Puutarhan kesäkukkien ja mansikoiden hoito kesän helteillä
Pian alkaa kesän kuumin kuukausi heinäkuu, jolloin kotipuutarhurin on ehdottoman tärkeää pitää huolta kasvien kastelusta. Jos et ole aina kotona, huolehdi siitä, että kasvit tulee kasteltua. Alkukesän ehdoton katseenvangitsija on alppiruusu, jota ei kannata istuttaa ihan mille tahansa kasvualustalle. Kaunotarta on syytä myös lannoittaa, jotta kukintoa saadaan pidennettyä mahdollisimman hyvin. Lannoittamisen ja kastelun lisäksi kesäistutusten hemmottelussa on tärkeää huomioida pölyttäjät, joita houkutellaan puutarhaan ja terassille esimerkiksi laventelin keinoin
Oikeaoppinen hoito saa alppiruusun hehkumaan
Nyt voi olla ylpeä alppiruusujen kukinnasta! Ystävät tulivat kyläilemään ja ihastelivat kaunista kukkaloistoa alppiruusupenkissä. Alppiruusuille on tärkeää valita oikeanlainen kasvupaikka. Alppiruusut eli rhododendronit ovat metsämaan ystäviä ja viihtyvät happamassa maassa. Alppiruusujen kasvualustan on syytä olla havuille ja rodoille soveltuva, jolloin multa on oikeanlainen. Alppiruusuille tulisi käyttää lannoitetta vähintään joka toinen vuosi, mielellään kuitenkin vuosittain.
Alppiruusut pitävät kosteasta maaperästä, jolloin juuristo on hyvä peittää kuorikatteella. Yli kolmen sentin paksuiseksi kerrokseksi levitetty kuorikate estää myös rikkakasvien muodostumisen. Nyt jatkamme väriloiston ihailemista sen aikaan, kun se on vielä voimissaan. Tiesitkö muuten, että oikeat ravinteet pidentävät kasvien kukintoa?
Lisää satoa kasvien pölytyksestä huolehtimalla Kesäkukat terassilla
Terassillamme on juuri nyt mukava hyötykasvipuutarhan tuoksu ja fiilis, mutta mukaan on syytä saada myös pölyttäjiä. Puutarhan ja istutuksien laiton yhteydessä on hyvä huomioida pölyttäjien viihtyminen. Oikeanlaisilla kasvivalinnoilla tarjoat pörriäisille mukavat olosuhteet ja parannat marjapensaiden, vadelmien ja omenapuiden satoa.
Laventeli on kaunis kukka, ja ulkonäkönsä lisäksi se on toivottu kasvi myös pölyttäville hyönteisille. Istutin ihanan tuoksuista laventelia terassille, minkä myötä siellä lentelee jo pörriäisiä. Laventelin viereen laitoin rosmariinia, basilikaa ja yrttejä, joille on ruokapöydässä käyttöä lähes päivittäin.
Mansikan viljely laatikossa sopii myös perheen pienimmille
Mansikoiden väri ja makea maku houkuttelevat kasvatuspuuhiin myös perheen pienimmät. Kasvuterassillamme auringonpaisteessa oli vielä tilaa viljellä mansikan taimista makoisia oman sadon mansikoita perheen pienempien suihin. Alun perin yrttilaatikoksi tarkoitettuun neliosaiseen istutuslaatikkoon oli helppo vaihtaa luomuruokamulta edellisen vuoden multien tilalle. Mansikoilla on laatikossa melko pieni kasvutila, minkä vuoksi niitä tulee kasteltua reilusti. Veden tarve on melkoinen myös paahteisena paistavan auringon takia – tällä paikalla aurinko porottaa täysillä keskipäivästä iltaan.
Mansikkalajikkeemme on perinteinen Polka, joka on yksi suosituimmista ja makeimmista mansikkalajikkeista. Lajikkeen satokausi on heinä-elokuu, ja se istutetaan pääsääntöisesti avomaalle. Mansikka sopii kuitenkin hyvin myös laatikossa kasvatettavaksi. Hyvin hoidettuna Polka tuottaa satoa kahden vuoden ajan, ja se myös talvehtii kohtalaisesti ilman kummempia suojauksia. Taimen kasvukorkeus on noin 20 senttiä. Mansikoita pitää muistaa kastella lähes päivittäin, etenkin heti istutuksen jälkeen. Kasteluveden joukkoon voi lisätä ripauksen Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta, joka sisältää tasapainoisesti kaikkia puutarhakasvien tarvitsemia ravinteita.
Kukkien kastelu helteellä on äärimmäisen tärkeää
Kesän kuumin kuukausi eli heinäkuu on hetken päästä, minkä vuoksi on syytä kiinnittää huomiota kotipuutarhakasvien kasteluun. Kesäkukkia, kuten toki myös muitakin kasveja, on tärkeää kastella kerralla reilusti, ei pientä määrää useamman kerran päivässä. Kasvien on parempi saada reilusti kosteutta, minkä jälkeen ne voivat olla hetken kasvamassa ilman kosteutta. Maaperän kosteutta voi sitoa sijoittamalla katetta kasvien ympärille. Kastelun lopputulosta voi puolestaan edistää lisäämällä kasteluveteen vaaleanpunaista Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta, jossa on monipuolinen ravinnekoostumus.
Vinkkilista:
- Istuta Alppiruusut happamalle metsämaalle. Levitä juurille reilun kolmen sentin paksuinen kerros kuorikatetta, sillä se sitoo kosteutta ja pitää rikkakasvit poissa. Saat pidennettyä Alppiruusujen kukintaa lannoittamalla kasveja Puutarhan Kesä -kastelulannoitteella, joka antaa kukkiville kasveille näyttävän kukinnan.
- Pölyttäjät ovat tärkeä elementti hyötykasvipuutarhassa. Saat houkuteltua pölyttäjiä esimerkiksi laventelin avulla.
- Kun istutat mansikan taimia esimerkiksi istutuslaatikkoihin, muista vaihtaa edelliskesän mullat uusiin. Mansikkaa tulee kastella lähes päivittäin.
- Kesäkuumalla on tärkeää huolehtia kesäkukkien ja muiden kasvien kastelusta. Kastele kasveja reilusti kerran päivässä, jotta ne voivat keskittyä kasvuun loppuajan vuorokaudesta. Kasteluveden joukkoon voi lorauttaa Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta, joka antaa paitsi näyttävän kukinnan myös pitkäkestoisen sadon.
Jussin käyttämät tuotteet: