Ravinteiden vaikutus kasveihin: pää-, sivu- ja hivenravinteet

Lannoitteet sisältävät ravinteita, joiden avulla kasvi saa tarvitsemansa tuen kasvamiseen. Tässä lyhyt yhteenveto tasapainoisesta lannoittamisesta ja ravinteiden merkityksestä.

Lannoitteet koostuvat useista eri kasviravinteista, jotka jaetaan kolmeen ryhmään: pääravinteet, sivuravinteet ja hivenravinteet. Kaikilla näillä ravinteilla on oma vaikutuksensa kasveihin ja jokaista tarvitaan.

Kasvi ottaa ravinteita pääasiassa juurillaan. Juuristosta ravinteet kulkeutuvat kasvin eri osiin käytettäväksi elintoimintoihin ja kasvun rakennusaineiksi.

Mikä on N-P-K -luku?

Lannoitteiden pääravinteita ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden prosentuaalinen määrä ilmaistaan NPK-luvulla. GreenCaren Puutarhan Kevät -lannoite ja Ympäristön Ystävä ovat ihanteellisia istuttamisen yhteydessä käytettäviä lannoitteita.

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Hajuton, erittäin riittoisa…

Katso aina pussin kyljestä oikea annostus, jotta saat N-P-K -suhteen lisäksi oikean määrän lannoitetta maahan.

Typpi (N) on kasvien rakennusaine

on kasvien tärkein rakennusaine ja sitä tarvitaan eniten juuri kasvukauden alussa. Typen avulla kasvit kasvattavat varsia ja lehtiä eli näkyvää vihermassaa. Typen puute rajoittaa kasvua yleisesti ja näkyy muun muassa kasvien vaaleana värinä.

Fosfori (P) kukittaa ja auttaa satoa

Sen vaikutukset näkyvät kasvien kukinnassa ja sadon muodostuksessa. Liian niukka fosforin saanti jättää kasvit pieniksi eivätkä ne haaroitu. Fosforin puutteen huomaa helpoimmin kasvien likaisen vihreistä tai punertavista lehdistä.

Kalium (K) edistää kasvien yleiskuntoa

huolehtii kasvien yleiskunnosta. Sen avulla juuret ja mukulat kasvavat ja kasvi pystyy paremmin suojautumaan ääriolosuhteita, kuten kuivuutta, kylmyyttä ja tauteja vastaan. Kaliumin puutteessa kasvi voi näyttää samalta kuin vedenpuutteesta kärsivä kasvi. Se kuihtuu tai lakoaa ja lehtien reunoilla voi olla värimuutoksia.

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Luonnonvaroja säästävä Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite hyödyntää muun muassa viljojen sivujakeita, härkäpaputuotannon kuituja ja sokerituotannon…

Sivu- ja hivenravinteet ovat pieni tärkeä asia

Sivuravinteisiin kuluvat kalsium (Ca), magnesium (Mg), natrium (Na) ja rikki (S). Hivenravinteiksi luetaan boori (B), koboltti (Co), kupari (Cu), rauta (Fe), sinkki (Zn), molybdeeni (Mo) ja mangaani (Mn).  Tarve on hyvin pieni, mutta ne ovat välttämättömiä kokonaisuuden kannalta. Sekä Puutarhan Kevät että Ympäristön Ystävä sisältävät kaikki tarpeelliset hivenravinteet. Niiden puute on kasvua rajoittava tekijä, joten pussin kyljestä kannattaa tutkia myös hivenravinteiden olemassaolo ennen ostoa. Sitten vaan puutarha kukoistamaan!