Pihan ja puutarhan istutusten parannus kesän kynnyksellä

Loppukeväällä ja alkukesästä tekeminen ei lopu pihalla kesken. Puuhaa riittää niin nurmikon paikkauksessa ja talvivaurioiden korjaamisessa, marjapensaiden lannoituksessa, istutuslaatikkoviljelmän pystytyksessä kuin perunamaan lannoituksessakin. Mutta mikäpä sitä on tehdessä, kun aurinko paistaa ja vehreys valtaa pihamaan!

Nurmikon paikkaus ja talvivaurioiden korjaus

Omalla pihallani nurmikko on jo saanut keväistä aurinkoa ja sadetta. Niiden lisäksi nurmikon kasvua on vahvistettu rakeisella nurmikkokalkilla, joka sisältää juurten kasvua ja nurmikon hyvinvointia edistäviä grobiootti-hyötymikrobeja. Nurmikkoa olen tukenut myös Nurmikon Kevät & Kesä Plus -nurmikkolannoitteella, joka tekee nurmikosta kauniimman ja vihreämmän koko kesäksi.

Muutamaan kohtaan lisäsin Nurmikon Sammal Pois -tuotetta, joka aktivoi maan pieneliöstöä ja hoitaa maata parantamalla sen mururakennetta. Nurmikon Sammal Pois -ravinne vähentää maan happamuutta nopeasti, jolloin sammal kuolee parhaimmillaan jopa viidessä päivässä.

Hoidosta huolimatta nurmikolle on aiheutunut talvivaurioita ja paikkausta vaativia alueita, jotka tarvitsevat lisähoitoa. Nurmella on muutama kohta, jossa nurmikko ei kasva kunnolla. Vastaisku talvivaurioille ja nurmikon kasvamattomuudelle on lisätä puutarhamultaa, ripaus kalkkia ja nurmikon paikkausseosta. Nurmikon paikkausseos sopii kaikille nurmikoille ja saa harvaksi jääneen nurmikon tiheäksi, jolloin aukot nurmelta katoavat nopeasti. Sen jälkeen on tärkeää muistaa kastella nurmikon paikkausaluetta säännöllisesti.

Marjapensaan lannoitus takaa hyvän sadon

Marjapensaat kasvavat Suomen olosuhteissa hyvin. Keväisin ne vaativat leikkausta, jotta niiden sato paranee. Omat pensaani eivät ole kuitenkaan olleet satoisia. Siksi mietinkin, olenko hoitanut niitä tarpeeksi säännöllisesti ja varmistanut ravinteiden saannin. Lapset odottavat kuitenkin aroniaherukkamehua, eli nyt täytyy todellakin tehdä asialle jotain!

Siirsin aroniapensaiden juurilla olevan tiilenpunaisen puutarhakatteen sivuun, kun laitoin kourallisen Puutarhan Kevät -lannoitetta kunkin taimen juurelle. Nimestään huolimatta kyseessä on puutarhan yleislannoite koko kevät- ja kesäkaudelle, ja se sopii monipuolisesti kasvien ravitsemiseen. Metsämaiset kasvit, kuten tuijat ja alppiruusut, eivät kuitenkaan pidä siitä.

Marjapensaat ja lisäravinnesäkki, josta pensaat saavat vuotuista lisäravinnetta.
Marjapensaat ja lisäravinnesäkki, josta pensaat saavat vuotuista lisäravinnetta.

Istutuslaatikon perustaminen terassille

Hyötykasvien istutus on perheen yhteistä tekemistä. Kasvien päivittäistä kasvua on mukava seurata, ja on myös mukavaa huolehtia siitä, että kasvit saavat riittävästi ravinteita ja vettä. Lasitettu terassi on ihanteellinen paikka istutuslaatikolle, joissa voi viljellä esimerkiksi ruokakasveja. Tilaan saadaan tuoksua ja tunnelmaa kasveilla, ja lisäksi kasveja pääsee ihastelemaan ja hoitamaan mukavissa olosuhteissa.

Aiemmin istuttamieni kasvien lisäksi istutin kasvualustojen multaan mansikoita, tomaatteja, minttua ja basilikaa. Kumpaankin noin 60×80 sentin kokoiseen kasvualustaan uppoaa kaksi säkillistä ruokamultaa. Multa pitää ravinteet kasvulle ensimmäisen kuukauden ajan. Tämän jälkeen grobiootteja sisältävän Luomuruokamullan kaverina ravinteista huolehtii grobiootteja sisältävä Luomuravinne, joka on ravinne syötäville kasveille.

