Nurmikon talvi: 5 asiaa, jotka sinun pitää tietää!

Kun lokakuun ensilumi yllätti, kotipuutarhurin nurmikko kasvoi vielä ja suuri osa lehdistä oli puissa. Lähipäivinä on etelään luvattu uudelleen lämpöasteita, joten pääsemme viimeistelemään nurmikon talvikuntoon. Lue tästä 5 tärkeää asiaa.
  1. Nurmikon pituudella on merkitystä nurmikon talvenkeston suhteen. Oikea leikkuupituus on nyt 6-7 cm. Kesällä hyvä leikkauspituus oli 4 cm.
  2. Liian pitkäksi jäänyt nurmikko painuu lumen ja jään alla tukahduttavan tiiviiksi matoksi. Keväällä tuleva paikkaustarve johtuu suurelta osin siitä, että syksyn viimeinen nurmikonleikkuu on jäänyt tekemättä. Ruohonleikkurin terä nostetaan myöhäissyksyllä yläasentoon ja kone viedään varastoon vasta, kun nurmikon kasvu oikeasti pysähtyy.
  3. Lehtipuiden lehdet kerätään syksyllä suurpiirteisesti, nurmikon juuria ei kannata raapia esiin kovalla haravoinnilla. Pieni osa lehdistä saa jäädä nurmikon ravinteeksi, kunhan hurauttelet niiden yli ruohonleikkurilla samalla kun viimeistelet nurmikon korkeuden talven varalle. Toisaalta nurmikko ei saa myöskään peittyä lehtisilppuun.
  4. Mikään ei estä kalkitsemasta nurmikkoa vasten talvea, varsinkin jos nurmikko oireilee maaperän happamuudesta ja tiivistymisestä. Ylläpitokalkitus onnistuu helposti levitettävällä GreenCaren Rakeisella nurmikkokalkilla.
  5. Lumihome on nykytalvien paha vitsaus. Lumihometta torjut parhaimmin listan ykkös- ja kakkoskohtia noudattamalla eli toisin sanoen leikkaamalla nurmikon oikeaan mittaan ja haravoimalla lehdet kevyesti. Lumihome aiheuttaa pihoilla isoja nurmikkotuhoja, jotka näkyvät heti keväällä lumen sulamisen jälkeen. Lumihometta esiintyy erityisesti alueilla, joissa maa ei ehdi routaantua ennen lumentuloa. Lumen alle on silloin otolliset olosuhteet lumihomeen kehittymiselle ja se leviää piilossa kotipuutarhurin silmiltä.