4 asiaa, jotka sinun pitää tietää kesäkurpitsan viljelystä!

Kesäkurpitsa kuuluu kasvimaan helpoimpiin vihanneksiin. Sen kasvattamiseen liittyy muutama kätevä niksi.

1. Mikseivät kukat kypsy kurpitsoiksi?

Joskus kotipuutarhuri ihmettelee ja tuskailee kesäkurpitsan runsasta kukintaa, josta ei kuitenkaan kehity satoa. Voi myös käydä niin, että lupaavat pienet kurpitsan alut kuivuvat kasaan eivätkä kehity komeiksi yksilöiksi.

Kesäkurpitsassa on emi- ja hedekukkia. Hedekukka (vas) on ohuen varren päässä ja emikukassa on paksu varsi kuin kesäkurpitsan alku. Emikukasta kasvaa kesäkurpitsa, jos se pölytetään. Kuva Rilla Nummisalo
kaikista emikukista ei kehity kurpitsaa vaan ne kuihtuvat
Kesäkurpitsan hedelmän kehitysvaiheita. Emikukan varressa on pieni kurpitsan alku. Jos pölytystä ei tapahdu, alku lakastuu pois, kuten vasemmanpuoleinen kurpitsan kukka. Jos kukka pölyttyy, tyvessä oleva alku kasvaa kesäkurpitsaksi, vain kukka putoaa pois (oikealla). Kuva Rilla Nummisalo

2. Taikasana on kesäkurpitsan pölyttäminen

Pienet pullistuneet kurpitsan alut ovat itse asiassa emikukkia, hedekukat puolestaan kasvavat ohuen varren päässä. Jos hyönteisiä ei näy eikä kuulu tai niillä on kiireitä muualla, ota avuksi pieni pehmeä vesiväripensseli, käytä pensseliä hedekukissa ja sivele sen jälkeen siitepölyä emikukkiin. Saat pienet kurpitsan alut kehittymään täysikasvuisiksi ja keittiö kiittää!

Hedekukasta voi poimia pensselillä siitepölyä ja pölyttää sillä emikukan. Kuva Ulla Nygård.
Luomuravinne Syötäville kasveille

Luomuravinne Syötäville kasveille

Kotimainen, kasviperäinen Luomuravinne sopii kaikille kasviksille. Pienet rakeet vaikuttavat nopeasti ja antavat kasviksille lisää makua ja runsaan sadon.

3. Ylimääräiset kurpitsan hedekukat voi syödä

Limemarinoituja grillattuja kesäkurpitsan viipaleita (kuva Rajamäen)
Grillatut kesäkurpitsan viipaleet ovat herkullinen lisuke (kuva Rajamäen).

Jos kurpitsoissasi on runsaasti hedekukkien nuppuja, voit hyödyntää niitä sellaisenaan kokkailussa. Kurpitsan nuput ovat kauniita salaattien koristeina ja terälehdet voi syödä salaatissa. Voit myös uppopaistaa nuppuja frittitaikinassa dipattuina tai sellaisenaan upottamalla kukat pikaisesti kuumaan valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn tai vaikka paistaa ne nopeasti voissa. Kukanuput maistuvat esimerkiksi pastan kanssa. Tai kiinnostaisiko kevyesti grillattu, viipaloitu ja Rajamäen tyyliin limemarinoitu kesäkurpitsa?

4. Valitse monta kesäkurpitsalajiketta

GreenCaren asiantuntija neuvoo valitsemaan kesäkurpitsaviljelmään useita eri lajikkeita. Ristipölyttäminen on laadukkaan sadon kannalta hyvä asia ja toisaalta et kyllästy yhteen ja samaan kesäkurpitsaan, jos tarjonta ylittää kysynnän.

Kurpitsat ovat myös koristeellisia puutarhassa ja sadonkorjuuajan pöytäkoristeina. Ystävätkin ilostuvat ylijäämästä!

Kesäkurpitsaa viljellään 50 L GreenCare Kasvumaapussissa.
Kesäkurpitsa kasvaa erinomaisesti lannoitetussa multapussissa. 30-40 litran pussiin mahtuu 2-3 taimea kasvamaan. Kurpitsaa voi lannoittaa viikoittain kastelulannoitteella tai kerran kesässä varastolannoittamalla, heti istutuksen yhteydessä.
Maatilan Aito Kompostimulta
Uutuus

Maatilan Aito Kompostimulta

Maatilan Aito Kompostimulta tulee hyvinvointitarkastetuilta maitotiloilta. Kompostoitu, puhdas puukuitu vähentää turpeenkäyttöä. Käytä hyvällä omallatunnolla….

Katso video

Jos mökillä ei ole sopivaa multaisaa paikkaa kurpitsalle, istuta kurpitsa suoraan multasäkkiin. Kompostimullassa on hyviä orgaanisia ravinteita ja kompostia lannoitteeksi. Tee kylkiin muutama aukko, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois. Kurpitsakasvusto peittää säkin näkyvistä.

Puutarhamulta

Puutarhamulta

Korkealaatuinen ja kestävä multa kaikille puutarhan kasveille.

Puutarhamulta on korkealaatuinen perusmulta, jossa kesäkurpitsan on hyvä kasvaa. Kurpitsat tarvitsevat runsaasti ravinteita ja niitä voi antaa viikoittain kastelun yhteydessä. Sekoita veteen aitoa vaaleanpunaista jauhetta, Puutarhan Kesää.

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Pieni lusikallinen 10 litran vesikannuun riittää! Puutarhan Kesä on riittoisa ja tasapainoitettu kastelulannoite. Kastele sillä ainakin kerran viikossa kesäkukkia ja…