Kompostointi talvella

Lämpöeristetty kompostori toimii läpi talven, kunhan muistat muutaman pikkuniksin. Tarkista tästä talvikompostoinnin muistilista ja kompostisi toimii kaikkina vuodenaikoina kuten sen kuuluukin. Sitäpaitsi, jos päästät kompostin jäätymään talvella, se täyttyy ennen kevättä ja joudut heittämään biojätteet sekajätteen joukkoon.

Siirrä biokompostori talveksi lähelle ulko-ovea. Silloin ei matka kylmän ja pimeän läpi estä jatkamasta ympäristöystävällistä kierrättämistä ja kompostorin multatehdas saa jatkaa tuotantoa.

Pilko biojäte talvella normaalia pienemmäksi ja käytä reilummin Puucee- ja kompostikuiviketta.

Näillä toimenpiteillä varmistat, ettei biojätemassa ole liian kosteaa. Liian märkä kompostimassa jäähtyy talvella nopeammin ja kompostikuivike auttaa estämään jäätymistä. Sirottele Puucee- ja kompostikuiviketta eristäväksi kerrokseksi biojätteen päälle joka kerta kun käyt lisäämässä kompostiin tavaraa. Näin kannessa kondensoituva vesi ei pääse lisäämään kompostimassan kosteutta ja komposti pysyy ilmavana ja kompostoituminen jatkuu keskeytyksettä.

Talviaikaan kompostia ei möyhennellä turhaan

Liiallinen möyhentäminen jäähdyttää kompostimassaa ja kompostoituminen hidastuu. Kompostia pidetään muutenkin poikkeuksellisen täynnä, ettei liian suuri ilmatila viilennä kompostimassaa. Valmista kompostia poistetaan kompostorista useammin kuin kesällä mutta pienempinä erinä. Talviaikaan kompostorista pidetään maksimissaan 1/3 osaa tyhjänä ja jätettä möyhitään ainoastaan pintakerroksesta.

Säädä kompostorin ilmanvaihto talviasentoon

Hitaasti muhiva komposti hyötyy ilmanvaihdon vähentämisestä, jolloin kylmä ulkoilma ei pääse kompostoriin sisälle viilentämään massaa. Jos kompostimassa toisaalta muhii lämpimänä se tarvitsee paljon happea. Silloin ilmanvaihtokanavaa ei kannata missään nimessä vääntää liian pienelle.

Täytä kompostoria talvella usein, mutta vähän kerrallaan

Mitä vahvemmin kompostoituminen jatkuu, sen varmemmin se jatkuu läpi talven. Jos pieneliöillä on paljon puuhaa, komposti pysyy koko ajan tasaisen lämpimänä. Vie talvella pieniä määriä jätettä kompostoriin useita kertoja viikossa. Jos komposti jostain syystä kuitenkin jäähtyy ja kompostoituminen uhkaa pysähtyä, nopeuta kompostin heräämistä Kompostieliksiiri Puutarha ja Bion avulla. Kompostieliksiiri nostaa kompostin lämpötilaa, sitoo hajuja, tasaa kosteutta ja edistää mullan valmistumista. Kompostieliksiiriä kannattaa käyttää säännöllisesti, eikä vain silloin, kun jokin edellä mainittu pulma yllättää!

Puutarhakompostin hellä herättäjä – Ureahelmet

Keväällä, kun sää lämpenee, avoin puutarhakomposti alkaa sulaa. Herättele se hellästi GreenCare Ureahelmien avulla. Yksi desilitra riittää aluksi päälle ripoteltavaksi. Ihanteellinen mikrobitoiminta saavutetaan lehtikompostissa, kun Ureahelmiä on noin desilitra jokaista kymmentä kompostikerrossenttiä kohti.

Lisää kompostointiohjeita löydät esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Kompostointioppaasta.