Ravinteiden vaikutus kasveihin: pää-, sivu- ja hivenravinteet

Lannoitteet sisältävät ravinteita, joiden avulla kasvi saa tarvitsemansa tuen kasvamiseen. Lue tasapainoisesta lannoittamisesta ja ravinteiden merkityksestä.

Kasvi ottaa ravinteita pääasiassa juurillaan. Juuristosta ravinteet kulkeutuvat kasvin eri osiin käytettäväksi elintoimintoihin ja kasvun rakennusaineiksi. Lannoitteet koostuvat useista eri kasviravinteista, jotka jaetaan kolmeen ryhmään: pääravinteet, sivuravinteet ja hivenravinteet. Kaikilla näillä ravinteilla on oma vaikutuksensa kasveihin ja jokaista tarvitaan.

Mikä on N-P-K -luku?

Lannoitteiden pääravinteita ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden prosentuaalinen määrä ilmaistaan NPK-luvulla. GreenCaren Puutarhan Kevät -lannoite ja Ympäristön Ystävä ovat ihanteellisia keväällä käytettäviä lannoitteita. Katso aina pussin kyljestä oikea annostus, jotta saat N-P-K -suhteen lisäksi oikean määrän lannoitetta maahan.

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Hajuton, erittäin riittoisa…

Typpi (N)

on kasvien tärkein rakennusaine ja sitä tarvitaan eniten juuri kasvukauden alussa. Typen avulla kasvit kasvattavat varsia ja lehtiä eli näkyvää vihermassaa. Typen puute rajoittaa kasvua yleisesti ja näkyy muun muassa kasvien vaaleana värinä.

Fosfori (P)

Sen vaikutukset näkyvät kasvien kukinnassa ja sadon muodostuksessa. Liian niukka fosforin saanti jättää kasvit pieniksi eivätkä ne haaroitu. Fosforin puutteen huomaa helpoimmin kasvien likaisen vihreistä tai punertavista lehdistä.

Kalium (K)

huolehtii kasvien yleiskunnosta. Sen avulla juuret ja mukulat kasvavat ja kasvi pystyy paremmin suojautumaan ääriolosuhteita, kuten kuivuutta, kylmyyttä ja tauteja vastaan. Kaliumin puutteessa kasvi voi näyttää samalta kuin vedenpuutteesta kärsivä kasvi. Se kuihtuu tai lakoaa ja lehtien reunoilla voi olla värimuutoksia.

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite

Itämerityötä tukeva kierrätyslannoite, joka sopii kaikille puutarhan kasveille. Säästää luonnonvaroja, sillä raaka-aineista 80% on kierrätettyjä. Kätevä 0,5…

Sivu- ja hivenravinteet

Sivuravinteisiin kuluvat kalsium (Ca), magnesium (Mg), natrium (Na) ja rikki (S). Hivenravinteiksi luetaan boori (B), koboltti (Co), kupari (Cu), rauta (Fe), sinkki (Zn), molybdeeni (Mo) ja mangaani (Mn).  Tarve on hyvin pieni, mutta ne ovat välttämättömiä kokonaisuuden kannalta. Sekä Puutarhan Kevät että Ympäristön Ystävä sisältävät kaikki tarpeelliset hivenravinteet. Niiden puute on kasvua rajoittava tekijä, joten pussin kyljestä kannattaa tutkia myös hivenravinteiden olemassaolo ennen ostoa. Sitten vaan puutarha kukoistamaan!