihapiireihin, kertoo yritysyhteistyöpäällikkö Pirjo Itkonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

– Suomalaisen luonnon suojelu on molemmille toimijoille tärkeää ja toivomme, että saamme mahdollisimman monet puutarhurit mukaan kokeilemaan tuotetta, oli kyseessä sitten pieni tai suuri puutarha. Kotipuutarhurit ovat tärkeässä asemassa luonnon monimuotoisuuden tukemisessa, ja heitä onkin kasvanut iso uusi joukko viimeisen parin vuoden aikana, Itkonen iloitsee.

Valkoapila kukkii kauniisti nurmikolla koko kesän
Valkoapila kestää hyvin ruohonlleikkuuta ja kukkii koko kesän

Puutarhurit rakentamaan pörriäisille ruokailupaikkaa

GreenCare Pörriäisen Kukkaseos sisältää pölyttäjäystävällisten monivuotisten kukkien siemeniä, jotka kylvetään nurmikon sekaan. Pölyttäjät parantavat onnistunutta satoa puutarhassa.

Kukkiva nurmikko houkuttelee lisää pölyttäjiä puutarhaan ja kasvattaa samalla onnistunutta satoa marjapensaista ja omenapuista. Kukkaseos ei vaadi suurta joutomaata tai niittyä näyttääkseen hyvältä, vaan sopii hyvin pieneenkin puutarhaan.

Kukkaseoksen siemenet kasvavat myös penkereillä ja reuna-alueilla
Kukkaseos kukkii myös reuna-alueilla ja penkereillä.

Puolivarjoisalle pihalle tarkoitetun Pörriäisen kukkaseoksen voi lisäksi leikata nurmikon mukana. Tämä tekee hoidosta erittäin helppoa. Aurinkoiselle ja kuivalle nurmikolle tarkoitetulla kukkaseoksen voi kylvää nurmikon sekaan tai sillä voi jopa korvata hankalasti hoidettavan kivikkoisen nurmikon kokonaan.

Muita keinoja pölyttäjien pelastamiseen:

  • suosi puutarhassa pölyttäjäystävällisiä kasveja
  • kasvata hyötykasveja
  • luo pesä- ja talvehtimispaikkoja pölyttäjille: esim. hyönteishotelli, kohopenkki, lahopuu
  • anna luonnonkukkien kasvaa ainakin osassa puutarhaa, monet niin sanotut rikkaruohot ovat pölyttäjille tärkeitä mesikasveja
  • älä käytä puutarhassa luonnolle haitallisia torjunta-aineita
Valkoapilan siemenet
Tyytyväisyystakuu

Valkoapilan siemenet

Pölyttävien hyönteisten suosikki, valkokukkainen apila. Sietää hyvin tallaamista, kuivuutta ja leikkuuta. Apilamaton perustamiseen tai nurmikonsiemen- seoksen…

Näin perustat monivuotisen kukkanurmikon pölyttäjille

Kylvö olemassa olevaan nurmikkoon:

Leikkaa nurmikko ja haravoi maan pinta hyvin rikki, lisää multaa, tiivistä ja kastele. Kylvä siemenet juuri tiivistettyyn maahan, sillä kukkien siemenet ovat hyvin pieniä eivätkä saa joutua syvälle maahan. Tiivistä kevyesti uudelleen. Pidä nurmikko matalana, jolloin kukille jää kasvutilaa. Huolehdi kastelusta tarkasti, kunnes taimet ovat kunnolla itäneet.

Pörriäisen Kukkaseos -siemeniä voi kylvää uuden, perustettavan nurmikon siementen sekaan. Silloin kukat kasvavat kauniisti yhdessä nurmikon kanssa pihallasi. Ruohon leikkaaminen ei haittaa matalia kukkia.

Kylvö uuteen nurmikkoon: Kylvä nurmikonsiemenet ohjeen mukaan. Kun nurmikko on kylvetty, kastele ja kylvä kukansiemenet tiivistettyyn pohjaan. Tiivistä vielä kevyesti. Huolehdi kastelusta.

Siemenet voi myös esikasvattaa sisällä ruukuissa ja istuttaa keväällä pihalle.

GreenCare Pörriäisen Kukkaseos on saatavilla GreenCare -jälleenmyyjillä maaliskuusta 2022 lähtien.