Puutarhan kalkitseminen lisää kasvua ja edistää kasvien hyvinvointia

Kalkitseminen edistää maaperän hyvinvointia ja lisää kasvien sekä nurmen kasvua. Kotipuutarhassa valtaosa kasveista ja nurmialueesta pitää lievästi happamasta maasta, jonka pH on 6–6.5. Oikeanlainen PH saadaan kalkitsemalla kotipuutarha säännöllisesti. Kotioloissa tehtävään maan mittaamiseen on olemassa erilaisia testejä, ja tarvittaessa laboratoriossa tehtävä testi kertoo maan tarkan PH:n.

Pussi Greencare Grobiootti -nurmikkokalkkia
Nurmikko tykkää GreenCaren Rakeisesta Nurmikkokalkista, joka sisältää grobiootteja.

Milloin on oikea aika kalkita?

Kalkitseminen herättää paljon keskustelua ja pohdiskelua. Miten ja milloin puutarhaa tulisi sitten kalkita? Sanonta ”aina on hyvä sää kalkita” pitää paikkansa, sillä Suomen olosuhteissa voidaan harvoin kalkita liikaa. Kalkitsemisessa on monesti kyse ylläpitokalkituksesta, jossa maaperän hyvinvoinnista huolehditaan keväisin tai syksyisin.

Toinen kalkitsemisen muoto on uuden taimen tai nurmen perustaminen. Uutta perustettaessa on tärkeää varmistua, että kasvualustan (mullan, hiekan tai turpeen) joukkoon sekoitetaan käyttötarkoitukseen soveltuvaa nurmikko- tai puutarhakalkkia 50–70 kiloa 100 neliömetriä kohden.

Greencare Grobioottikalkin käyttöohjeet
Käyttöohje grobiootteja sisältävästä GreenCare Nurmikkokalkista.

Oikean kalkin valinta riippuu levitysajankohdasta ja lumitilanteesta

Kalkki voidaan levittää pihamaalle jo keväthangille, jolloin lumen päälle levitetään tasaisesti jauheista hienokalkkia tai rakeista kalkkia. Jauheinen hienokalkki on suosittu vaihtoehto lumen päälle, koska jauheisen muotonsa puolesta se on haastava levittää nurmelle tasaisesti. Lumen päälle levitettäessä jauheinen kalkki imeytyy lumen sulamisvesien mukana maaperään, eikä siitä muodostu ”kalkkikasoja” pihamaalle.

Kalkinlevitin helpottaa ja nopeuttaa työtä

Rakeinen kalkki on puolestaan oikea vaihtoehto keväiselle nurmelle, jolloin lumi on sulanut. Rakeinen kalkki on helppo levittää ”kottikärryn” ja hanskojen tai levittimen avulla.

Pihallani suosin kalkin levittämisessä helppokäytöistä GreenCare-lannoitelevitintä. Levittimen avulla säästin käsilevitykseen verrattuna suunnilleen tunnin noin 1200 neliön puutarhassani. Levittimen levitysleveys on 2–3 metriä, ja säiliöön mahtuu kerralla noin 20 kiloa kalkkia

grobiootti-nurmikkokalkkia lannoitelevittimessä
GreenCare-lannoitelevitin ja GreenCare Grobiootti -nurmikkokalkki.

Tarkista aina oikea kalkin määrä käyttöohjeesta

Levittimen avulla levitin piha-alueelle GreenCaren Rakeista Luomu Nurmikkokalkkia, joka sisälsi grobiootti-hyötymikrobeja. Grobiootti-hyötymikrobit edistävät juuriston kasvua ja suojaavat kasvia sekä juuristoa haitallisilta mikrobeilta. Tämä nurmikkokalkki on helppo levittää nurmikolle tasaisesti erittäin pienen ja tasakokoisen rakeen ansiosta. Lisäksi se on valmistettu nopeasti liukenevasta dolomiittikalkista.

Savinen pihamaani tarvitsee vuotuista kasvualustan parantamista. Kalkkisäkin kääntöpuolen käyttöohjeen mukaan kalkitsemisen määrät on jaoteltu maaperän mukaan. Pussin käyttöohjeessa on myös tieto GreenCare-levittimen asetuksista kalkkia levitettäessä. Valitsin levittimestä asennon, jolloin levitin kalkkia pihamaalleni noin 10 kiloa 100 neliön alalle. Puutarhassani kalkkia kuluu yhteensä 120-150 kiloa. Tällä varmistan maan hyvinvoinnin ja sen lievän happamuuden.

Kun kalkki on imeytynyt noin viikon-kahden kuluttua, ravitsen maan nurmi -ja puutarhalannoitteella. Palaan blogissa lannoitteen levittämiseen, kunhan kalkki on imeytynyt maaperään.

Vinkkilista kalkitsemiseen:

  • Kalkitseminen edistää maaperän hyvinvointia ja saa kasvit sekä nurmen kasvamaan.
  • Suomessa kalkitaan harvoin liikaa, joten kalkitsemista voidaan tehdä useamminkin kuin vain keväisin tai syksyisin.
  • Kalkitseminen kannattaa aina uutta taimea tai nurmea perustettaessa.
  • Nurmikolle ja puutarhalle löytyvät omat kalkkinsa niin rakeisena kuin jauheenakin; jauheinen sopii jo keväällä lumen päälle, rakeinen kevätnurmelle.
  • Lannoitelevitin helpottaa ja nopeuttaa lannoitteen levittämistä.

Jussin käyttämät tuotteet:

Rakeinen Nurmikkokalkki
Tyytyväisyystakuu

Rakeinen Nurmikkokalkki

Pienirakeinen, Grobiootti -hyötymikrobeja sisältävä, kaksivaikutteinen erikoiskalkki nurmikoille. Vähentää nurmikon sammaloitumista, kun käytät yhdessä Nurmikon…