Kalkita voit milloin vaan – myös syksyllä!

Sanotaan, että: ”Kalkita voit milloin vain!” Ja näinhän se toki on, mutta kuinka moni meistä kotipuutarhureista käyttää kalkkia puutarhassaan syksyllä? Puutarhakärpänen saattaa olla hieman väsähtänyt tai ei tule mieleen, että syksyllä annostellusta kalkista voisi olla hyötyä tulevaa kevättä silmällä pitäen.

Puutarha tarvitsee kalkkia aina, kun maaperän happamuus nousee tai kasvualusta on tiivistä ja elotonta. Oma lukunsa ovat tietysti kasvit, jotka viihtyvät nimenomaan happamassa maassa, kuten rodot ja ikivihreät.

Kalkitsemalla muun muassa vähennetään maaperän happamuutta, ja sen lisäksi kaikille kasveille annetaan vielä syyslannoitus, joka on tietysti eri asia kuin kalkitseminen. Myös happaman maan kasvit tarvitsevat loppukesällä Puutarhan Syksyä, vaikka niitä ei kalkita.

Kalkin vaikutus syyspuutarhassa

Vielä vihreänä sinnittelevä kasvillisuus käyttää syksylläkin maaperän ravinteita hyödykseen ja kasvattaa mm. juuristoaan vahvemmaksi. Hyvin kalkitusta maasta useimmat puutarhakasvit saavat ravinteet käyttöönsä. Suomessa puutarhan kasvualusta pyrkii vuosien aikana itsestään happanemaan. Liian happamassa maaperässä ravinteet ovat sellaisessa muodossa, että kaikki puutarhakasvit eivät pysty hyödyntämään niitä.

Kalkki vaikuttaa happamuuden lisäksi maaperän mururakenteeseen sekä pieneliötoimintaan. Syksyinen vilkkaus maaperässä ilmastoi kasvualustaa. Kastemadot viihtyvät hyvin kalkitussa maassa ja hajottavat tehokkaasti pihan eloperäistä puutarhajätettä. Kiertotaloutta parhaimmillaan! Kuihtuvien kasvinosien sisältämät ravinteet palaavat vilkkaan pieneliötoiminnan ansiosta takaisin maaperään ja kasvien käyttöön.

Minne kaikkialle kalkkia puutarhassa

Uusia syysistutuksia tehdessä kannattaa annostella istutuskuoppaan perustamisannos Rakeista Puutarhakalkkia. Kalkitussa maassa kasvien juurtuminen lähtee hyvään alkuun. Kasvimaalla kalkkiannos tehostaa luonnolisen kiertotalouden onnistumista ja lisää pieneliötoimintaa.

Vanhojen perenna- ja pensasitutusten syyslepoon tarvitsemat ravinteet päätyvät kasvien käyttöön, kun maa on kalkittu. Nurmikko tarvitsee kalkkia syyskaudella taistelussaan sammalta vastaan.

Haluatko nurmikkoa vai sammalta?

Nurmikko jatkaa Suomessa kasvuaan niin kauan, kun lämpöasteita riittää. Syksyn kosteat sääolot ovat otollisia myös sammalen kasvulle, mikäli sitä ei lähde tietoisesti torjumaan.

Nurmikon kalkitseminen syyskaudella on yllättävän tärkeää ja sen voi tehdä, vaikka viimeinen lannoituskerta olisikin jo suoritettu puolikkaalla annoksella Nurmikon Kevät Kesä plussaa.

Rakeinen Nurmikkokalkki neutralisoi maaperää eli estää maata happamoitumasta sammalen kasvua vauhdittavaan suuntaan. Huolella kalkittu nurmikko käyttää edukseen maaperän ravinteet ja vahvistuu vielä syyskasvunkin aikana. Samalla juuriston pieneliöt vilkastuvat ja lisääntyvät ja hajottavat nurmikon leikkuujätettä sekä putoilevia lehtiä nurmikon ravinteeksi. Nurmikon juuristo vahvistuu. Kun juuristo on vahva, ei sammalella ole sijaa nurmikon rinnalla ja nurmikko itsessään kestää talven rasitteet paremmin.