Greencare Luomuravinteen käyttöohjeet.
Greencare Luomuravinteen käyttöohjeet.
Terassilla olevissa istutuslaatikoissa kasvaa ruokakasveja jo vauhdikkaasti kohti satoa.
Terassilla olevissa istutuslaatikoissa kasvaa ruokakasveja jo vauhdikkaasti kohti satoa.

Perunamaan lannoitus

Perunat istutin varhain jo ennen vappua. Rohkeutta siihen toi aurinkoinen kevät. Nyt perunapenkissä on vihdoin tapahtunut edistystä. Juhannukseen on vielä useampi viikko, mutta näyttäisi siltä, että tänä vuonna on mahdollista saada omaa perunasatoa juhannuspöytään. Tuoreet perunat omasta maasta ja Suomen kesä ovat täydellinen yhdistelmä!

Lisäsin perunoiden joukkoon makua, laatua ja kasvua parantavaa ravinnetta. Kyseessä on Herkkuperunan lannos, joka sisältää typpeä ja kaliumia perunan laadun kannalta oikeassa suhteessa. Oikealla lannoittamisella vaikutetaan myös perunoiden laatuun keittämisen jälkeen. Oikeat ravinteet saanut peruna säilyttää nimittäin kauniin vaalean värinsä myös keitinvedestä huolimatta.

Versoja perunamaalla ja Greencare Herkkuperunan lannos.
Versoja perunamaalla ja Greencare Herkkuperunan lannos.

Vinkkilista:

  • Vahvista nurmikkoa esimerkiksi nurmikkokalkilla ja -lannoitteella. Mikäli nurmikon riesana on sammal, siitä pääsee eroon esimerkiksi Nurmikon Sammal Pois -lannoitteella. Jos nurmikossa on koloja, ne saa kasvamaan Nurmikon paikkausseoksella.
  • Mikäli marjapensaat eivät kasva kunnolla, niiden lannoittaminen todennäköisesti kiihdyttää kasvua.
  • Istutuslaatikkojen kasveja voi lannoittaa erillisellä lannoitteella, joka sopii syötäville kasveille.
  • Perunapeltoa voi lannoittaa tuotteella, joka parantaa nimenomaan perunoiden makua, laatua ja kasvua. Kun perunamaasta huolehditaan hyvin, voi oma perunasato olla juhannukseksi valmis!

Jussin käyttämät tuotteet:

Rakeinen Nurmikkokalkki
Tyytyväisyystakuu

Rakeinen Nurmikkokalkki

Pienirakeinen, Grobiootti -hyötymikrobeja sisältävä, kaksivaikutteinen erikoiskalkki nurmikoille. Vähentää nurmikon sammaloitumista, kun käytät yhdessä Nurmikon…

Nurmikon Sammal Pois™ -lannoite
Tyytyväisyystakuu

Nurmikon Sammal Pois™ -lannoite

Tehokas koostumus auttaa nurmikon voittoon sammaleesta nopeasti, nurmikkoa hoitaen. Pienet rakeet on helppo levittää tasaisesti ja nurmikkoa voi käyttää tavalliseen…

Nurmikon paikkausseos
Tyytyväisyystakuu

Nurmikon paikkausseos

Monipuolinen siemenseos talvivaurioiden paikkaamiseen kaikenlaisille nurmikoille. Nopea paikkaustulos!

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Puutarhan KEVÄT™ -lannoite

Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Hajuton, erittäin riittoisa…

Luomuruokamulta

Luomuruokamulta

Vegaaninen erikoismulta luonnonmukaiseen kasvattamiseen. Kasvattaa maukkaat yrtit ja vihanekset sekä kasvihuoneessa, puutarhassa että parvekkeella. Sisältää luonnon…

Luomuravinne Syötäville kasveille

Luomuravinne Syötäville kasveille

Kotimainen, kasviperäinen Luomuravinne sopii kaikille kasviksille. Pienet rakeet vaikuttavat nopeasti ja antavat kasviksille lisää makua ja runsaan sadon.