4 asiaa, jotka sinun pitää tietää kesäkurpitsan viljelystä!

Kesäkurpitsa kuuluu kasvimaan helpoimpiin vihanneksiin. Sen kasvattamiseen liittyy muutama kätevä niksi.

1. Mikseivät kukat kypsy kurpitsoiksi?

Joskus kotipuutarhuri ihmettelee ja tuskailee kesäkurpitsan runsasta kukintaa, josta ei kuitenkaan kehity satoa. Voi myös käydä niin, että lupaavat pienet kurpitsan alut kuivuvat kasaan eivätkä kehity komeiksi yksilöiksi.

Kesäkurpitsan hedelmän kehitysvaiheet. Hedekukka on pelkkä kukka varren päässä, emikukassa on pieni kurpitsan alku mukana. Jos pölytystä ei tapahdu, alku lakastuu pois. Jos kukka pölyttyy, tyvessä oleva hedelmä kasvaa ja vain kukka putoaa pois.

2. Taikasana on pölyttäminen

Hedekukasta voi poimia pensselillä siitepölyä ja pölyttää sillä emikukan. Kuva Ulla Nygård.

Pienet pullistuneet kurpitsan alut ovat itse asiassa emikukkia, hedekukat puolestaan kasvavat ohuen varren päässä. Jos hyönteisiä ei näy eikä kuulu tai niillä on kiireitä muualla, ota avuksi pieni pehmeä vesiväripensseli, käytä pensseliä hedekukissa ja sivele sen jälkeen siitepölyä emikukkiin. Saat pienet kurpitsan alut kehittymään täysikasvuisiksi ja keittiö kiittää!

—————————————————————————————————————-

Luomuravinne Syötäville kasveille

Luomuravinne Syötäville kasveille

Kotimainen, kasviperäinen Luomuravinne sopii kaikille kasviksille. Pienet rakeet vaikuttavat nopeasti ja antavat kasviksille lisää makua ja runsaan sadon.

3. Ylimääräiset kurpitsan hedekukat voi syödä

Limemarinoituja grillattuja kesäkurpitsan viipaleita (kuva Rajamäen)
Grillatut kesäkurpitsan viipaleet ovat herkullinen lisuke (kuva Rajamäen).

Jos kurpitsoissasi on runsaasti hedekukkien nuppuja, voit hyödyntää niitä sellaisenaan kokkailussa. Kurpitsan nuput ovat kauniita salaattien koristeina ja terälehdet voi syödä salaatissa. Voit myös uppopaistaa nuppuja frittitaikinassa dipattuina tai sellaisenaan upottamalla kukat pikaisesti kuumaan valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn tai vaikka paistaa ne nopeasti voissa. Kukanuput maistuvat esimerkiksi pastan kanssa. Tai kiinnostaisiko kevyesti grillattu, viipaloitu ja Rajamäen tyyliin limemarinoitu kesäkurpitsa?

4. Valitse monta kesäkurpitsalajiketta

GreenCaren asiantuntija neuvoo valitsemaan kesäkurpitsaviljelmään useita eri lajikkeita. Ristipölyttäminen on laadukkaan sadon kannalta hyvä asia ja toisaalta et kyllästy yhteen ja samaan kesäkurpitsaan, jos tarjonta ylittää kysynnän.

Kurpitsat ovat myös koristeellisia puutarhassa ja sadonkorjuuajan pöytäkoristeina. Ystävätkin ilostuvat ylijäämästä!

Kesäkurpitsa 50 L GreenCare Kasvumaapussissa.
Kesäkurpitsa kasvaa erinomaisesti GreenCare Luomu Kasvumaapussissa. 50 litran pussiin mahtuu 2-3 taimea kasvamaan luomulannoitetussa mullassa. Kasvualustassa on valmiina Grobiootti -hyötymikrobeja, jotka suojaavat taimen kasvua ja muokkaavat kasvualustan ravinteita taimen tarpeisiin nopeammin imeytyviksi. Grobioottimullalla saat jopa 25% paremman sadon.
Grobiootti™ Kasvumaa Luomu

Grobiootti™ Kasvumaa Luomu

Grobiootti™ -hyötymikrobeja sisältävä käyttövalmis kasvatussäkki hyöty- ja koristekasvien kasvatukseen.

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Puutarhan KESÄ™ -lannoite

Pieni lusikallinen 10 litran vesikannuun riittää! Puutarhan Kesä on riittoisa ja tasapainoitettu kastelulannoite. Kastele sillä ainakin kerran viikossa kesäkukkia ja…