4 asiaa, jotka sinun pitää tietää kesäkurpitsan viljelystä!

Kesäkurpitsa kuuluu kasvimaan helpoimpiin vihanneksiin. Sen kasvattamiseen liittyy muutama kätevä niksi.

1. Mikseivät kukat kypsy kurpitsoiksi?

Joskus kotipuutarhuri ihmettelee ja tuskailee kesäkurpitsan runsasta kukintaa, josta ei kuitenkaan kehity satoa. Voi myös käydä niin, että lupaavat pienet kurpitsan alut kuivuvat kasaan eivätkä kehity komeiksi yksilöiksi.

2. Taikasana on pölyttäminen

Pienet pullistuneet kurpitsan alut ovat itse asiassa emikukkia, hedekukat puolestaan kasvavat ohuen varren päässä. Jos hyönteisiä ei näy eikä kuulu tai niillä on kiireitä muualla, ota avuksi pieni pehmeä vesiväripensseli, käytä pensseliä hedekukissa ja sivele sen jälkeen siitepölyä emikukkiin. Saat pienet kurpitsan alut kehittymään täysikasvuisiksi ja keittiö kiittää!

Limemarinoituja grillattuja kesäkurpitsan viipaleita (kuva Rajamäen)
Limemarinoidut grillatut kesäkurpitsan viipaleet ovat herkullinen lisuke ympäri vuoden (kuva Rajamäen). Katso resepti täältä.

3. Ylimääräiset hedekukat sopivat salaattiin

Jos kurpitsoissasi on runsaasti hedekukkien nuppuja, voit hyödyntää niitä sellaisenaan kokkailussa. Kurpitsan nuput ovat kauniita salaattien koristeina ja terälehdet voi syödä salaatissa. Voit myös uppopaistaa nuppuja frittitaikinassa dipattuina tai sellaisenaan upottamalla kukat pikaisesti kuumaan valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn tai vaikka paistaa ne nopeasti voissa. Kukanuput maistuvat esimerkiksi pastan kanssa.

4. Valitse monta kesäkurpitsalajiketta

GreenCaren asiantuntija neuvoo valitsemaan kesäkurpitsaviljelmään useita eri lajikkeita. Ristipölyttäminen on laadukkaan sadon kannalta hyvä asia ja toisaalta et kyllästy yhteen ja samaan kesäkurpitsaan, jos tarjonta ylittää kysynnän.

Kurpitsat ovat myös koristeellisia puutarhassa ja sadonkorjuuajan pöytäkoristeina. Ystävätkin ilostuvat ylijäämästä!

Kesäkurpitsa 50 L GreenCare Kasvumaapussissa.
Kesäkurpitsa kasvaa erinomaisesti GreenCare Luomu Kasvumaapussissa. 50 litran pussiin mahtuu 2-3 taimea kasvamaan luomulannoitetussa mullassa. Kasvualustassa on valmiina Grobiootti -hyötymikrobeja, jotka suojaavat taimen kasvua ja muokkaavat kasvualustan ravinteita taimen tarpeisiin nopeammin imeytyviksi. Grobioottimullalla saat jopa 25% paremman sadon.