Siankärsämö parantaa puutarhurin ja karkottaa etanoita

Siankärsämö (Achillea millefolium) on monipuolinen ja kaunis rohdoskasvi. Monivuotinen luonnonkasvi vaikuttaa sisäisesti käytettynä edistäen ruuansulatusta, vahvistaa immuunipuolustusta sekä helpottaa vaihdevuosi- ja prostatavaivoja. Keväisiä lehtiä voi lisätä tuoreena salaatteihin ja kukkia ja lehtiä voi myös kuivata teen maustamiseen.

Kosmetiikassa siankärsämöä hyödynnetään ihonhoidossa mm. ryppyvoiteissa. Myös haavojen ja hiertyminen hoitovoiteissa siankärsämö on oivallinen rohdoskasvi.

Siankärsämön kasvupaikka puutarhassa

Luonnonkannan valkoisen lisäksi siankärsämöstä löytyy kauniita jalostettuja lajikkeita, esimerkiksi punaisia, keltaisia, vaaleanpunaisia ja persikan värisiä.

Siankärsämö sopii mainiosti puutarhaan isoinakin ryhminä, koska käyttötapoja on niin runsaasti.

Kasvupaikan suhteen se on melko vaatimaton, mutta jos haluat rehevän kasvuston, käytä hyvälaatuista puutarhamaata.

Myös perennapenkissä siankärsämö on kaunis ja pitää samalla etanat kaukana maistuvista perennalajeista. Siankärsämöistutuksesta tulee todella sievä lisäämällä sekaan monivuotisia akileioja ja yksivuotisia laventeleita. Etanat karttavat molempia.

Istuttaminen ja lannoitus

Istutusvaiheessa maaperään suositellaankin muokkaamaan uutta multaa. Tähän käy mainiosti Luonnonlannoitettu Puutarhamulta ja ravinteeksi Ympäristön Ystävä -Puutarhalannoitetta. Kalkkia tarvitaan, jotta maan pH saadaan noin 6 tienoille.

Etanoille huutia

GreenCaren asiantuntija suosittelee sijoittamaan siankärsämöt runsaaseen valoon aivan kasvimaan laidalle, kukkivaksi aidaksi viljelyalueen ympärille. Etanat pysyvät paremmin loitolla arvokkaasta hyötytarhan kasvillisuudesta.

Keltainen siankärsämö.

Käytä etanoiden esteenä myös kuivia katemateriaaleja, kuten hiekkaa tai tuhkaa. Siankärsämöistutuksen katteena hienojakoinen hiekka on toimiva, kaunis ja hidastaa tehokkaasti etanoiden etenemistä puutarhassasi. Kun siankärsämöt kukkivat, voit leikata kukkavarsia ja ripotella hakkelusta kasvimaalle tai muualle puutarhaan tehostamaan etanoita karkottavaa vaikutusta.

Taimia vai siemeniä?

Puutarhamyymälöistä saa valmiina siankärsämön taimia sekä siemeniä. Suorakylvön aika on nyt huhti- toukokuussa tai elo-syyskuussa.