Kevätlannoitus herättää puutarhan kasvuun

Keväällä kun kasvit heräävät, ne tarvitsevat runsaasti ravinteita. Kevätlannoitteet on suunniteltu antamaan kasveille voimaa ja vauhtia lyhyttä ja kiihkeää suomalaista kasvukautta varten. Lannoite on hyvä antaa kasveille toukokuun alkupuolella. Maassa on luonnostaan kosteutta ja lannoite liukenee kasvien käyttöön nopeasti.

Mineraalilannoite tehostaa kasvua nopeimmin

Puutarhan kevät ämpäri
GreenCaren Puutarhan kevät on Suomen suosituin kevätlannoite. Sen mineraalit liukenevat kasvien käyttöön erittäin nopeasti.

GreenCare Puutarhan Kevät on Suomen suosituin lannoite. Ravinteet ovat kasville käyttökelpoisessa muodossa, joten sen vaikutus näkyy nopeasti kasvussa.

Uusi tapa lannoittaa on GreenCare Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite jonka raaka-aineista 80% tulee kiertotaloudesta. Suomalainen innovaatio auttaa hyödyntämään maa- ja metsätilojen ravinteikkaita kasviperäisiä sivuvirtoja. Ympäristön Ystävä Puutarhalannoitteessa on nopeasti hyödynnettäviä mineraaleja ja sen lisäksi orgaanisia raaka-aineita, joka hoitavat maata ja ruokkivat mikrobitoimintaa. Maan mikrobitoiminnan vilkastaminen huolehtii kasveista koko kesän tähtäimellä.

Kierrätyslannoitteen sisältämät ravinteet ovat kasvien käytettävissä juuri silloin kun niitä tarvitaan. Pelkästään orgaanisen lannoitteen ravinteet vaatisivat maan mikrobien käsittelyn, ennen kuin kasvi pystyy niitä hyödyntämään. Mikrobien aktiivisuuteen taas vaikuttaa muun muassa maan lämpötila, joten ravinteet saattavat vapautua kasvin kasvun kannalta liian myöhään. Siksi keväällä kannattaa käyttää nopeavaikutteista lannoitetta: kasvit pääsevät nauttimaan lyhyestä kesästä.

Puutarhan Kevät maan pintaan ja Ympäristön Ystävä pintamaahan

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite 10 L pussi
Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite hoitaa sekä kasveja että maaperän mikrobeja. Se sisältää 20% nopeasti liukenevia mineraaleja.

GreenCaren Puutarhan Kevät on erittäin nopeasti toimiva lannoite, jonka voi sirottaa maan pintaan, josta se kostuttuaan liukenee hyvin nopeasti monivuotisten kasvien käyttöön. Ympäristön Ystävä Puutarhalannoitteessa on 20% nopeasti liukenevia mineraaleja ja sen lisäksi maan mikrobeja ruokkivaa orgaanista ainesta, jonka vuoksi se kannattaa sekoittaa pintamaahan. Sitä kautta Ympäristön Ystävä vaikuttaa kasvualustassa koko kesän.

Eri ravintoaineiden vaikutus kasveihin

Kasvi ottaa ravinteita pääasiassa juurillaan. Juuristosta ravinteet kulkeutuvat kasvin eri osiin käytettäväksi elintoimintoihin ja kasvun rakennusaineiksi. Lannoitteet koostuvat useista eri kasviravinteista, jotka jaetaan kolmeen ryhmään: pääravinteet, sivuravinteet ja hivenravinteet. Kaikilla näillä ravinteilla on oma vaikutuksensa ja jokaista tarvitaan.

Mikä on N-P-K -luku?

Lannoitteiden pääravinteita ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden prosentuaalinen määrä ilmaistaan NPK-luvulla. GreenCaren Puutarhan Kevät -lannoite ja Ympäristön Ystävä ovat ihanteellisia keväällä käytettäviä lannoitteita. Katso aina pussin kyljestä oikea annostus, jotta saat N-P-K -suhteen lisäksi oikean määrän lannoitetta maahan.

Typpi (N)

on kasvien tärkein rakennusaine ja sitä tarvitaan eniten juuri kasvukauden alussa. Typen avulla kasvit kasvattavat varsia ja lehtiä eli näkyvää vihermassaa. Typen puute rajoittaa kasvua yleisesti ja näkyy muun muassa kasvien vaaleana värinä.

Fosfori (P)

Sen vaikutukset näkyvät kasvien kukinnassa ja sadon muodostuksessa. Liian niukka fosforin saanti jättää kasvit pieniksi eivätkä ne haaroitu. Fosforin puutteen huomaa helpoimmin kasvien likaisen vihreistä tai punertavista lehdistä.

Kalium (K)

huolehtii kasvien yleiskunnosta. Sen avulla juuret ja mukulat kasvavat ja kasvi pystyy paremmin suojautumaan ääriolosuhteita, kuten kuivuutta, kylmyyttä ja tauteja vastaan. Kaliumin puutteessa kasvi voi näyttää samalta kuin vedenpuutteesta kärsivä kasvi. Se kuihtuu tai lakoaa ja lehtien reunoilla voi olla värimuutoksia.

Sivu- ja hivenravinteet

Sivuravinteisiin kuluvat kalsium (Ca), magnesium (Mg), natrium (Na) ja rikki (S). Hivenravinteiksi luetaan boori (B), koboltti (Co), kupari (Cu), rauta (Fe), sinkki (Zn), molybdeeni (Mo) ja mangaani (Mn).  Tarve on hyvin pieni, mutta ne ovat välttämättömiä kokonaisuuden kannalta. Sekä Puutarhan Kevät että Ympäristön Ystävä sisältävät kaikki tarpeelliset hivenravinteet. Niiden puute on kasvua rajoittava tekijä, joten pussin kyljestä kannattaa tutkia myös hivenravinteiden olemassaolo ennen ostoa. Sitten vaan puutarha kukoistamaan!