Maksimoi ruusujen kukinta loppukesän lannoituksella

Kukkivien kasvien nuppuaiheet muodostuvat loppukesällä silmujen suojaan uinumaan. Annostele Puutarhan SYKSY ryhmäruusujen kasveille syyshuollon yhteydessä, kun ruusut ovat vielä elinvoimaisia ja pystyvät hyödyntämään ravinteet.

Ruusunnuput syntyvät loppukesällä!

Syyslannoituksella varmistat maksimaalisen nuppujen muodostumisen ensi kesäksi. Puutarhan SYKSY edistää sitä paitsi kasvien talvenkestävyyttä eikä sisällä yhtään typpeä, joka sotkisi ruusujen luonnollisen rytmin.

Miten ruusut leikataan?

Lannoittamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ruusupenkin kuntoon. Poista pensaista kaikki kuolleet ja huonosti voivat oksat sekä ylimääräiset oksanhaarat. Leikkaa myös ylikukkineet kukkatertut pois. Älä leikkaa koko oksaa pois vaan jätä käsiteltävään oksaan pari kolme isoa lehteä.

Voimakkaassa kasvussa olevia nuoria oksanhaaroja voi typistää leikkaamatta niitä kuitenkaan kovin matalaksi.

Jätä ruusunoksiin vartta talveksi

Asiantuntija suosittelee jättämään ruusupensaalle lajikkeelle tyypillisen keskikorkeuden talven yli. Liian matalaksi leikattuna ruusut jäävät pahemmin talven jalkoihin ja voivat menettää oksansa tyveä myöten. Hieman pidemmäksi jätetyt ja hyvin suojatut ruusut kestävät paremmin ja niihin jää ankaranakin talvena varmemmin elossa olevaa pituutta. Keväällä on jäljellä vielä selvä oksa, josta voi leikata kuivuneet osat pois ensimmäisen vahvan silmun yläpuolelta.

Multaa ruusut loppukesällä, suojaa talveksi havuilla

Kesän jälkeen ruusupenkin multapinta saattaa olla kulunutta ja painunutta. Lisäämällä säkistä hiekkapitoista GreenCare Puutarhamultaa maan katteeksi varmistat, että multa suojaa juuristoa talvella. Multa muotoillaan mataliksi harjuiksi ruusupensaiden alle, jolloin sadevesi pääsee valumaan pois ruusujen tyveltä. Talven alkaessa, kun multapinta jäätyy, on aika suojata ruusut havuilla tai pakkaspeitteellä.