Keväisen puutarhurin muistilista

Varhaiskevät: helmi-maaliskuu

Huonekasvien mullanvaihto:

ISTUTA ahtaissa ruukuissa kasvavat huonekasvit hieman suurempaan ruukkuun GreenCaren Luomu Kukkamultaan, muista Ruukkusora. Aloita lannoitus noin 2 viikkoa mullanvaihdon jälkeen. Oikeat ravinteet saat Puutarhan Kesä-kastelulannoitteesta, jota voit käyttää kesällä myös kaikille parveke- ja puutarhakasveille.

ALOITA taimikasvatus kylvämällä pitkän kasvuajan vaativat siemenet, kuten paprika ja tomaatti, Grobiootti Taimimultaan.

Puutarhassa

SUOJAA omenasato tuholaisilta ruiskuttamalla puiden oksat Kevätruiskutteella.

LEIKKAA tuijat ja kuusiaita. Omenapuu leikataan ilmavaksi vasta, kun kovat pakkaset ovat ohi. Suojaa isot leikkauspinnat lahottajasieniä vastaan Haavasuojalla.

KALKITSE puutarha Rakeisella Puutarha- tai Nurmikkokalkilla: nurmikko, perennat, lehtipuut ja -pensaat sekä köynnökset lumen päälle tai heti lumen sulettua vielä kosteaan maahan. Kalkitus parantaa kasvien ravinteiden saantia ja luo hyvät olot maan pieneliöiden toiminnalle

Kevät: huhti-toukokuu

Puutarhassa:

LEIKKAA koristepensaista vanhoja oksia pois, poista perennapenkistä vanhat, edellisen vuoden versot.

ISTUTA monivuotiset kasvit Istutusmultaan: lehtipuut, -pensaat ja köynnökset, marjapensaat ja hedelmäpuut sekä ikivihreät kasvit happamaan kasvualustaan kuten Grobiootti Rodo- ja Havumulta.

KYLVÄ pitkän kasvatusajan vaativat lajit kuten persilja ja juurekset Luomuruokamultaan. Jos istutat yksivuotisia kasveja ulos, valmistaudu suojaamaan ne kylminä öinä.

KALKITSE (jos et ole vielä tehnyt) JA LANNOITA perennat, pensaat ja hedelmäpuut heti maan sulettua Puutarhan Kevät -lannoitteella ja havukasvit Puutarhan Rodo ja ikivihreät -lannoitteella. Se on helppoa, kourallinen lannoiterakeita neliölle riittää koko kesäksi.  Nurmikon Kevät ja Kesä -lannoitteella autat nurmikon reippaaseen kasvuun keväällä. Sammaleisille alueille ripaus Nurmikon Sammal Pois -lannoitetta auttaa voittoon sammalesta.

NURMIKON perustaminen ja talvivaurioiden korjaaminen onnistuvat parhaiten keväällä. Huomioi nurmikonsiementä valitessa onko paikka tarkoitettu oleskeluun (Olonurmikko) ja paljonko nurmikkoa käytetään lasten peleihin ja leikkeihin (Pelinurmikko). Tärkeää on huolehtia kylvöksen kosteudesta. Kasteltua kylvöstä ei saa päästää kuivahtamaan missään vaiheessa. Tarkasta kastelun jälkeen, että maa on kastunut riittävän syvältä.