Satoa edistämässä

Oman maan perunoiden kasvattaminen on mukavaa ja vaivatonta. Istutin pihalleni kahteen lavakehikkoon perunoita kasvamaan. Omaa satoa on mukava seurata ja toki maistella sitten kotipöydässä. Perunat viihtyvät aurinkoisessa ja lämpöisessä paikassa. Valitsin lavakehikoiden sijainniksi aurinkoisen paikan, johon on helppo päästä satoa kastelemaan paahteisena ajanjaksona. Paahteinen jakso on jatkunut jo useamman viikon. Mukava on ollut nautiskella auringosta, mutta nyt konkreettisesti on huomannut, miten kannattaa pihamaalla huolehtia helposti kasvien vedensaannista.

Lavakaulus ja GreenCare multaa

Perunoita idätetään noin kuukauden ajan ennen istutusta, yleisesti idättäminen tapahtuu huhti-toukokuussa ja pelkästään kalenteria katsomalla perunoiden istutus tapahtuu yleisesti kesäkuun alussa. Itse idätin perunoita noin kuukauden ajan viileässä varastotilassa, joka ei lämmön puolesta ollut näin helteisenä jaksona ihanteellinen tila. Idätykselle paras lämpötila olisi noin 10 astetta ja perunoiden itämistä tulisi edistää sumuttamalla säännöllisesti vettä perunoiden päälle.

Istutusperunoiden paketeissa on pääsääntöisesti mainittu istutussyvyys ja istutusvälit. Istutusväli on keskimäärin noin 25cm ja istutussyvyys noin 15cm. Lavakaulukseen mahtuu noin yhdeksän siemenperunaa, tällöin perunoille jää sopivasti elintilaa.

Rivistöön istutetut siemenperunat ovat istutettu idut ylöspäin ja istutusleveys on noin 25cm.

Perunat istutetaan niin, että siemenperunasta olisi mahdollisimman paljon ituja ylöspäin. Istutuksessa ei kannata kiirehtiä, sillä perunantaimet eivät kestä hallaöitä. Parhaiten peruna viihtyy hiekkapohjaisessa multamaassa, joka on kuivahko kasvualusta. Lannoitteena perunaviljelyssä voidaan käyttää herkkuperunalannosta. Maa-aineksen lannoittaminen herkkuperunalannoksella kannattaa aloittaa muutamaa viikkoa ennen siemenperunoiden istutusta. Perunoiden keskimääräinen satoaika on noin kaksi kuukautta, yleisesti kuukauden satoajan jälkeen perunat mullataan. Multaaminen tarkoittaa, että istutuspenkki muotoillaan istutuksen viereisistä vaoista nostetulla mullalla mahdollisimman isoksi. Multauksen jälkeen seuraava toimenpide on noin parin viikon jälkeen multauksesta perunoiden varsien leikkaus. Varsien leikkaus edistää perunoiden kasvua ja perunan kuori vahvistuu. Perunat voidaan nostaa heti kun ovat halutun kokoisia. Hymy on herkässä, kun omat perunat ovat lautaisella, silloin kylään kannattaa pyytää lähimmät ystävät – maku on aivan muuta mihin olemme tottuneet ?

Herkkuperunalannoituksella lisäät sadon tuottavuutta.

Mukavaa perunasatoa toivotellen,
Jussi