Istuta kukkasipulit syksyllä

Pirteät pakkaspäivät muistuttavat kukkasipuleiden istuttamisesta!

Sipulit istutetaan, kun maa on varmasti viilennyt. Käytännössä kotiseudullesi ei enää luvata yli + 6 asteen lämpeneviä syyssäitä.

Sipulit juurtuvat syksyllä

Maahan piilotetut sipulit saavat juurtua, mutta niiden ei kuulu lähteä kasvuun tänä syksynä. Jos maanpäällinen osa alkaa kasvaa ennen talven tuloa, paleltuminen on varmaa. Kasvuvaiheen vuoro on vasta keväällä.

Peittele sipulit juurtumaan

Voit aloittaa sipuleiden istuttamisen narsisseilla ja hyasinteilla eli suurikokoisilla sipuleilla, koska isokokoiset sipulit vaativat pidemmän juurtumisajan. Puutarhamyymälöissä myydään eri väristen hyasinttien sipuleita, jotka on tarkoitettu istutettavaksi maahan kevätkukintaa silmällä pitäen. Tulppaaneja ja pienempiä sipuleita voi istuttaa myöhemminkin, kuitenkin niin, että sää vielä sallii juurtumisen. Pienemmät sipulit juurtuvat nopeammin ja jos niitä istuttaa liian aikaisin, sipulit kasvavat varmuudella maan pinnalle ja paleltuvat.

Juurtumisen voit varmistaa peittämällä istutusalueen havunoksilla, joka estää tarvittavan lämmön karkaamista sipuleilta.

Puutarhan Syksy parantaa juurtumista

GreenCare Puutarhan SYKSY -lannoite valmistaa kasvit talven tuloon.
Ripottele Puutarhan SYKSY -lannoitetta istutuskuopan pohjalle auttamaan sipulin juurtumista

Jos teet uuden sipulikukkaistutuksen, kannattaa kaivaa yhtenäinen alue lapiolla, johon ladot sipulit koko alueen pohjalle ja peittelet sitten kaikki sipulit kerralla mullan alle. Annostele Puutarhan SYKSY -lannoitetta pussin ohjeen mukaan istutuskuopan pohjalle ennen multaamista. Sipulikukat saavat Puutarhan Syksystä juuriston kasvuun tarvitsemansa ravinteet. Puutarhan SYKSY ei sisällä yhtään typpeä, koska sitä tarvitaan vasta keväällä. Keväällä käytetään alkuperäistä Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta, jonka antaa kukkiville sipulikukille kasvuvoimaa seuraavaksi vuodeksi.

Trendikäs Lasagne-istutus

Hauska konsti istuttaa sipulikukkia näyttävästi on kerroksittain latominen. Sipulien kerrostaminen tarkoittaa sitä, että koko alue kaivetaan kolme kertaa suurimman sipulin korkeuden syvyiseksi. Sitten suurimmat sipulit asetellaan joka puolelle aluetta. Sen jälkeen mullataan siihen syvyyteen, johon seuraavaksi suurin sipuli kuuluu istuttaa.

Narsissit istutetaan alimpaan kerrokseen, tulppaanit väliin ja pikkusipulit lähimmäs maan pintaa. Keväällä kukintaa riittää pidempään lajien ja lajikkeiden toisistaan poikkeavien kukinta-aikojen ansiosta.

Näin edetään, kunnes aivan pienimmätkin sipulit on istutettu itseään kolme kertaa syvemmälle. Tätä kutsutaan trendikkäästi lasagne-istuttamiseksi.

Hiekkapitoinen multa helpottaa juurtumista

Perustat sitten uutta tai kunnostat vanhempaa sipulikukkien ryhmää, uudesta hiekkapitoisesta mullasta on hyötyä sipulien juurtumiseen. Muokkaa istutusalueelle Kalkittua ja Lannoitettua Puutarhamultaa ja tarvittaessa savimaahan myös lisää hiekkaa.

Sipulin istutuskuopan pohjan tulee olla kolme kertaa sipulin korkeuden syvyydessä. Multaa laitetaan toisin sanoen istutuksen päälle kaksi kertaa sipulin korkeuden verran.

Nurmikolle pieniä kukkia

Nurmikkoon istutettaessa voit käyttää pientä puutarhakauhaa tai sipulin istutukseen tarkoitettua rautaa. Paina sipuli kuopan pohjalle ja maasta irti kaivettu nurmikkotupas tiiviisti takaisin kuoppaan sipulin päälle. Näin voit istuttaa esim. sinililjoja ja krookuksia nurmikkoalueille.

Perennaryhmään tai puiden alle kaivetaan pieniä alueita tai yksittäisiä kuoppia uusille sipuleille.

Kevyesti topatut tai karvavuorilla varustetut työhanskat pitävä kädet lämpiminä. Hanskan selkäpuolelle voi sujauttaa kädenlämmittimen, jos tuntuu etteivät sormet kestä kylmää istutussäätä.

Puutarhurin vinkki: pidä kädet lämpiminä

Mihin aikaan sipuleita istutetaan?

Sipuleita voi istuttaa vielä, kun maan pinta on pikkuisen kohmeinen. Jos pintakohmeen alla on vielä lämmintä maata, voi edelleen istuttaa. Kun istutat hieman pinnasta kohmettuneeseen maahan, älä kastele yhtään ja peitä istutusalue huolellisesti havunoksilla ja pudonneilla lehdillä.

Jos koko istutussyvyys on kohmeessa, ei kannata enää laittaa sipuleita.

Puutarhan Kesä ravitsee sipulit kukkimaan

GreenCare Puutarhan KESÄ kastelulannoite 1 kg
Aito ja alkuperäinen vaaleanpunainen lannoite Puutarhan KESÄ

Monesti kuulee sanottavan, etteivät nykysipulit kuki kuin kerran. Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, ettei huomata lannoittaa sipulikukkien kasvualustaa. Kaikki kasvit tarvitsevat ravinteita, vettä ja lämpöä kasvaakseen ja kukkiakseen! Esimerkiksi typpi lisätään keväällä täsmälannoituksena Puutarhan KESÄ -kastelulannoitteessa. Veden seassa typpi on heti käyttökelpoisessa muodossa ja sipulikukka kasvattaa uudestaan suuren sipulin, johon se varastoi ravinteet seuraavan kevään kukintaa varten.