Suurennuslasilla tarkistettu nurmi

Olympiastadionille saapunut uusi GreenCare-nurmi on kasvanut Vihervakan siirtonurmikasvustona Loimaalla. Alastaron Virttaalla muinaisella jäätikköjoen deltalla on paksu hiekkakangas, joka on paras kasvualusta nurmikolle.

Nurmi valikoitui stadionille tarkan tutkimisen jälkeen. Merkittäviä valintaan vaikuttavia asioita olivat käytetyt siemenlajit ja -lajikkeet, nurmikasvuston peittävyys, puhtaus ja yleisilme.

Valmiin nurmen irrotus tapahtuu syyskuussa traktoriin kiinnitetyllä leikkurilla. Ajaminen on millintarkkaa, jotta vuodasta tulee suora.

Alueella oli käytössä myös automaattinen kastelujärjestelmä. Kasvualustan maanäytteen analyysin perusteella tehtiin valintavaiheessa oma stadionnurmen vaatimusten mukainen lannoitussuunnitelma.

Kesän 2019 tarkastuskäynnillä nurmesta mitattiin mm. vedenläpäisykyky, juuriston paksuus, kasvukerroksen kosteus, kuitukerroksen paksuus, peittävyys, ph ja vieraslajit.

Irti leikatut siirtonurmirullat siirretään lastauspaikalle toisella traktorilla.

Tarkistuskäynnin jälkeen heinäkuussa nurmeen tehtiin lisäkylvöä stadionille soveltuvilla erikoislajikkeilla ja hivenainelisäystä. Hoitotoimenpiteinä oli lisäksi lannoitus parin viikon välein, päivittäinen leikkaus sekä harjaus määrävälein. Olympiastadionin kenttäpäällikkö tarkisti leikkuujäljen paikan päällä jopa suurennuslasilla.

Heinäkuussa Stadionin kenttämestari varmisti kasvavan nurmikon laadun jopa suurennuslasilla.

”Hieno vuodenmittainen projekti, jossa kasvatimme ”ei mitä tahansa” -nurmikkoa”, kertoo Heikki Lehtimäki Vihervakasta. ”Lievää stressiä aiheutti onnistumisen pakko ja luonnonolosuhteet, joille ei voi mitään. Onneksi talvesta selvittiin ilman talvituhoja ja kasvusto vihertyi ilahduttavasti viime keväänä”, jatkaa Lehtimäki.

Siirtonurmirullat nousevat rekkaan 90 cm leveinä, 400 kg painavina yli 10 metrin pituisina rullina.

Koko Vihervakan nurmikkotiimille stadionin nurmikko on ollut haaste, jossa on haluttu onnistua ja näyttää omaa osaamista.

Nurmi on siirtynyt kokonaisuudessaan kasvupaikastaan Olympiastadionille, jossa asennus saadaan pian päätökseen. Jatkamme nurmen tarinaa sen talvehtimisen jälkeen keväällä 2020.